Novi uspon Netflixove konkurencije vraća potrošače natrag u piratstvo

Zbog poplave streaming usluga i platformi ali i previše ekskluzivnih sadržaja ponovno se, diljem svijeta, u modu vraća BitTorrent.

Početna stranica bittorrent trackera The Pirate Bay (izvor: Wikipedia)

Nova studija pokazuje da je nakon strmoglavog višegodišnjeg pada uporaba BitTorrenta ponovno u velikom porastu. Krivac: povećanje ekskluzivnosti sadržaja koji potrošače tjera da među svom silom streaming platformi, usluga i servisa traže i love onaj koji zapravo hoće i pritom plaćaju ogromne svote novaca. Prema istraživanju Sandvinea,tvrtke koja je provela studiju, to naročito vrijedi za korisnike internetskih usluga na području Bliskog istoka, Europe i Afrike gdje podaci s BitTorrenta čine 32% naizmjeničnog mrežnog prometa.

Iz Sandvinea, ističu i da potrošači imaju samo toliko raspoloživog dohotka da rastući sadržaj ekskluzivnih televizijskih serija i filmova postaje nemoguće skupi luksuz. To osobito vrijedi za zemlje izvan SAD-a gdje i jednostavna geografska ograničenja limitiraju pristup popularnom sadržaju u SAD-u. Kao rezultat toga, korisnici se kao najelegantnijem rješenju okreću piratstvu.

“Više streaming izvora i platformi nego ikada u povijesti proizvodi “ekskluzivni sadržaj” dostupan tek na jednoj streaming ili emitiranoj usluzi. “Game of Thrones” na HBO-u, “House of Cards” na Netflixu, “The Handmaide’s Tale” na Huluu, “Jack Ryan” na Amazonu, itd. Ako potrošač hoće konzumirati čitavi spomenuti sadržaj to postaje vrlo skupi sport, tako da se eventualno pretplati na jedan ili dva sadržaja, a ostatak piratizira”, objašnjava Cam Cullen iz Sandvinea.

No, valja imati na umu da je broj korisnika i statističkih podataka s kojim izlazi Sandvine, najvjerojatnije i bitno veći, naročito zbog korisnika BitTorrenta koji se skrivaju iza proxya i VPN-ova kako bi izbjegavali trolove autorskog prava i možebitne parnice.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Slayer se vratio

Iznenađujućim razvojem događaja, Slayer se vratio – s dva dogovorena festivalska nastupa
Idi na Vrh
X