Glazbeni globus ZG Doxa: punk, jazz, Hava Nagila, nizozemska Norah Jones…

Na ovogodišnjem Zagreb Doxu prikazat će se osam glazbenih dokumentaraca koji pokrivaju širok raspon glazbenih žanrova i umjetnika: od punka do klasične glazbe, od etna do džeza, od tradicionalne židovske pjesme Have Nagile do turske senzacije – nizozemske Nore Jones.

'Šuti i sviraj hitove'

Program Glazbeni globus iz godine u godinu domaćoj publici predstavlja glazbene priče iz raznih dijelova svijeta. Ovaj put riječ je o osam glazbenih dokumentaraca koji pokrivaju širok raspon glazbenih žanrova i umjetnika: od punka do klasične glazbe, od etna do džeza, od tradicionalne židovske pjesme Have Nagile do turske senzacije – nizozemske Nore Jones! Veliki glazbeni ovogodišnji festivalski novitet jest i koncert koji će biti dostupan svim zainteresiranim posjetiteljima – naime, potonja glazbenica poznata pod imenom Karsu u sklopu ZagrebDoxa počastit će nas svojim nastupom!

Godine 1967. Columbia Records objavila je prvi album Brutea Forcea i dovela ga do ruba zvjezdanog statusa. No snovi o slavi i bogatstvu ubrzo su se pretvorili u noćnu moru kada je njegova ploča cenzurirana i trajno povučena iz prodaje. Godine 2010. Sony i Apple ponovno su izdali kontroverznu glazbu Brutea Forcea iz šezdesetih i dali mu drugu priliku da ostvari svoj san o slavi. Američki dokumentarac Brute Force u režiji Bena Steinbauera nagrađen je kao najbolji dokumentarac na festivalu New Media 2012. godine.

Posljednji poziv – Dresden Dolls mađarskog autora Jánosa Szásza prati nekadašnji punk-bend Amande Palmer Dresden Dolls na posljednjoj turneji po Teksasu. Film dubinski istražuje bizaran odnos članova benda, Amande Palmer i Briana Viglionea, njihove iscrpne razgovore o glazbi, životu, motivacijama i turneji, ali ponajviše govori o glazbi benda i modernom hard rocku.

Američki punk-dance bend iz New Yorka LCD Soundsystem u proljeće 2011. godine održao je posljednji koncert u Madison Square Gardenu. Njihov karizmatični frontmen James Murphy odlučio je raspustiti jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih bendova svoje generacije na vrhuncu popularnosti, i to obilježiti najvećim koncertom u karijeri. Film Šuti i sviraj hitove autora Willa Lovelacea i Dylana Southerna dokumentira neponovljivi koncertni užitak, portretirajući Murphya koji je suočen s posljedicama svoje odluke.

'Karsu'

Redatelj Philippe Béziat u filmu Kako postati Traviata pruža rijedak uvid u stvaralački proces cijenjenih pjevača i glazbenika koji rade na nastanku suvremenog čitanja opere La Traviata na prestižnom festivalu u francuskom Aix-en-Provenceu. Film prati i snima slavnu francusku sopranisticu Natalie Dessay od prvih proba pa sve do premijerne izvedbe pod ravnanjem Jean-Françoisa Sivadiera. Ovaj intimni dokumentarac poziva nas iza kulisa jedne od najvećih svjetskih opera.

Hava Nagila je pjesma koja je svakako nadišla svoje korijene i postala svjetski hit. Hava Nagila: film; pjesma koju mislite da znate. Priča kojoj nećete vjerovati u režiji autorice Roberte Grossman film je koji gledatelja vodi na fascinantno putovanje s tom zaraznom pjesmom po istočnoeuropskim židovskim mjestašcima i slijepim ulicama Amerike. U razgovorima s Harryem Belafonteom, Connie Francis, Glenom Campbellom, Leonardom Nimoyem, Reginom Spektor i mnogim drugima vodi gledatelje od Ukrajine preko Izraela do Catskillsa, Greenwich Villagea, Hollywooda, pa čak i Bollywooda.

Karsu je film u čijem je središtu dvadesetdvogodišnja Karsu Dönmez ili nizozemska Norah Jones, darovita kantautorica džeza odrasla u turskoj obitelji u Amsterdamu.  Karsu je otkrivena dok je u turskom restoranu svojih roditelja svirala klavir. Film dokumentira njezin strelovit glazbeni uspjeh kroz svakodnevni život: školovanje u Amsterdamu i ljetne praznike s obitelji u Turskoj. Tijekom tri godine redateljica Mercedes Stalenhoef pratila je Karsu i njenu obitelj od samih početaka i nastupa u restoranu pa sve do nastupa u čuvenom Carnegie Hallu. Sve posjetitelje ZagrebDoxa Karsu će počastiti nastupom: naime u četvrtak, 28. veljače održat će koncert u festivalskom centru ZagrebDoxa!

'Jazz Apartment'

Glazbeni globus uključuje i dva domaća glazbena dokumentarca: Razarajući Afion autora Marka Dimića prati mlade glazbenike iz benda Afion koji pokušavaju definirati svoj odnos prema etno-glazbi, ali i razumjeti promjene dinamike unutar benda, sastajanjima i rastajanjima. Svaki član priča svoju priču: o pristupu glazbi, umjetnosti, stilu života, naglašavajući pritom sukobe s uobičajenim načinom razmišljanja koji doživljava etno-glazbu kao zatvorenu krutu formu.

Džez je u središtu filma autorskog dvojca Biljane Čakić-Veselič i Tomislav Pavleka Jazz Apartman (ili kako je nastao The Last Minute Open Jazz Festival). Mjesto događaja je džezerska konoba Kamene priče smještena u kamenim zidinama Bala, malog i tihog srednjovjekovnog gradića iz unutrašnjosti Istre u kojem se već šest godina održava najveći neprofitni festival džeza u zemlji Last Minute Open Jazz Festival. Tijekom vremena konoba Kamene priče postala je značajno mjesto za mnoge svjetski priznate umjetnike, producente i publiku željnu istinske umjetnosti.

ZagrebDox, najveći međunarodni festivala dokumentarnog filma u regiji, održat će se od 24. veljače do 3. ožujka u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar Kaptol. Osam festivalskih dana posjetiteljima će ponuditi više od 150 dokumentaraca iz cijeloga svijeta.

Saznajte više: Zagrebdox – u Zagreb stižu dokumentarni hitovi

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X