Goribor: Idealni smo za rušenje barijera

Brzinski razgovor s gitaristom Goribora, kojega smo uhvatili između dvije velike koncertne promocije – zagrebačke i splitske.

Željko Ljubić - Piti (Foto: Tomislav Sporiš)

Goribor je trenutačno vruća koncertna roba. Petogodišnje iščekivanje da njihov općeprihvaćeni prvijenac dobije legitimnog diskografskog nasljednika, urodilo je pomamom za ovim originalnim i hiperrealnim bendom iz Bora, čiji se post-punkerski izričaj voli nazivati i „metafizikom života“. Nakon dobrano popunjene Tvornice kulture, promocija albuma „Evo je banja“ dogodit će se u petak, 23. ožujka, u splitskom klubu Minus3, a dan kasnije priča se seli u makarski Mirakul.

Nakon koncertnog izvješća i recenzije albuma, Ravno Do Dna vam donosi prepisku kratkog razgovora s gitaristom Željkom Ljubićem Pitijem, obavljenog dan prije Goriborovog dolaska u Split.

Je li prošlotjedni koncert u Zagrebu bio najveći i najvažniji u dosadašnjoj karijeri Goribora, kako je to, među ostalim, sugerirano i na ovom portalu?

U neke ruku – jest. Ali nama je, općenito, svaki koncert bitan. Netko je jednom rekao da si dobar onoliko koliko je dobar bio tvoj zadnji nastup.

Slijede Split i Makarska, gdje su uvijek dobro prolazili bendovi koji ‘igraju’ na adrenalin. Vi se, vjerujem, takvima ne smatrate.

Ne znam… Nama je u Splitu uvijek bilo odlično. Dva puta smo svirali i pamtim da je bilo super.

Goribor u zagrebačkoj Tvornici kulture (Foto: Nino Šolić)

Vaš novi album ‘Evo je banja’ je objavljen kao dupli CD. Pa tko još objavljuje duple albume?

Onaj tko ima dovoljno pjesama, a da mu se pritom i dopadaju…

Album je naišao na euforične kritike. S obzirom da se radi o ‘teškom’ materijalu, brutalnom i ogoljenom iščitavanju stvarnosti, čime mislite da ste ‘kupili’ kritičare?

Možda će odgovor zvučati kao klišej, ali mi samo radimo ono što znamo i kako znamo. Trenutačno mi ništa suptilnije ne pada na pamert.

Često se naglašava da je pjesništvo najjači adut Goribora, kao ogledni primjeri toga ističu se ‘Kiša’ i ‘Grad’ s novog albuma. Je li u slučaju Goribora stvaranje pjesama lagan ili mučan proces?

Kad se proces događa, sve uglavnom ispadne jednostavno… A kad neće, kad ne ide, nema prisiljavanja. Samo rađanje pjesme i nije toliko teško, ali trudnoća zna biti naporna i opasna.

Željko Ljubić - Piti (Foto: Nino Šolić)

Goribor ostavlja dojam neprilagođene skupine glazbenika. Koliko u tom (ne)svjesnom otporu prema ukalupljenim glazbenim, pa i društvenim standardima, ima planirane strategije benda?

Mi smo odrasli ljudi i jako teško nas je naučiti novim trikovima…

Povela si i velika rasprava treba li Goribor nominirati za nagraduPorin, s obzirom na srpsko porijeklo i hrvatske izdavače. Koliko bi vam uopće značila neka porinovska nominacija?

U principu, Porin nam ne bi značio mnogo, ali bilo bi lijepo kad bismo bili nominirani. Svaki je presedan OK, a mi smo idealni za rušenje barijera.

Recenzija albuma: ‘Evo je banja’, evo šampiona

Izvješće iz Tvornice: Hipnotičko uživanje u ‘Je banju’

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X