Gibsonu curi vrijeme i stečajni postupak sve je izgledniji

‘Tvrtka Gibson, Inc. danas je objavila da je tvrtka izvršila 16.6 milijuna dolara kuponske isplate starijim vjerovnicima čime je pokrila 8,875% duga od ukupnih 375 milijuna dolara koje na naplatu dolaze tijekom 2018. godine’.

Tvornica Gibson, Inc. 1936. godine (izvor: Wikipedia)

Ova naizgled jednostavna rečenica objavljena na službenim stranicama tvrtke najbolje ocrtava probleme u kojima se nalazi Gibson Inc. , gotovo mitološki proizvođač intrumenata iz Nashvillea čiji godišnji prihodi prebacuju milijardu dolara. Izvršni direktor za financije Bill Lawrence nedavno je napustio tvrtku nakon manje od godinu dana provedenih na položaju i samo šest mjeseci prije nego  375 milijuna dolara duga dođu na naplatu. Povrh toga Gibson je odmah dužan isplatiti i dodatnih 145 milijuna dolara bankovnih zajmova ako se u međuvremenu, do 23. srpnja, ne dogovori plan refinanciranja.

No izgledi za refinanciranje i ne bude nekakvu nadu u Gibsonovo bolje sutra. Iz tvrtke su angažirali investicijsku banku Jefferies, a pažljivije upućeni promatrači tvrde da će dugogodišnji vlasnik Henry Juszkiewicz morati pronaći alternativni scenarij.

“Na kraju dana, netko će preuzeti kontrolu nad tom tvrtkom  – bilo dužnici ili obveznici”, izjavio je ovaj tjedan novinar Debtwirea Reshmi Basu. “Ovo već traje predugo“.

Basu nadalje navodi kako su se neki od obveznika žalili zbog nedostatka jasnoće u objašnjenjima koja su dolazila iz Gibsona, a situacija se navodno nije poboljšala ni dolaskom GSO Capital Partners, jedne od jedinica privatnog diva Blackstonea koji je prije godinu dana produžio životni vijek Gibsona sa preko 130 milijuna dolara zajmova. Basu također izjavljuje kako je ulazak GSO-a uznemirio neke obveznike koji su se potom organizirali i angažirali financijske i pravne savjetnike kako bi zaštitili svoje interese.

Kevin Cassidy, viši kreditni agent iz investicijske službe Moody’s kaže da Juskiewicz zapravo ima samo tri mogućnosti –  jedna od tih mogućnosti je da Juskiewicz i njegov tim ispregovaraju zamjenu duga što možda i nije izvedivo po razumnoj cijeni. Juskiewicz  bi također mogao biti uvjeren, ili prisiljen, da se odrekne dijela vlastitih dionica u zamjenu za isplatu duga. Treća mogućnost je po Cassidyu ta da  jedan od najprepoznatljivijh brandova Tennesseeja završi na stečajnom sudu.

Tvrtka je nedavno dobila nešto prostora za disanje prodajom bivšeg skladišta Baldwin Piano za 6.4 milijuna dolara, a također pokušava prodati i zgradu Valley Arts koji bi joj mogao donijeti oko 11 milijuna dolara no teško je za vjerovati da bi ta kratkotrajna financijska injekcija mogla spriječiti, po svemu sudeći, bolan remont.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X