Foo Fighters / Dee Gees ‘Hail Satin’ – Poruka fanovima: ne zaboravite se zabavljati

Je li se Dee Gees ‘Hail Satin’ morao objaviti? Možda da, kao mala šala u ovo hiperozbiljno doba, nikad se ne treba zaboraviti smijati i zabavljati.

Foo Fighters / Dee Gees ‘Hail Satin’

“Eaglesi će se ponovo okupiti kad se pakao smrzne”, kategoričan je bio Don Henley negdje u osamdesetima. U godini kad je Dave Grohl pokrenuo embrionalnu verziju Foo Fightersa, 1994. je osvanula vijest o ponovnom okupljanju Eaglesa, a friško izdan album s novim pjesmama i live snimkama je dobio naziv “Hell Freezes Over”. Dakle, iz ove zgode vidimo da ljudi mijenjaju stavove, poglede i mišljenja, katkad i za 180 stupnjeva. Je li se nešto slično dogodilo Daveu Grohlu, je li izgubio okladu da je zbog toga morao izdati album s nekoliko obrada grupe Bee Gees (i njihova brata Andrewa također) i s nekoliko snimaka uživo pjesama s albuma koji je svoju premijeru imao prije cca šest mjeseci?

Kreativan proces je jedan katkad krivudav i teško shvatljiv misaoni proces. Poznata je priča o šahistu Mihailu Talju kako je, usred zahtjevne šahovske partije uzeo 40 minuta razmišljanja o dugoj i efektnoj kombinaciji koja je nakon toga uslijedila. I dok su gledatelji tog meča pretpostavljali da je tih 40 minuta Talj potrošio na smišljanje sljedova poteza kojima će svladati suparnika, Talj je, prema vlastitom priznanju, razmišljao o narodnoj priči za djecu kako spasiti vodenkonja koji se utapa u močvari, te u momentu uvida ili prosvjetljenja, nakon 40 minuta “pronašao” kombinaciju kojom je dobio partiju. Snimanje albuma s obradama grupe Bee Gees mi se čini kao Grohlov pandan Taljevom razmišljanju. Naprosto, u životu bude situacija kad se čovjek mora ispuhati, odmoriti mozak, napraviti nešto neočekivano kako bi mogao nastaviti držati ranije zacrtan fokus. Možda nam na sljedećem albumu Grohl i veselo društvo iz njegovog benda isporuči nešto fantastično.

Zadnje pitanje je – je li se Dee Gees “Hail Satin” morao objaviti? Možda da, kao mala šala u ovo hiperozbiljno doba, nikad se ne treba zaboraviti smijati i zabavljati. Album se može shvatiti kao kolekcija pjesama koje su Foo Fightersi svirali na nekom svom internom tulumu, gotovo se može osjetiti smijuljenje svih članova u kontrolnoj sobi, dok se preslušava snimljeno. Za slušatelja, sve je to dobro čuti jednom, eventualno dvaput.

Ovaj album je dokaz koliko su Fightersi u ligi odabranih šampiona. Muzička industrija je nemilosrdna, konkurencija umjetnika nikad veća, nikad lakše nego danas se može napraviti krivi korak, na mukom stečene pozicije vreba stotine mladih, neafirmiranih, ambicioznih izvođača, tako da samo oni za koje nema zamjene si mogu dozvoliti luksuz i izdati loš, beznačajan i nepotreban album i da se pritom ama baš ništa ne promijeni.

Doduše, zbirka snimaka uživo ostavlja bolji dojam nego obrade pjesama Bee Geesa iako objavljivanje novih verzija pjesama koje su svoju premijeru imale prije pola godine izgleda pomalo kao kad se đak javi da ispravi trojku iz zadnjeg ispita iz kemije. “Cloudspotter” se doima poboljšanom verzijom u odnosu na studijsku, a ostatak live-snimki je solidan, kao da ostavlja poruku fanovima – čekamo vas kad period restrikcija mine, na starom mjestu u staro vrijeme – na koncertima.

Ocjena: 5/10

(RCA / Dancing Bear, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X