Goribor: Idealni smo za rušenje barijera

Brzinski razgovor s gitaristom Goribora, kojega smo uhvatili između dvije velike koncertne promocije – zagrebačke i splitske.

  •  
  •  

Željko Ljubić - Piti (Foto: Tomislav Sporiš)

Goribor je trenutačno vruća koncertna roba. Petogodišnje iščekivanje da njihov općeprihvaćeni prvijenac dobije legitimnog diskografskog nasljednika, urodilo je pomamom za ovim originalnim i hiperrealnim bendom iz Bora, čiji se post-punkerski izričaj voli nazivati i „metafizikom života“. Nakon dobrano popunjene Tvornice kulture, promocija albuma „Evo je banja“ dogodit će se u petak, 23. ožujka, u splitskom klubu Minus3, a dan kasnije priča se seli u makarski Mirakul.

Nakon koncertnog izvješća i recenzije albuma, Ravno Do Dna vam donosi prepisku kratkog razgovora s gitaristom Željkom Ljubićem Pitijem, obavljenog dan prije Goriborovog dolaska u Split.

Je li prošlotjedni koncert u Zagrebu bio najveći i najvažniji u dosadašnjoj karijeri Goribora, kako je to, među ostalim, sugerirano i na ovom portalu?

U neke ruku – jest. Ali nama je, općenito, svaki koncert bitan. Netko je jednom rekao da si dobar onoliko koliko je dobar bio tvoj zadnji nastup.

Slijede Split i Makarska, gdje su uvijek dobro prolazili bendovi koji ‘igraju’ na adrenalin. Vi se, vjerujem, takvima ne smatrate.

Ne znam… Nama je u Splitu uvijek bilo odlično. Dva puta smo svirali i pamtim da je bilo super.

Goribor u zagrebačkoj Tvornici kulture (Foto: Nino Šolić)

Vaš novi album ‘Evo je banja’ je objavljen kao dupli CD. Pa tko još objavljuje duple albume?

Onaj tko ima dovoljno pjesama, a da mu se pritom i dopadaju…

Album je naišao na euforične kritike. S obzirom da se radi o ‘teškom’ materijalu, brutalnom i ogoljenom iščitavanju stvarnosti, čime mislite da ste ‘kupili’ kritičare?

Možda će odgovor zvučati kao klišej, ali mi samo radimo ono što znamo i kako znamo. Trenutačno mi ništa suptilnije ne pada na pamert.

Često se naglašava da je pjesništvo najjači adut Goribora, kao ogledni primjeri toga ističu se ‘Kiša’ i ‘Grad’ s novog albuma. Je li u slučaju Goribora stvaranje pjesama lagan ili mučan proces?

Kad se proces događa, sve uglavnom ispadne jednostavno… A kad neće, kad ne ide, nema prisiljavanja. Samo rađanje pjesme i nije toliko teško, ali trudnoća zna biti naporna i opasna.

Željko Ljubić - Piti (Foto: Nino Šolić)

Goribor ostavlja dojam neprilagođene skupine glazbenika. Koliko u tom (ne)svjesnom otporu prema ukalupljenim glazbenim, pa i društvenim standardima, ima planirane strategije benda?

Mi smo odrasli ljudi i jako teško nas je naučiti novim trikovima…

Povela si i velika rasprava treba li Goribor nominirati za nagraduPorin, s obzirom na srpsko porijeklo i hrvatske izdavače. Koliko bi vam uopće značila neka porinovska nominacija?

U principu, Porin nam ne bi značio mnogo, ali bilo bi lijepo kad bismo bili nominirani. Svaki je presedan OK, a mi smo idealni za rušenje barijera.

Recenzija albuma: ‘Evo je banja’, evo šampiona

Izvješće iz Tvornice: Hipnotičko uživanje u ‘Je banju’

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X