FOR ‘The Sun Will Shine’ – Fina akustična americana

Prvijencem autorskog projekta Tomislava Malagurskog dominiraju sjajni aranžmani obogaćeni gudačkim dionicama i pratećim vokalima

FOR 'The Sun Will Shine'
FOR ‘The Sun Will Shine’

Tomislav Malagurski oduvijek se kvalitetom glasa i izvedbi isticao među ekipom koja je vikendom svirala obrade po kafićima, a zatim je preuzeo i tešku zadaću predvođenja Johnny Cash tribute benda Wanted Men, te se i toj ulozi pokazao doraslim. Sa zanimanjem smo iščekivali objavu njegovog autorskog materijala s bendom FOR koji je lani najavljen demo verzijom, a na rezultat dečki mogu biti iznimno ponosni.

Riječ je o finom komadu americane na hrvatski način, srodnom djelu opusa Willard Grant Conspiracy (album “Pilgrim Road” pada na pamet) sa natruhama mraka Marka Lanegana u određenim pjesmama. Domaće bi srodnike tako mogli pronaći u riječkim My Buddy Moose, iako je glazba FOR-a primarno akustična, a i engleski im prirodnije leži.

Album otvara lagana “Midnight Poem” koja odmah plijeni pozornost zvukom klasične gitare i snažnim vokalom, da bi se zatim tempo mrvicu podigao sa solidnim primjerkom kantautorskog popa u “Sad Girl”. Do centralnog djela albuma koji kreće sa himničnim alt-countryjem “Keep On Walking”, te se nastavlja glazbeno najboljom pjesmom albuma “Red” koja donosi i prvi udar gudačke sekcije i zvuči pomalo nalik na The Walkabouts. Malagurski u njoj pokazuje različite kvalitete svog vokala, ali odaje se i dojam da su te vokalne dionice mogle biti bolje producirane, kako bi od odlične pjesme nastala ona prava, spektakularna. S druge strane “Lonely Mind of Mine” privlači maherskom kvalitetom songwritinga, a prvi singl “Into My Nightmare” slojevitim aranžmanom.

Već na svojim solo gažama u Titušu, Malagurski je pokazivao svoj dobar glazbeni ukus mijenajući opća mjesta standardnih gažerskih nastupa pjesmama majstora kantautora, a mnogo se toga, naravno, pretočilo i u pjesme FOR-a. Spektar kvalitete tekstova varira od pomalo nespretnih do izvrsnih, no eventualne probleme zasjenjuje sjajno odrađen aranžmanski dio posla, u kojem akustičnu formu popunjavaju sjajni gudači i prateći vokali koji pjesmama daju epski prizvuk i slušajući “The Sun Will Shine” u finaliziranom obliku, nemoguće se ne zapitati kako bi cijela stvar zvučala da se našla u rukama nekog od glavnih imena majstora produkcije tog žanra, kao što je primjerice Chris Eckman, koji bi dodao dašak svoje magije i stvorio zvuk iz kojega bi sunce ovog albuma doista zasjalo.

Ocjena: 8/10

(Sipa Music, 2015.)

Poslušajte album

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X