Fleet Foxes ‘A Very Lonely Solstice’ – kad propadne turneja…

Jedan čovjek, jedna gitara i puno sjete.

Fleet Foxes ‘A Very Lonely Solstice’

Album „Shore“ grupe Fleet Foxes objavljen je 22. rujna 2020. na jesensku ravnodnevnicu i u jeku pandemije koronavirusa, kad se u SAD-u nije moglo nigdje nastupati. Promotivna turneja tog četvrtog albuma bila je propala već u samom startu, iako se nažalost radilo o boljem izdanju u odnosu na prethodni „Crack-Up“ iz 2017. s kojim je bend bio pregrupiran i ponovno aktivan na sceni.

Nekako u skladu s tim vremenom sveopće izolacije nastao je i „A Very Lonely Solstice“, ujedno i prvi koncertni album Fleet Foxes i to bez prisustva publike. U stvari je riječ o solo akustičnom nastupu pjevača i frontmena Robina Pecknolda u bruklinškoj crkvi St. Ann & Holy Trinity na kojem je u par navrata zapjevao i ženski zbor Resistance Revival Chorus (a tu i tamo se oglasio i bubnjar Homer Steinweiss)koji je izveden 21. prosinca iste godine, dakle na zimski solsticij. Tada se nastup mogao pratiti i preko video streama, a godinu dana kasnije je objavljen i kao koncertni film, tj. zasebni album.

To tužno ozračje za, ne tako davno, tužno vrijeme donijelo je svojevrsno pročišćenje u izričaju Fleet Foxes, tj. Pecknolda, dokaz da magija postoji i kad produkcije nema, ili je bar minimalna. Pastoralni zvuk pronašao je i isti takav ambijent, a Pecknold zablistao kročeći stazom koju je davno utabao Neil Young kao jedan od uzora grupe.

Nastup otvara zborna izvedba „Wading in Waist-High Water“, a identično kao i na albumu „Shore“ prati ju „Sunblind“ u Pecknoldovoj solo izvedbi. Umjesto „Can I Believe You“ (koja je sačuvana za finalni krešendo uz Resistance Revival Chorus) kao treća se neočekivano ukazuje „Morning Of My Life“, preimenovana u „In The Morning“, obrada Barryja Gibba čiji original datira iz 1965. godine. Potom slijedi „Tiger Mountain Peasant Song“ s eponimnog prvijenca.

„Maestranza“ označava povratak na „Shore“, no vrhunac središnjeg dijela ipak donosi „Helplessness Blues“ s istoimenog drugog albuma iz 2011. godine, da bi svoje mjesto potom pronašla i tradicionalna folk balada „Silver Dagger“ koju je u XX stoljeću možda najviše proslavila Joan Baez. Nakon toga snagu ogoljene emocije uz pratnju akustične gitare dokazuju „Featherweight“ i „A Long Way Past the Past“, također s recentnog albuma „Shore“ i koje se također dobro uklapaju u vibraciju još jednog „Helplessness Blues“ zgoditka, a to je „A Long Way Past the Past“. Kao jedina s „Crack-Up“ albuma dolazi „If You Need to, Keep Time on Me“, dok kraj pripada novima „I’m Not My Season“ i već spomenutoj „Can I Believe You“.

Izuzme li se pjesma „Helplessness Blues“ jasno je da je Pecknold ‘podignuo ručnu kočnicu’ kad je riječ o iskušanim hitovima grupe Fleet Foxes. Skoro da je pažljivo koračao između najsvjetlijih momenata s prva dva albuma, zauzimajući time stav da nije pogodno vrijeme za hitove, već za hermetično čitanje glazbe Fleet Foxes između redaka, i dakako, predstavljanje novih pjesama koje u tom trenutku nisu mogle uživo pronaći svoju publiku.

„A Very Lonely Solstice“ se može (i treba) doživjeti više kao dokument jednog vremena u kojem se zbog sigurnosnih uvjeta nije čak smio ni bend okupiti za jedan session, već je ‘knjiga spala na jedno slovo’. Ali i to ‘jedno slovo’ pokazalo se dostatnim u tom jako usamljenom solsticiju Ljeta gospodnjeg 2020. Kako je ogoljeni Pecknoldov vokal ispunio prostor crkve, takav se i prelio emocijama kroz zvučnike. Skoro da čovjek zažali danas za tom intimnom samoćom pogodnom za preslagivanje misli dok sluša pastoralnu Pecknoldovu blagost i ranjivost u ovom poludjelom vremenu Ljeta vražjeg 2022.

Ocjena: 7/10

(ANTI- / Dancing Bear, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X