‘Get On Up’ – Trijumf Chadwicka Bosemana u ulozi Jamesa Browna

Prva u nizu novih filmskih biografija o velikanima crnačke glazbe ona je o Jamesu Brownu i nosi ime ‘Get On Up’. Uskoro će uslijediti i premijera ‘All Is By My Side’ u kojoj Andre Benjamin glumi Jimija Hendrixa, a započelo je i snimanje Don Cheadleova ‘Miles Ahead’, u kojemu će on sam odigrati ulogu Milesa Davisa.

'Get On Up'

I dok su nam fotografije Andrea i Cheadlea sa setova potonja dva filma golicale maštu i budile interes, o „Get On Up“ se najviše pisalo kao o onom filmu o Jamesu Brownu kojeg producira Mick Jagger. Glavna je uloga dodijeljena manje poznatom, ali nevjerojatno talentiranom Chadwicku Bosemanu, koji najveći dio filma lakoćom nosi na vlastitim leđima, savršeno kanalizirajući Brownovu energiju i ludilo.

Kao njegov partner i antipod, u ulozi Bobbyja Byrda također je sjajan posao odradio i Nelsan Ellis, poznatiji kao Lafayette iz „True Blooda“. Režiju potpisuje Tate Taylor, bijelac koji voli snimati filmove o crncima, a čiji je prethodni film „The Help“ bio nominiran za Oscara prije dvije godine.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0F_pxMmOG4I[/youtube]

Film prati put Jamesa Browna od djetinjstva u straćari sa nasilnim ocem i nestabilnom majkom (Viola Davis u još jednoj maloj, ali nezaboravnoj ulozi) do vrha svijeta, sa svim usputnim oscilacijama. Chadwick Boseman doista jest Brown u svakoj njegovoj fazi razvoja, sa svim frizurama, od scene otimanja gaže Little Richardu, do urokanog mahanja sačmaricom ’88. godine. Slično je uspio postići možda samo Jamie Foxx u ulozi Raya Charlesa koja mu je donijela Oscara za glavnu mušku ulogu.

Čak i ako ne volite glazbu Jamesa Browna, „Get On Up“ morate pogledati zbog Bosemanove fenomenalne izvedbe. A ako je volite, trajanje od dva sata i dvadeset minuta neće vam se ni u jednom trenutku činiti napornim. Najveća je zamjerka filmu što na neki način predstavlja Browna u previše pozitivnom svjetlu. U jednoj sceni vidimo ga kako prebija suprugu, ali na tome sve ostaje. U jednoj sceni se drogira i radi sranja, ali to čak djeluje simpatično. U jednoj se sceni spominju financijske malverzacije, ali u istoj sceni veći problem postaje njegov ego od kriminalnih aktivnosti. Bilo je u Brownu dovoljno mraka da ga se pokaže iz raznih kutova, ali producenti su više željeli posvetu od karakterne studije.

Spomenuli smo da je jedan od producenata filma Mick Jagger, pa je posebno zanimljiva scena u kojoj Brownu kažu da će određeni koncert umjesto njega završiti The Rolling Stones. Na što ovaj, naravno, odradi nastup kakav Stonesi ne mogu nadmašiti. Iako malo zbrkan i jednostran, film zbog sjajne glazbe, a ponajviše električne izvedbe Chadwicka Bosemana zaslužuje pohvale i tople preporuke svim ljubiteljima glazbe.

Ocjena: 8/10

(Imagine Entertainment, Jagged Films, Wyolah Films, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X