General Woo u Kvartu: general s vojskom u rasulu

Dvije godine je General Woo pripremao najbolji prošlogodišnji hip hop album ‘Verbalni delikt’, a prvu veliku zagrebačku promociju istog kao da je pripremao dva sata. Uglavnom, nedovoljno.

General Woo u Kvartu (Foto: Nino Šolić)

A sve se u početku činilo kako će to biti izniman događa na kojem će frcati Woo-ove ubitačne rime. Zagrebački klub Kvart koji se smjestio u jednoj od hala nekadašnje klaonice, bio je pun u subotu navečer i po raspoloženju publike se vidjelo kako su svi u iščekivanju „Feniksa domaće hip hop scene“.

Svoj posao iznimno dobro je odradio DJ Phat Phillie i efektnim miksom domaćeg rapa priredio izlazak Generala Wooa i njegovog tima. Početak je naime bio odličan. Woo i njegov sidekick Lil Bear, kojeg je tijekom koncerta od milja zvao Medo, odvalili su „Zašto sada šutite“ i Kvart je bio u transu. No ubrzo potom su uslijedili problemi. Naime Woo-ov DJ počeo je puštati krive matrice, uslijedilo je ispričavanje, pa ponavljanje pjesme i tako još par puta tijekom koncerta i sve zato jer je DJ očito pijan izašao na pozornicu. „Od sad piješ samo vodu“, dobacio mu je tada i General Woo.

Dojam o nepripremljenosti za jedan prilično važan nastup dodatno je pojačao pretjerani beatbox angažman Lil Beara. Istina, u prvom solo predstavljanju na koncertu bilo je jasno da je apsolutni majstor u vokalnom kreiranju ritma i publika je to itekako cijenila, sudeći po reakcijama bučnog odobravanja. No za desetak minuta Woo je Lil Bearu opet dao prostora s razlikom da se tada trebao odigrati svojevrsni beat duel između Mede i pijanog DJ-a koji se opet nije snašao i srušio zvučnu sliku, tako da ga je beatboxer morao pokrivati i „vaditi kestenje iz vatre“. Svaka čast Medo, ali na uštrb Generala Wooa.

Gostovanje Kandžije, Frenkieja i Magellana je podiglo atmosferu, posebno u „Kad se prošetam Balkanom“. Nakon otprilike četrdesetak minuta i još nekoliko „preskakanja matrica“ General Woo je startao sa „Znam“ podigao atmosferu i završio službeni dio koncerta uz ispriku kako je cijeli dan bio umoran od nerviranja pred koncert i kako je sad umoran od nastupa. WTF?! Potpisnik ovih redova je gledao možda i kraće hip hop nastupe, ali na takvima nije izostajalo stapanje izvođača i publike u ključalu masu koja međusobno stalno komunicira. Busta Rhymes je bio napušen do bola, ali je satro publiku prije pola godine u Aquariusu, Edo Maajka kad nastupa samo s DJ-em  je teška kategorija repera koji uzavrele nastupe redovno završava gol do pasa dok se s njega cijedi znoj, a i Frenkie se na istima pošteno zapuše.

Woo-ov veliki koncert u Zagrebu nažalost je bio flow izlomljen krajnje neprofesionalnim greškama koje su onemogućile doživljavanje bilo kakve koncepcije, ako je iste i bilo. Pored toga General Woo je glazbenik koji je „Verbalni delikt“ dao na besplatni download i time pokupio velike simpatije, da bi na koncertu s pozornice ispalio najizlizaniju početničku frazu: „Kupite naš CD za 50 kuna.“ A stvarno je poražavajuće da do sada nije naučio da kad je na pozornici treba suspregnuti tu vrstu žicanja bar na sat vremena jer je na njoj ipak umjetnik. A čak i da nije imao nekog zaduženog za prodaju CD-a, koji su usput rečeno bili ponuđeni na štandu na samom ulasku u Kvart, dakle vidio ih je svako tko je ušao, da onda bar sebi u mislima posloži stvari da se osoba A(rtist) ne miješa u posao osobe B (prodavač). Iskusniji glazbenici koji ne mogu, a ne progovoriti na pozornici o svojim nosačima zvuka, to bar učine galantnije pa kažu da će potpisivati CD-e nakon koncerta, što naravno uključuje i diskretan poziv na kupnju.

I kako onda validirati riječi tekstova Generala Wooa koji je na „Verbalnom deliktu“ opleo po svim rak ranama ove države, u kojoj sudeći po tome ništa ne valja, ako on osobno nije na svom dugo očekivanom koncertu kao glazbenik ponudio tu srž profesionalizma i predanosti pozivu koju mu kod drugih smeta?

I dalje stojim pri tome da je „Verbalni delikt“ izvrstan album, ali koncert u Kvartu je bio nešto što nije imalo previše veze s tim.

Saznajte više:

General Woo: Možda mi se predsjednik osveti preko ZAMP-a

General Woo ‘Verbalni delikt’ – tko smije tužiti ‘ludog’ Vukovarca?

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X