G.B.H. u Vintage Industrial Baru ili kako je Zagreb postao prijestolnicom punka

Zagreb je, čini se, ovaj tjedan postao prijestolnicom punka. Prvo je Hladno pivo u petak u Jabuci zakuhalo sjajnu feštu odsviravši svoja dva prva kultna albuma na promociji žive ploče ‘Evo vam Džinovski’, zatim su u nedjelju Stiff Little Fingers razigrali Tvornicu, večeras američki Piss Test nastupaju u Močvari, no perjanica, da ne kažem irokeza, ovog pankerskog tjedna sigurno je sinoćnji nastup G.B.H.-a na otvaranju Taste of Madness festivala u Vintage Industrial Baru, gdje se okupio creme de la creme svega suprotnoga od creme de la creme, da uživa u predivno kaotičnoj večeri koja je jamačno slijedila.

GBH u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Nastupila su čak četiri benda. Momci iz Abergaza počeli su prerano, a Eksodus je, predvođen Tomijem Phantasmom koji je izgleda sve odlučniji postati fizičkom kopijom Sida Viciousa, vjerojatno odsvirao bolji nastup od mlake recepcije koja ih je dočekala, no jebiga, mora se i to reći, publici je vjerojatno pomalo i dosta organizatora koji nastupaju na eventima koje rade.

Zatim je započela prava fešta. ŠPanjolski Celtic punkeri Bastards on the Parade uzeli su ime po pjesmi Dropkick Murphysa, a čak i ako im nedostaje kapacitet za stvaranje himni poput “Shipping Out To Boston” ili “Rose Tattoo” kakve rade njihovi uzori, to svakako nadoknađuju energijom i razularenim scenskim nastupom koji upotpunjuju gajdama i harmonikom.

I onda G.B.H.. Što reći o bendu koji u istoj postavi jednakim intenzitetom udara već 36 godina!? Colin je doletjeo na pozornicu i nakon uvoda sa novom stvari “Unique”, s bendom pjesmu po pjesmu prošao kompletan “Leather, Bristles, Studs, And Acne”, a nakon toga još nekoliko hitova sa strane poput “Drug Party at the 526”, “City Baby Attacked By Rats” i “City Baby’s Revenge”, da bi nastup okrunili frenetičnom izvedbom “I Feel Alright” The Stoogesa. Na nekakvom polubisu odsvirali su još jednu novu pjesmu “Cadillac One”, a zatim zadnju najavili riječima: “We’ve been G.B.H., you’ve been Zagreb and this is a ‘Maniac’!” I kraj.

Spomenička dugovječnost i izdržljivost ovih punk-rock ambasadora, kako su se prozvali prije nego što su odsvirali “Diplomatic Immunity” već je odavno legendarna. Je li potrebno nabrajati popratne sadržaje poput stagedivinga, naguravanja ispred i na pozornici, žena u grudnjacima na zvučnicima, međuprostor pun pijanih spavača i hektolire krvi, znoja i piva posvuda? Razbijenih glava, srećom, bilo je manje nego prije petnaest godina u OTV domu. Uz hvalospjeve G.B.H.-u, sve pohvale valja uputiti i Vintageu, koji se konstantno pokazuje izvrsnim poprištem za svaku vrstu svirke.

Taste of Madness festival se nastavlja nastupima hardkoraša Madball, metal benda Narednik Lobanja i vod smrti, te još malo punka na proslavi dvadesete obljetnice postojanja Đubriva i obrada The Clasha uz Radio Clash za kraj. Ludilo!

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X