Future Islands objavili iščekivani album ‘People Who Aren’t There Anymore’

Nakon nedavno objavljeng singla i spota ‘Say Goodbye’ i uz već predstavljene ‘Deep in the Night’, ‘King of Sweden’, ‘Peach’, ‘The Tower’ i ‘The Fight’, Future Islands danas objavljuju svoj sedmi album ‘People Who Aren’t There Any More’.

Future Islands (Foto: Frank Hamilton)

Ako su se pjesme Future Islands nekada činile poput poziva na svjedočenje scenama iz tuđeg života, „People Who Aren’t There Anymore“ predstavljaju cijelu zadivljujuću sagu, pretvarajući bol u nadu trijumfa karijere benda kojeg čine Samuel T. Herring (vokal, autor tekstova), William Cashion (bas, gitara), Gerrit Welmers (klavijature, programiranje) i Michael Lowry (bubnjevi). Ovdje su uzbuđenje, razaranje i razumijevanje pretočeni u 44 minute novog studijskog ostvarenja.

Future Islands bili su jedinstveni i odmah prepoznatljivi od svog početka, uz jedinstveni vokal i izričaj Samuela T. Herringa, osvijetljeni melodijama Gerrita Welmersa i nabijeni ritmovima Williama Cashiona i Michaela Lowryja, i ta se premisa nije promijenila na novom albumu. Postoji bol i radost u Herringovom glasu s kojima se mogu mjeriti samo njihovi legendarni nastupi uživo, ali nikada nisu zabilježeni na njihovim studijskim albumima, koji se čini kao da je prvi put nesputan.

Herring je tu zagonetnu izvedbu donio uživo na mali ekran po prvi put 2023. godine (sa svojim zadivljujućim glumačkim debijem „kako-se-ovo-nije-već-dogodilo“ u seriji Apple TV-a „The Changeling“), u kojoj se može čuti samouvjerenost nekoga tko je bio izazvan novom umjetničkom formom, a koju je na kraju besprijekorno iznio.

Future Islands ‘People Who Aren’t There Anymore’

Future Islands svoj su posljednji album „As Long As You Are“ završili baš kad se svijet zatvorio 2020. godine. Od 2006. bili su neumorni na svojim turnejama, toliko su liječili, živjeli i tugovali na pozornici, sve dok se iznenada više nije imalo gdje ići, više nije bilo pozornica. Razvod, razdvajanje, selidbe izvan zemlje i sa kontinenta, novo rođenje, istraživanje novih medija – sve to će se predstaviti kao početak procesa stvaranja albuma „People Who Aren’t There Anymore“.

Herring i Cashion našli su se priklješteni nadolazećim prekidima, pri čemu se Herring nesretno vratio u sobu koju je unajmio u bivšoj pankerskoj kući u Baltimoreu, nakon što je proveo godine s partnerom u Švedskoj, a Cashion je nakon razvoda krenuo na zapad, u Los Angeles. Što je za Herringa značio fakt da nije mogao pronaći trajnu stabilnost pitao se naglas u pjesmi “The Thief”, ili to što se njegov život činio nizom petlji s paradoksalnim slijepim ulicama? Proživljava terapiju, i obećava da će nastaviti pokušavati. „I’ll stay, because I won’t give you up”, pjeva kao mantru za sebe i o sebi – ovo je glazba za nastavak života.

Druga polovica grupe – klavijaturist Gerrit Welmers i bubnjar Mike Lowry – ostali su u Baltimoreu, a Welmers je postao otac. Njihove uloge unutar benda su se razvijale. Welmers je počeo spašavati pokvarene sintisajzere i uključivati ih u sessione, a Lowryjevi ekspanzivni glazbeni interesi po prvi su put postali središnji dio pjesama. Pjesma “Iris”, ključno svjedočanstvo o pokušajima razbijanja teških starih navika, proizašlo je iz ritma inspiriranog opskurnim debijem nigerijskog glazbenika Mammana Sanija iz 1978. godine i postalo prikladna jezgra emocionalnog uporišta albuma „PWATA“, u kojem se zaokreće iz prošlosti prema nečem boljem.

Future Islands održali su gotovo 1.500 nastupa – onih od kojih su nastajale modrice na tijelima, glasnice bivale pohabane, pružale bijeg publici i liječile svoje glasnike. „People Who Aren’t There Anymore“ glavno je djelo benda koji je na prekretnici: otkrivaju nove načine doživljavanja svijeta jer stari nisu funkcionirali. Ta sloboda dovela je do najostvarenije, najtransparentnije iskrene izjave Future Islands kao benda u njihovih 17 godina postojanja.

Novi album koproducirali su Future Islands i Steve Wright dok miks potpisuju Wright i Chris Coady. U prodaji je na CD formatu, kaseti te standardnom crnom vinilu, prozirnom i žuto-crnom „žumanjak“ vinilu s alternativnim ilustracijama.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X