General Woo u Kvartu: general s vojskom u rasulu

Dvije godine je General Woo pripremao najbolji prošlogodišnji hip hop album ‘Verbalni delikt’, a prvu veliku zagrebačku promociju istog kao da je pripremao dva sata. Uglavnom, nedovoljno.

General Woo u Kvartu (Foto: Nino Šolić)

A sve se u početku činilo kako će to biti izniman događa na kojem će frcati Woo-ove ubitačne rime. Zagrebački klub Kvart koji se smjestio u jednoj od hala nekadašnje klaonice, bio je pun u subotu navečer i po raspoloženju publike se vidjelo kako su svi u iščekivanju „Feniksa domaće hip hop scene“.

Svoj posao iznimno dobro je odradio DJ Phat Phillie i efektnim miksom domaćeg rapa priredio izlazak Generala Wooa i njegovog tima. Početak je naime bio odličan. Woo i njegov sidekick Lil Bear, kojeg je tijekom koncerta od milja zvao Medo, odvalili su „Zašto sada šutite“ i Kvart je bio u transu. No ubrzo potom su uslijedili problemi. Naime Woo-ov DJ počeo je puštati krive matrice, uslijedilo je ispričavanje, pa ponavljanje pjesme i tako još par puta tijekom koncerta i sve zato jer je DJ očito pijan izašao na pozornicu. „Od sad piješ samo vodu“, dobacio mu je tada i General Woo.

Dojam o nepripremljenosti za jedan prilično važan nastup dodatno je pojačao pretjerani beatbox angažman Lil Beara. Istina, u prvom solo predstavljanju na koncertu bilo je jasno da je apsolutni majstor u vokalnom kreiranju ritma i publika je to itekako cijenila, sudeći po reakcijama bučnog odobravanja. No za desetak minuta Woo je Lil Bearu opet dao prostora s razlikom da se tada trebao odigrati svojevrsni beat duel između Mede i pijanog DJ-a koji se opet nije snašao i srušio zvučnu sliku, tako da ga je beatboxer morao pokrivati i „vaditi kestenje iz vatre“. Svaka čast Medo, ali na uštrb Generala Wooa.

Gostovanje Kandžije, Frenkieja i Magellana je podiglo atmosferu, posebno u „Kad se prošetam Balkanom“. Nakon otprilike četrdesetak minuta i još nekoliko „preskakanja matrica“ General Woo je startao sa „Znam“ podigao atmosferu i završio službeni dio koncerta uz ispriku kako je cijeli dan bio umoran od nerviranja pred koncert i kako je sad umoran od nastupa. WTF?! Potpisnik ovih redova je gledao možda i kraće hip hop nastupe, ali na takvima nije izostajalo stapanje izvođača i publike u ključalu masu koja međusobno stalno komunicira. Busta Rhymes je bio napušen do bola, ali je satro publiku prije pola godine u Aquariusu, Edo Maajka kad nastupa samo s DJ-em  je teška kategorija repera koji uzavrele nastupe redovno završava gol do pasa dok se s njega cijedi znoj, a i Frenkie se na istima pošteno zapuše.

Woo-ov veliki koncert u Zagrebu nažalost je bio flow izlomljen krajnje neprofesionalnim greškama koje su onemogućile doživljavanje bilo kakve koncepcije, ako je iste i bilo. Pored toga General Woo je glazbenik koji je „Verbalni delikt“ dao na besplatni download i time pokupio velike simpatije, da bi na koncertu s pozornice ispalio najizlizaniju početničku frazu: „Kupite naš CD za 50 kuna.“ A stvarno je poražavajuće da do sada nije naučio da kad je na pozornici treba suspregnuti tu vrstu žicanja bar na sat vremena jer je na njoj ipak umjetnik. A čak i da nije imao nekog zaduženog za prodaju CD-a, koji su usput rečeno bili ponuđeni na štandu na samom ulasku u Kvart, dakle vidio ih je svako tko je ušao, da onda bar sebi u mislima posloži stvari da se osoba A(rtist) ne miješa u posao osobe B (prodavač). Iskusniji glazbenici koji ne mogu, a ne progovoriti na pozornici o svojim nosačima zvuka, to bar učine galantnije pa kažu da će potpisivati CD-e nakon koncerta, što naravno uključuje i diskretan poziv na kupnju.

I kako onda validirati riječi tekstova Generala Wooa koji je na „Verbalnom deliktu“ opleo po svim rak ranama ove države, u kojoj sudeći po tome ništa ne valja, ako on osobno nije na svom dugo očekivanom koncertu kao glazbenik ponudio tu srž profesionalizma i predanosti pozivu koju mu kod drugih smeta?

I dalje stojim pri tome da je „Verbalni delikt“ izvrstan album, ali koncert u Kvartu je bio nešto što nije imalo previše veze s tim.

Saznajte više:

General Woo: Možda mi se predsjednik osveti preko ZAMP-a

General Woo ‘Verbalni delikt’ – tko smije tužiti ‘ludog’ Vukovarca?

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X