Gaye Su Akyol u Močvari – psihodelična buntovnica

Orijentalni melos, psihodelični rock, političke poruke i izostanak basa bile su glavana obilježja premijernog nastupa turske zvijezde Gaye Su Akyol u Močvari.

Gaye Su Akyol u Močvari (foto: Josip Bolonić/Subsite.hr)

Istanbulska pjevačica, vizualna umjetnica i aktivistkinja Gaye Su Akyol već istaknuta je predstavnica novog turskog psihodeličnog rocka koji u svojoj glazbi miješa s utjecajima popularne i klasične glazbe svoje zemlje, stvarajući neobičnu kombinaciju istočnog melosa i zapadnih žanrova u kojima je našla nadahnuće, a koji sežu sve do surf rocka i gurngea.

Prisustvovati njezinom sinoćnjem koncertu u Močvari bilo je stoga neobično iskustvo. Ako biste slušali melodije njezinih pjesama, sklopivši oči možda biste mogli pomisliti da ste u kakvoj orijentalnoj kafanskoj fešti, no instrumentarij u kombinaciji s njezinim slavnim buntovničkim stavom odmah bi vas podsjetio da je to što slušate zapravo ozbiljan rock and roll.

Klub je bio izvrsno popunjen unatoč činjenici da se u glavnom gradu istovremeno održavao cijeli niz koncerata, od rasprodane Josipe Lisac u Domu sportova, preko gužve na Krankšvesteru u Tvornici, pa do manjih ali vrijednih zbivanja poput gostovanja šibenskog hip hop kolektiva Hram u Melinu. Sve to upućuje na činjenicu da su došla neka nova vremena koja se pokazuju izrazito pogodnima za live muziku u gradu, kako po kvaliteti tako i po napućenosti tih događaja.

Gaye Su Akyol u Močvari (foto: Josip Bolonić/Subsite.hr)

Od uvodne pjesme “Anadolu Ejderi”, naslovnog broja njezinog aktualnog albuma i hita “İstikrarlı Hayal Hakikattir” ruke pretežito znalačke publike bile su podignute i bodrile su zvijezdu večeri koja je nekoliko puta izrazila oduševljenje zagrebačkom publiku koju je na ovoj turneji po prvi put posjetila. Sama činjenica da albume objavljuje za najslavniju world music etiketu Glitterbeat upućuje na to da se glas o njoj prilično proširio svijetom, a na zagrebački koncert doputovalo je i nešto publike iz Slovenije. Najslavniji među njima svakako je Chris Eckman kojemu se Gaye i zahvalila tijekom nastupa kao čovjeku koji ju je zapravo otkrio.

Njezine pjesme često govore o političkoj borbi koju vodi s vlastima u svojoj zemlji, pa smo tako čuli primjerice “Nargile” koja joj je, kako nam je izjavila u intervjuu, uzrokovala probleme s nadležnima, no sinoć smo čuli i pjesme o dobroj staroj seksualnoj frustraciji uzrokovanom promatranjem nesputanog parenja mačaka. Ipak, najviše je pozornosti privukla s “Love Buzz”, pjesmom benda Shocking Blue koju je popularizirala i u svjetski hit pretvorila Nirvana, bend koji Gaye uvijek ističe kao jedan od onih koji su na nju najviše utjecali.

Gaye Su Akyol u Močvari (foto: Josip Bolonić/Subsite.hr)

Ipak, upravo je ta izvedba i najviše otkrila glavni nedostatak koncerta, a to je da je bend nastupio u postavi koji ne uključuje bas gitaru. Taj instrument je ključan u Cobainovoj verziji ove pjesme, ali nedostatak tako važnog sastavnog djela bilo koje rock postave zjapio je i u ostalim pjesmama i bend bi neupitno bolje zvučao da su sa sobom poveli basista.

Unatoč tome, kako se koncert odmicao kraju, euforija je sve više rasla i publika se potpuno raskalašila, pa je sinoćnji koncert završio u izrazito pozitivnom tonu, s puno izmjenične ljubavi s pozornice i iz publike i ne treba sumnjati da će Gaye Su Akyol ubuduće uključivati balkanske zemlje na svoje turneje kao tranzitne postaje na putu prema Europi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X