Galaksija Bowie u Kinoteci

Ciklus filmova posvećen Davidu Bowieju, u sklopu kojeg se istražuje njegov utjecaj na film, glazbu i popularnu kulturu, otvara projekcija filma “Moonage Daydream” te okrugli stol na kojem će sudjelovati Tomislav Brlek, Tatjana Jukić i Željko Luketić.

Galaksija Bowie

David Bowie jedan je od najistaknutijih umjetnika 20. stoljeća, a spada među one koji su transformirali način na koji gledamo i razumijemo ne samo glazbu, nego i umjetnost, popularnu kulturu, pa čak i svijet. Tijekom karijere često je mijenjao lica – od 1960-ih naovamo bio je Major Tom, Aladdin Sane, The Thin White Duke, a lik u čijem je kostimu postao globalni fenomen na pozornicu je stupio prije točno pedeset godina. Riječ je o Ziggyju Stardustu, protagonistu Bowiejeva petog studijskog albuma “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” – androginom, biseksualnom izvanzemaljcu koji je poslan na Zemlju kako bi je spasio od galopirajuće apokalipse.

Povodom ove obljetnice u Kinu Kinoteka kreće „Galaksija Bowie“, tematski ciklus koji će tijekom listopada i studenog kroz 27 filmskih naslova, okrugli stol i završni koncert istražiti Bowiejevu isprepletenost s kinematografijom. Ciklus «Galaksija Bowie» sastoji se od filmova u kojima je Bowie glumio, kao što su Čovjek koji je pao na Zemlju (1976), Običan žigolo (1978) i Sretan Božić, gospodine Lawrence (1983). Uključuje filmove za koje je skladao glazbu (Ljudi mačke, 1982, Potpuni početnici, 1986) i one koji koriste njegovu glazbu (Moulin Rouge!, 2001, Panika pod morem, 2006).

Gledat ćemo filmove koje Bowie navodi kao inspiraciju (Kabinet doktora Caligarija, 1920, 2001: Odiseja u svemiru, Paklena naranča), kao i one inspirirane njegovom estetikom (The Rocky Horror Picture Show, 1975, Orlando, 1992). Ciklus uključuje čak i filmove na koje je Bowie izvršio veliki utjecaj time što je u njima odbio sudjelovati – Zlatni baršun (1998) i Trainspotting (1996).

Ciklus kreće u utorak, 4. listopada projekcijom dokumentarnog filma “Moonage Daydream” Bretta Morgena, nakon čega slijedi okrugli stol na kojem će o fenomenu Bowie razgovarati Tomislav Brlek i Tatjana Jukić, uz moderaturu Željka Luketića.

Ciklus završava 26. studenog koncertom Žive Vode, koja će izvesti obrade Bowiejevih hitova.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X