Glazbenici održavaju prosvjede širom svijeta ispred ureda Spotifyja

Prosvjednici pozivaju Spotify da poveća naknade za autorske honorare na jedan cent po streamu.

Prosvjeti pred Spotifyjem (Foto: Union of Musicians and Allied Workers)

Sindikat glazbenika i radnika u glazbenoj industriji organizirao je u ponedjeljak prosvjede ispred ureda Spotifya kao najnoviju salvu upozorenja u tekućoj kampanji “Pravda na Spotifyu” .

Mirne demonstracije održale su se u 31 gradu širom svijeta, a umjetnici i drugi profesionalci iz industrije okupljali su se u SAD-u i Kanadi, Južnoj Americi, Australiji, Europi i Aziji. “Spotify djeluje na međunarodnoj razini, pa ako će glazbeni djelatnici zahtijevati više, trebamo se organizirati i na međunarodnoj razini”, rekao je u izjavi organizator UMAW-a Zack Nestel-Patt i dodao: “Spotify svugdje prijeti egzistenciji glazbenika, a došlo je vrijeme da se zajedno dignemo i tražimo više.”

Prosvjedi imaju za cilj skrenuti pozornost na popis zahtjeva “Justice at Spotify”, koji uključuje plaćanje umjetnicima jedan američki cent po streamu (Spotify trenutno nekim umjetnicima plaća tek 0,0038 američkih dolara po streamu, što je među najnižim stopama bilo koje platforme), plus transparentni ugovori, model plaćanja usmjereniji na korisnika, kraj payolea, prelazak na plaćanje svih učesnika na snimkama i kraj pravnih borbi protiv umjetnika koje ne služe ničemu drugome već za „dodatno osiromašenje umjetnika“.

“Spotify već dugo maltretira glazbene radnike, a pandemija je eksploataciju stavila u prvi plan”, rekla je organizatorica UMAW-a Mary Regalado i dodala: “Tvrtka je tijekom pandemije utrostručila vrijednost, a nije uspjela povećati stope plaćanja umjetnicima ni za djelić groša. Glazbenici diljem svijeta trenutno su nezaposleni, dok tehnološki giganti koji dominiraju u industriji uzimaju milijarde. Glazbeni rad je rad i mi tražimo da ga se pošteno plati.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X