Gibson na udaru agenata, šef tvrtke bijesan na federalce

Henry Juszkiewicz, predsjednik uprave tvrtke Gibson uzvratio je udarac državnom aparatu SAD-a nakon što je organizirana racija na proizvodne odjele ovog legendarnog proizvođača gitara.

Gibson Les Paul - ovakve 'ljepotice' će završiti u pilani (Foto: Gibson.com)

Radionice u kojima se proizvode modeli električnih gitara poput Les Paula, ES335 i SG-a, koje koristi gotovo svaki bend još od druge polovice 50ih godina prošlog stoljeća detaljno su pretresli agenti američkog Odjela za zaštitu riba i divljeg života (Fish And Wildlife Service) u potrazi za ilegalno uskladištenim građom egzotičnih vrsta drva.

Henry Juszkiewicz je akciju agenata nazvao „pretjeranom zloupotrebom federalnih vlasti“ i dodao kako je njegova kompanija nepravedno izdvojena zbog političkih razloga. „Nema sumnje da smo progonjeni“, izjavio je za The Tennessean nakon što su dvije kompanije u južnom Nashvilleu i jedna u centru grada pretražene.

Sanduci u kojima su se nalazili ružino drvo i ebvanovina, zatim dovršene gitare, gitarski vratovi, kompjuteri i sva dostavna dokumentacija su zaplijenjeni. Riječ je već o drugom upadu agenata u Gibsonovu proizvodnju u posljednje dvije godine u potrazi za ilegalnom drvnom sirovinom. Federalne vlasti sumnjiče ovu kompaniju s 117 godina dugom tradicijom da ilegalno uvozi rijetke vrste drveta koje su zakonom zaštićene.

Prijašnje racije nisu „urodile tužbama“, a vlasti navode kako je od tada Gibson vjerojatno još više usavršio krijumčarenje.

„Moraju se pretražiti i ispitati i najmanji dijelovi gitara kako bi se sa sigurnošću moglo utvrditi da kompanije u svoje instrumente ne ugrađuje dijelove od zabranjenih drvnih vrsta“, tvrdi glasnogovornik vlasti. U prijevodu, sve što je zaplijenili će vjerojatno biti ispiljeno u sitne komadiće kako bi se i piljevina analizirala. Vjerujete li Juszkiewiczu ili agentima?

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X