George Jones (1931-2013) – Odlazak country pjevača XX stoljeća

Naširoko prepoznat kao najveći country pjevač, George Jones ostavlja svijetu baštinu bez koje su jednako nemogući suvremeni uspjesi pop country glazbe kao i tonk/progressive/neotrad/alt/štagod krikovi, odnosno, jodlovi. Baštinu koja se isto tako tiče svakoga s iole širim zanimanjem za umjetnost zabavne glazbe. Dakle, vas!

George Jones (Foto: Georgejones.com)

U liniji sublimnih country pjevača, čije emocionalno investiranje u stih ignorira žanrovske granice, Jones se direktno nastavlja na jedinstvenu, očaravajuću vokalnu frazeologiju Leftya Frizzella kao i (što je manje jedinstveno) njegove teme honky tonk dernečenja i wee small hours melankolije. Jonesov višedesetljetni monopol na titulu najsuptilnijeg stilista žanra može uvjerljivo preuzeti tek Randy Travis sredinom osamdesetih. Za razliku od Frizzella i Travisa, čiji su vrhunci trajali relativno kratko, Jones je u trideset godina kreativnog bujanja kontinuirano stvarao ideje o tome što sve country može biti; ideje koje su dopirale do publike svih vrsta: square Nashville slušatelja, outlaw/Bakersfield purista, rokera, punkera. Preobrazivši se od najveće honky tonk atrakcije u countrypolitan zlatnu koku (posredstvom partnerice u pjesmi i u životu, Tammy Wynette) uz minimalne gubitke, Jones je razradio Frizzellove natuknice i omogućio revoluciju Travisove generacije.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=owWNCNyEuYI[/youtube]

Ideal svačijeg country pjevača, prepoznatljiv honky tonk tradicionalista s ispoliranom Nashville produkcijom (kojeg će nezamislivim tiražama u devedesetima personificirati Garth Brooks), Jones nije mogao doseći da nije raspolagao najzačudnijim instrumentom žanra, a i šire. Cijeđenje emocionalnih uvida iz svake pjesme virtuoznom, ekscentričnom, vokalnom obradom kod Jonesa postaje umjetnost koja zahtijeva promišljanje u okvirima big band pjevača čije su izvedbe i smatrane solažama. Duhovno, Jones objedinjuje jin Billie Holiday i jang Elle Fitzgerald. U jednom trenutku najsmrtonosniji pjevač balada na svijetu, u drugom birtijaški klaun čiji entuzijazam ruši ona slavna Nashvilleova četiri zida.

Nedajte se prestrašiti velikom diskografijom, radije mislite na blago koje skriva. Nema još mnogo divova ovih razmjera. Ispratite ga uz primjeren soundtrack.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1R2F9f2Cl6Y[/youtube]

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Pjevajmo do izbora

Muzika ne dobiva izbore. U to su izgleda podjednako uvjerene sve političke
Idi na Vrh
X