God Is An Astronaut: Vjerujemo da ćemo morati tražiti vize za idući nastup u Londonu

Miljenici domaće klupske publike, irski God Is An Astronaut, opet dolaze u goste. Koncert je zakazan za petak 15. srpnja u Močvari, a tim povodom intervjuirali smo Torstena Kinsellu, jednog od osnivača ovog irskog post rock benda koji je razjasnio svoje viđenje apokaliptičnih kultura, kako onih drevnih, tako i današnje, kao što se ni Brexit kao tema nije mogao izbjeći.

God Is An Astronaut
God Is An Astronaut

Na vašem posljednjem albumu „Helios / Erebus“ izjavili ste kako ste bili inspirirani idejom „apokaliptične kulture“. Kako u tom svjetlu komentirate Brexit situaciju u vašem susjedstvu?

Torsten Kinsella: Inače se nikad ne petljamo u politiku, ali ovog puta moram izraziti razočarenje što je Velika Britanija izglasala izlazak u trenutku kad ne postoji aktualni plan za napuštanje Europske unije, umjesto da su potaknuli rješavanja nekih socijalnih pitanja poput ranijeg odlaska ljudi u mirovinu. Nisam ekspert, ali mislim da to nipošto neće biti dobro za britansku glazbenu industriju, gledano već i u nekom kratkoročnom razdoblju.

Osjećate li možda i neku dozu straha zbog toga?

Torsten Kinsella: Irska je nezavisna od Velike Britanije. Mi smo još uvijek u Europi. Ne znam kako će izlazak Velike Britanije utjecati na nas, ali već zamišljam da ćemo morati tražiti radne vize kad ćemo idući put nastupati u Londonu. U konačnici vjerujem da živimo u nestabilnim vremenima.

Kako to da pronalazite inspiraciju za vaš rad u drevnim kulturama Grka, Vikinga, Maja, Asteka i Egipćana?

Torsten Kinsella: Oduvijek smo bili zainteresirani za drevne mitologije i kulture. Ima toliko toga što se može naučiti iz prošlosti. Svi veliki imperiji doživjeli su svoj krah. Današnje supersile neće biti iznimka. Puno je paralelnih primjera koji ukazuju na to. Astečka religija bila je iznimno okrutna. Prinosili su ljudske žrtve kako bi se oraspoložili svoje bogove pred žetvu, nekad i za dobre vremenske uslove. Kad su Asteci žrtvovali ljude Huitzilopochtli, tj. njihovom bogu rata, žrtve su bile postavljane na žrtveni kamen. Tada bi svećenik razrezao abdomen oštrim sječivom od opsidijana. Srce je vađeno iz tijela dok je još pulsiralo i podizano u zrak u čast bogu sunca. Kad pogledate danas odrubljivanje glava nedužnih zarobljenika i talaca, shvatite da se nismo previše promijenili.

God Is An Astronaut 'Helios / Erebus'
God Is An Astronaut ‘Helios / Erebus’

Konkretno, koje odgovore su oni imali, a mi nemamo kao civilizacija?

Torsten Kinsella: Mislim da smo jako slični. Asteci su s jedne strane bili dobri astronomi, ali su također imali i nazadna religijska vjerovanja. Dakle ideoloških restrikcija je bilo puno.

Što vas inspirira trenutno?

Torsten Kinsella: Upravo smo dobili uznemirujuću informaciju da je dvetnaestogodišnja djevojka iz Donegala izgubila bitku protiv raka. Svijet zna biti mračno okrutno mjesto.

Svaki vaš album je eksperiment i novo glazbeno putovanje. Glazbu očigledno doživljavate ciklički. Je li do toga došlo spontano?

Torsten Kinsella: Glazba je oduvijek bila ogledalo onoga kako se osjećamo u datom trenutku. Na primjer na prvom albumu pjesma „Ascend to Oblivion“ je o voljenoj osobi koja je preminula i ujedno označava početak moje nesigurnosti u vjerovanje u život poslije smrti.

Kako su vas prihvatili u Kini?

Torsten Kinsella: Koncerti u Kini i Hong Kongu bili su nevjerojatno pozitivno iskustvo. I za nas možda najjači dokaz kako je glazba univerzalni jezik.

Za razliku od 2008. godine kad vam je na vašoj prvoj sjevernoameričkoj turneji bila ukradena oprema u vrijednosti od 20.000 dolara.

Torsten Kinsella: Da, bio je to priličan šok. Ali naučili smo važnu lekciju da ne treba vjerovati nekome koga si tek upoznao.

U Hrvatskoj ste rado viđeni gosti, no jeste li nosili sa sobom neke predrasude kad ste prvi put došli?

Torsten Kinsella: Čuli smo dosta o Hrvatskoj u vrijeme ratova u 1990-ima i bili smo iznenađeni kako je lijepa zemlja kad smo došli. Iskreno, očekivali smo više ruševina iz rata. Imate predivnu zemlju.

Na vašem zadnjem koncertu u Zagrebu 2014. odsvirali ste dvije nove pjesme s tada još neizdanog albuma „Helios / Erebus“. Jednu od njih ste općenito po prvi put odsvirali pred publikom. Imate li opet sličnih iznenađenja?

Torsten Kinsella: O da, još jedna neobjavljena pjesma čeka svoju izvedbu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X