Glasajte za omiljenog umjetnika – Salon mladih od danas publici otvorio mogućnosti izbora

Salon mladih, središnji umjetnički događaj za mlade umjetnike i autore ove godine ističe se već samim time što ga okružuje posvemašna pustoš kulturne i umjetničke ponude u Zagrebu. Posjetitelji koji ne propuste obići Dom HDLU-a u Meštrovićevu paviljonu od 6. studenog do 6. prosinca pozvani su sudjelovati u izboru najboljeg među prezentiranim radovima kroz Nagradu publike.

Salon mladih 2020. (Foto: Željka Novosel)

Svoju tradiciju Salon vuče još iz aktivnosti ULUH-a (ogranak ULUPUH-a koji i danas postoji), a koja je uz Zagrebački salon osnovala i Salon mladih 60-tih godina prošlog stoljeća. Kustoski koncept i poziv umjetnicima za sudjelovanje na Salonu mladih u 2020. godini bila je Millenial. Demografski pojam koji označava novu, modernu, tehnološki orjentiranu generaciju, a koja se još može sjećati vremena prije mobilne tehnologije i Interneta jer su djetinjtvo provodili u 90-tima. Kako to često biva, velike promjene i krizno stanje poticajne su za ljudska bića, a kako su umjetnici dodatno obdareni senzibilnošću za svijet koji ih okružuje ovogodišnji salon doista je bogat idejama i posjetitelju pruža inspiracije i “materijala za misliti” čitav tjedan nakon posjete.

Među 40-ak radova izloženih u Meštroviću nalazi se i nekoliko radova u mediju zvuka:

Prvi, u Galeriji Bačva u prizemlju s lijeve strane izložen je konceptualni rad Sare Renar i Marine Uzelac Koncert za bend i kameru, Glazbeni performans, 2020. inspririan ranijim Sarinim radom, live konceptualnim albumom na vinilu “Gdje povlačiš crtu?” snimljenim 15. siječnja 2018. godine.

Salon mladih 2020. (Foto: promo)

Nasuprot njemu smještena je zvučna instalacija Tihi objekti Sare Salomon i Hrvoja Spudića, umjetničkog para koji od 2017. godine istražuju medije svjetla i zvuka kroz ekstremno materijalni fenomenološki pristup te mogućnosti zapisa i reprodukcije u neočekivanim medijima.

Potpuno drugačije, no efektnije u suodnosu s drugim radovima je instalacija Filipa Borellija Povratno prostorna glazba (Titraji prostora) smještena na ulaz u unutrašnji dio galerije Prsten na katu Paviljona.

Disperzije 0.1 zahtjevna je instalacija Alex Brajković koja istražuje mogućnost sinkronizacije pokreta ventilatora i mist-makera s glazbom kako bi jedan korak bili bliže sinesteziji osjeta.

Svoje mjesto na Salonu mladih našao je i “Right Now” je glazbeni spot napravljen kombinacijom stop motion animacije i video snimaka za bend ABOP Katrin Novaković.

Osim radova, zanimljivost 35. Salona mladih su performansi i događaji poput sitotiskanja loga Salona na majice posjetitelja, radionce na kojoj se može popraviti bicikl ili se tetovirati i drugi performansi na programu.

Jučer u petak 6. studenog u Galeriji Bačva održan je site specific performans kompozitora Matije Vojvodića i vizualnog umjetnika Ivana Lušičića Liika HATCH IV. Kao i u prethodnim izvedbama, uvjetovani zadanim i zatečenim stanjem prostora autori su nastojali, barem na kratko vrijeme, promijeniti promatračev doživljaj u njemu. Njihova suradnja od 2014. godine temelji se na istraživanju potencijala praznine, pa tako središnji prostor Meštrovićeva paviljona postaje mjesto odvijanja tri čina njihova performansa.

Matija Vojvodić i Ivan Lušičić na Salonu mladih 2020 (Foto: promo)

Kako je kustosica Nika Šimčić generalizirala generaciju Millnenials: Brižljivi su oko odabira kvalitete namirnica, uglavnom nelojalni brendovima i stalno u potrazi za novim uzbudljivijim proizvodom, uslugom ili destinacijom. Poštuju rad drugog čovjeka i duboko su razočarani okrutnošću. Udomljuju životinje i ekološki su osviješteni, fizički aktivni, željni povezivanja s prirodom, ali i pretjerano opterećeni vlastitim izgledom. Interese koje imaju, ranije bi se zasigurno nazivali štreberskim.

Danas je to prihvatljivo i moderno, a znanje i učenje se slave. Skloni su aktivizmu, društveno angažirani, altruistični i liberalni. Napokon, oni su generacija koja ne smatra da je ostati solo nešto sramotno već poželjno. Često, tako solo, još uvijek žive pod roditeljskim krovom jer to ne samo da je štedljivo i ekološki već i praktično jer se nezaposlenost zbog krize 2007. pa i nove Covid-19 krize u ovoj generaciji itekako osjeti. Ako ne zarađuju od umjetnosti, ne preostaje im nego ovisiti o sponzorima ili raditi poslove u kojima diploma s Akademije nije prednost: skladišta, kafići, dostavne službe i slično.

Salon mladih 2020. (Foto: promo)

S ciljem obogaćivanja 35. salona mladih u galeriji Forum- KIC i Galeriji Canvas u Tomašićevoj ulici postavljena je izložba “Situacija”. Anita Ruso, povjesničarka umjetnosti odabrala je radove mladih neafirmiranih autora koji se na Salon mladih nisi niti prijavili ili je žiri odbacio njihove radove. Situacija teži stvoriti sveobuhvatniju sliku o stanju umjetničke produkcije u Hrvatskoj. Dio Salona mladih ugošćuje i Galerija Šira u Preradovićevoj 13 gdje su smješteni Venientes – ‘oni koji dolaze’. Radi se o radovima diplomanata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i izložbi koju je osmislio pokojni profesor i dekan, red. prof. art. Slavomir Drinković, a ovo je deseto izdanje Venientesa.

Salon mladih održava se bienalno, u jesenskom terminu i predstavlja jedinstven postav i recentni pregled domaćih umjetnika do 35 godina starosti.

Nagrade koje mogu ostvariti sudionici Salona su HPB Grand Prix, HPB druga i treća nagrad 35. salona mladih ukupnog iznosa 30.000 kn. Osim nagrade generalnog pokrovitelja na 35. salonu mladih dodijeljuju se i Nagrada Vladimir Dodig Trokut, Iva Vraneković – Umjetnici umjetnicima u iznosu od 11.000,00 kn, te brojne strukovne nagrade prema odabiru najistaknutijih hrvatskih muzejskih i galerijskih ustanova: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, Galerija umjetnina, Split, Muzej likovnih umjetnosti, Osijek i Galerija Kranjčar, Zagreb.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X