G je za Gnocchi, T je za Tsunami: ‘najgora’ knjiga abecede ikad postaje bestseler

Slikovnica/knjiga abecede posvećena ‘najčudnijim riječima na engleskom’ postala je bestseller New York Timesa, a izdavač se muči da tiska nova izdanja za sve one koji žele svoj primjerak.

  • 4
    Shares
‘P is for Pterodactyl’, naslovnica knjige Sanjao Raja Haldara (izvor: YouTube)

Samoproglašena najgora knjiga abecede na svijetu postala je, u posljednja dva tjedna, apsolutni hit, toliko da je dospjela na listu bestsellera New York Times. Abecedu je osmislio Sanjao Raj Haldar, poznat i kao reper Lushlife, i to sa računalnim programerom Chrisom Carpenterom i dao joj ime “P is for Pterodactyl”. Knjiga je objavljena 13. studenog preko Sourcebooksa, nezavisnog američkog izdavača, a prva edicija od 10 tisuća primjeraka rasprodana je gotovo odmah. Izdavač sada i izvještava da ga čeka tiskanje više od 100 tisuća naručenih primjeraka dok čekaju da nova edicija od 210 tisuća primjeraka izađe iz tiskare.

Knjiga je trenutačno na osmom mjestu bestseller liste New York Timesa.

‘T je za Tsunami’ (izvor: YouTube)

Kako objašnjava Haldar, on i Carpenter su na ideju došli tijekom ručka s jednim zajedničkim prijateljem čije je dijete sa sobom ponijelo igraće karte s abecedom.

“Počeli smo se šaliti i najednom smo došli do zaključka kako bi bilo odlično napraviti čudnu abecedu s pregršt tihih prvih slova.”

‘Morali smo biti vrlo kreativni i potencirati kreativnost u nama samima kako bi kompletirali ovu abecedu onako kako smo htjeli’, kaže Haldar  (izvor: YouTube)

Haldar priznaje da su se on i Carpenter izrazito pomučili s nekim slovima.

“Postoji mnoštvo riječi u engleskom jeziku gdje se prvo slovo uopće ne izgovara, no recimo, za slovo B ima vrlo malo takvih primjera. Odnosno postoji samo jedna. Morali smo biti vrlo kreativni i potencirati kreativnost u nama samima kako bi kompletirali ovu “tihu” abecedu onako kako smo htjeli.”

  • 4
    Shares