Filmovi ‘Putnici’ i ‘Times Of Great Depression’, Slobodan Šijan i Rambo Amadeus laureati 13. DORF-a

13. DORF izdanje zaključeno je u subotu 24. kolovoza u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, u centru Vinkovaca. Posjetitelji su protekli DORF tjedan pogledali ukupno 13 projekcija glazbenih dokumentarnih filmova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, SAD, Kanade, Velike Britanije i Kazahstana, uz gostovanja autora i popratni OFF DORF program (promocija knjige, DJ nastup, one-man show, izložba fotografija. Održano je osam hrvatskih i jedna svjetska premijera.

Tina Šimurina, autorica filma ‘Putnici’ (Foto: DORF)

Žiri u sastavu Miroslav Sikavica, Marina Paulenka i Matej Meštrović odlučio je dodijeliti nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji filmu „Putnici“, autorice Tine Šimurine (Hrvatska). „Romantični dokumentarni film simpatične nezgrapnosti i zaigranosti o «putovanju» jednog skulpturalnog umjetničkog projekta, reciklažnih i kaširanih lutki prirodnih proporcija koje metaforički govore o krhkosti i nepredvidljivosti života, snažnoj ljubavnoj priči i turbulentnoj sudbini njihova autorskog para – zabranjenoj ljubavi dvoje pankera 80-ih godina na zagrebačkoj sceni, koje je kao adolescente spojila punk supkultura, a razdvojile konzervativne obitelji i represivno društvo, da bi im se životni putevi i srodne duše ponovo spojili 25 godina kasnije. Film koji dokazuje na nepretenciozan i nepaptetičan način da je svaka dobra priča, između ostaloga, ljubavna priča te da ono što je suđeno, nije izgubljeno.“, stoji u obrazloženju. Unikatnu nagradu autorici filma je uručio Matej Meštrović.

Posebno DORF 2019 priznanje žirija dobio je film „Times Of Great Depression“, autora Vladimira Gojuna (Hrvatska) – „Moćan, intimističan film o Adamu Semijalcu, senzibilnom i iznimnom bluesmanu iz Zagreba, čija melankolična gitara i glas zvuče kao da dolaze ravno s delte Mississippija. Glazbeni dokumentarac koji se vizualno efektno poigrava s mitom o legendarnom napoličaru s američkog Juga koji na raskršću puteva prodaje dušu vragu u zamjenu za vještinu sviranja gitare, kao i formom video dnevnika, koji daju neposredan, gotovo pa komoran uvid u dušu, razmišljanja, čuvstva i tjeskobe ovog osebujnog i melankoličnog glazbenika.“ Autor zbog službenih obveza nije mogao primiti priznanje u Vinkovcima i obratio se video porukom publici.

Ovogodišnju DORF nagradu za životno djelo dobio je redatelj Slobodan Šijan, a nagradu za doprinos undergroundu glazbenik Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus. Rambo Amadeus će nagradu primiti u listopadu, zbog obaveza nije mogao doći sada, ali će prilikom dolaska posaditi DORF stablo u Vinkovcima u namjeri da se potakne pošumljavanje i skrene pozornost na nedostatak zelenila.

Također, uručena je nagrada za životno djelo 2018 prevoditelju Voji Šindoliću, koji prošle godine zbog zdravstvenih razloga nije mogao primiti. Nagrade Slobodanu Šijanu i Voji Šindoliću je uručio Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač Festivala DORF.

Autor sve tri ovogodišnje nagrade je sjajni kipar Miro Župa iz Splita.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X