Filmovi ‘Putnici’ i ‘Times Of Great Depression’, Slobodan Šijan i Rambo Amadeus laureati 13. DORF-a

13. DORF izdanje zaključeno je u subotu 24. kolovoza u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, u centru Vinkovaca. Posjetitelji su protekli DORF tjedan pogledali ukupno 13 projekcija glazbenih dokumentarnih filmova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, SAD, Kanade, Velike Britanije i Kazahstana, uz gostovanja autora i popratni OFF DORF program (promocija knjige, DJ nastup, one-man show, izložba fotografija. Održano je osam hrvatskih i jedna svjetska premijera.

Tina Šimurina, autorica filma ‘Putnici’ (Foto: DORF)

Žiri u sastavu Miroslav Sikavica, Marina Paulenka i Matej Meštrović odlučio je dodijeliti nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji filmu „Putnici“, autorice Tine Šimurine (Hrvatska). „Romantični dokumentarni film simpatične nezgrapnosti i zaigranosti o «putovanju» jednog skulpturalnog umjetničkog projekta, reciklažnih i kaširanih lutki prirodnih proporcija koje metaforički govore o krhkosti i nepredvidljivosti života, snažnoj ljubavnoj priči i turbulentnoj sudbini njihova autorskog para – zabranjenoj ljubavi dvoje pankera 80-ih godina na zagrebačkoj sceni, koje je kao adolescente spojila punk supkultura, a razdvojile konzervativne obitelji i represivno društvo, da bi im se životni putevi i srodne duše ponovo spojili 25 godina kasnije. Film koji dokazuje na nepretenciozan i nepaptetičan način da je svaka dobra priča, između ostaloga, ljubavna priča te da ono što je suđeno, nije izgubljeno.“, stoji u obrazloženju. Unikatnu nagradu autorici filma je uručio Matej Meštrović.

Posebno DORF 2019 priznanje žirija dobio je film „Times Of Great Depression“, autora Vladimira Gojuna (Hrvatska) – „Moćan, intimističan film o Adamu Semijalcu, senzibilnom i iznimnom bluesmanu iz Zagreba, čija melankolična gitara i glas zvuče kao da dolaze ravno s delte Mississippija. Glazbeni dokumentarac koji se vizualno efektno poigrava s mitom o legendarnom napoličaru s američkog Juga koji na raskršću puteva prodaje dušu vragu u zamjenu za vještinu sviranja gitare, kao i formom video dnevnika, koji daju neposredan, gotovo pa komoran uvid u dušu, razmišljanja, čuvstva i tjeskobe ovog osebujnog i melankoličnog glazbenika.“ Autor zbog službenih obveza nije mogao primiti priznanje u Vinkovcima i obratio se video porukom publici.

Ovogodišnju DORF nagradu za životno djelo dobio je redatelj Slobodan Šijan, a nagradu za doprinos undergroundu glazbenik Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus. Rambo Amadeus će nagradu primiti u listopadu, zbog obaveza nije mogao doći sada, ali će prilikom dolaska posaditi DORF stablo u Vinkovcima u namjeri da se potakne pošumljavanje i skrene pozornost na nedostatak zelenila.

Također, uručena je nagrada za životno djelo 2018 prevoditelju Voji Šindoliću, koji prošle godine zbog zdravstvenih razloga nije mogao primiti. Nagrade Slobodanu Šijanu i Voji Šindoliću je uručio Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač Festivala DORF.

Autor sve tri ovogodišnje nagrade je sjajni kipar Miro Župa iz Splita.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X