Frank Zappa ‘The Hot Rat Sessions’ – napad veličanstvenih štakora

Frank Zappa rođen je na današnji dan prije sedamdeset i devet godina, a jučer je tim povodom objavljeno posebno reizdanje jednog od njegovih ključnih i najslavnijih albuma, ‘Hot Rats’, koji je ove godine obilježio svoju pedesetu obljetnicu.

Frank Zappa ‘Hot Rats Sessions’

Premda je Zappa dvije godine ranije objavio svoju prvu službenu solo ploču “Lumpy Gravy”, on je upravo “Hot Rats” smatrao svojim pravim samostalnim prvijencem. Album se sastojao od šest pretežno instrumentalnih pjesama, što znači da je isključen element koji tvore uglavnom humoristični tekstovi koje su imale pjesme koje je prethodno snimao sa svojim bendom The Mothers of Invention, a zbog kojih su njegovu glazbu mnogi nepravedno otpisivali kao pretežno farsičnu. Jedina pjesma koja je sadržavala tekstualni uvod bila je “Willie the Pimp” na kojoj je vokalno gostovao veliki Captain Beefheart, a čiji je jednako prijelomni album “Trout Mask Replica” producirao sam Zappa te je objavljen smo nekoliko mjeseci prije “Hot Rats”.

Sam naziv albuma nadahnut je zvukom saksofona Archieje Sheppa na snimci “The Shadow of Your Smile” koji je Zappu podsjetio na “armiju užarenih štakora” koji izlazi iz njegovog instrumenta za vrijeme sola. U nastojanju da napravi nešto slično u okvirima vlastitog glazbenog izričaja, Zappa je nagovijestio cijeli žanr jazz rock fusiona koji će ubrzo zatim stupiti na scenu. Album je ujedno i jedan od prvih u povijesti sniman na šesnaest kanala što je omogućilo nasnimavanje raznih instrumenata u slojevima da se ostvari zvuk cijelog orkestra, a na njemu su uz Zappu svirali i pijanist Ian Underwood, basist Max Bennett, bubnjari John Guerin i Paul Humphrey te drugi. Na uvodnoj pjesmi “Peaches en Regalia” bas svira slavni Shuggie Otis, a posebno se ističu i violnisti Don “Sugarcane” Harris te virtuoz Jean-Luc Ponty koji izvodi završnu “It Must Be a Camel”.

Novo izdanje nazvano “The Hot Rats Sessions” donosi čak 65 snimaka zabilježenih na sessionima koji će rezultirati ovim albumom, a paket od šest diskova u trajanju koje premašuje nevjerojatnih sedam sati u fizičkom će vas izdanju koštati otprilike tisuću kuna. Svi koji si to ne mogu priuštiti financijski, ipak bi trebali odvojiti vrijeme i uroniti u ovu neponovljivu glazbenu pustolovinu jer, za razliku od brojnih drugih izdanja koja donose bezbrojne studijske pokušaje u nastajanju raznih glazbenih remek-djela, priča o “Hot Rats” izrazito je uzbudljiva, a kreativna eksplozija Zappe i društva u studiju je neposredna i opipljiva. Dugački džemovi u kojima nastaju obrisi finalnog proizvoda napeti su i sebi dostatni, a pogotovo je upečatljiva količina izvrsne muzike koja je snimljena, a u konačnici nije završila na albumu. Zappa će se mnogim od tih ideja kasnije u karijeri vraćati, pa neće ostati nezabilježene, ali razina kvalitete u vrijeme njihovog nastanka dosita je impozantna i svjedoči kako je riječ o najkreativnijoj fazi Frankovoga djelovanja uopće.

Zanimljivo je i slušati razvoj ideja ovih pjesama u samom studiju, pa tako primjerice doživljavamo i trenutak kada pri snimanju “Peaches en Regalia”, Otis spontano promijeni bas dionicu iz džezerskog šetanja u neki čvršći funk na oduševljenje svih u studiju i gotovo da možemo uperiti prstom u trenutak u kojem nataje sasvim novi žanr u povijesti glazbe. Osim ovakvih trenutaka objave, “Hot Rats Sessions” donosi sate i sate dovršene glazbe koja u ovom obliku ne djeluje ništa manje konačno i utvrđeno nego na službenim izdanjima.

“Hot Rats” je Zappino remek-djelo, toliko bi trebalo biti neupitno, a ovo novo izdanje otkriva da je album iz 1969. bio tek vrh sante leda koja je ispod površine sakrivala cijeli glazbeni svijet muzičke inovacije koji je jednako uzbudljiv kao i sam rezultat. Zanimljivo je i to da ne morate biti veliki obožavatelj Zappe niti stručnjak za njegovu glazbu da ovo izdanje smatrate uzbudljivim užitkom slušanja. Čak štoviše, moda vam može poslužiti i kao upoznavanje s ludim svijetom zvukova koji su obitavali u Zappinoj glavi i zbog ovih studijskih bilješki počnete dublje cijeniti njegov opširni opus koji broji više od šezdeset službenih albuma. Nema dvojbe, s “The Hot Rats Sessions” dobili smo jedno od najboljih reizdanja 2019. godine i to upravo u njenim završnim danima.

Ocjena: 10/10

(Frank Zappa Catalog, 2019.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X