Garage in July ‘Swamp ‘n’ Roll’ – garaža u močvari

Neki umjetnici vole lijepo omotati svoju priču da se na prvi pogled ne shvati o kome i o čemu je tu riječ. Garage In July nije među njima. Članovi ovog sastava jasno se deklariraju što vole.

Garage In July ‘Swamp ‘n’ Roll’

Njihov EP “Swamp ‘n’ Roll” nije album meditativnih balada ili kontempliranja o miru u svijetu. Igor Hanžek, Bojan Đurđević, Ivan Podoreški i Marko Bagarić vole garažni rock Majki, Kojota, Partibrejkersa, i to ne samo jedan, nego čak dvanaest mjeseci u godini. Možda nije zgoreg da ime promijene u Garage in the Year.

“Swamp ‘n’ Roll” odmah dodaje gas i ne dodiruje kočnice, no autori ovog EP-ja znaju kako nijansirati gitarističku i bubnjarsku torturu decibela i to rade dobro. “Swamp ‘n’ roll” je sigurna vožnja po rubovima, močvare u naslovu nisu spremne za isušivanje, nego legla biodiverziteta muzike u kojima se može uživati iako dolaze od standardne blues-punk-rock postave bubanj-gitare-bas-usna harmonika-vokal (i malo klavijatura). Čar ove kolekcije pjesama je što izaziva uzbuđenja relativno uvriježenim gitarističko-vokalnim trikovima – otprilike se zna kako će momci to odsvirati (i otpjevati – na tragu vokalnih dionica Iggyja Popa), ali svejedno iznenađuje svojom autentičnošću.

Čini se da će se oko vokala najviše lomiti koplja: uvjerljivosti mu ne nedostaje, ali oko razgovjetnosti bi se dalo razgovarati. No dobro, ni Bob Dylan, ni Mick Jagger nisu svjetski prvaci u razgovjetnosti, važnija je sugestivnost, a vokalista Bojan svojim glasom ostavlja dojam da je garažni blues kod njega u sigurnim rukama.

Iako je kompletan EP prilično uvjerljiv, dobiva se dojam da se bend u potpunosti upustio tek pri kraju, na pjesmi “Blues jedne frizerke”, kao da su samo na toj pjesmi otpustili sve cenzorske primisli i raspalili. Možda je vrijeme da snime neki materijal u lagodnijim uvjetima, možda pod patronatom neke “velike diskografske kuće”. Energija ove četvorke je zarazna i teško joj se može oduprijeti.

Ocjena: 8/10

(Dirty Mojo Records, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X