Goribor u Tvornici – hipnotičko uživanje u ‘Je banju’

Goribor su jučer u Tvornici kulture imali vjerojatno najznačajniji koncert karijere.

Goribor u Tvornici (Foto: Tomislav Sporiš)

To što se u petak u Tvornici okupilo preko osamsto ljudi na koncertu Goribora svojevrstan je fenomen. Daleko od toga da Aleksandar Stojković i njegovi drugari takav odaziv nisu zaslužili, no nisu se baš trsili da pod svaku cijenu steknu slavu, a ni fakti im nisu išli u prilog. Jer bendu iz rudarskog grada iz istočne Srbije, koji zvuči točno onako kako bismo i zamišljali da zvuči grupa rokera iz Bora, popularnost definitivno nije zacrtana u zvijezdama. No ako Laibach nije dopusio da mu Trbovlje bude prepreka ka svjetskog karijeri, zašto bi se Goribor spotaknuo o Bor?

Goribor je iznimno autističan bend. Njihov naizgled jednoličan ton od početka do kraja i albuma i koncerata očito u sebi krije dovoljno krivulja koje golicaju podsvijest. Zato je valjda njihov drugi album bio toliko iščekivan, iako se Goriboru nije baš žurilo. Od „Goribora“ do „Evo je banja“ prošlo je pet godina, dugo se čekalo da se od sjajnog singla „Sjajne niti“ dogodi nešto još sjajnije poput „Uzalud se budiš“. Goribor je skupina tromih glazbenika, pa kome se čeka, dočekat će.

Možda tajna jučerašnjeg najvećeg koncerta Goribora na turneji, a vjerojatno i u karijeri, leži u njihovim stihovima? Stojkovićev običaj da ne govori puno, ali da ono što kaže – kaže brutalno i pogodi, i to ponovi koliko god mu se puta prohtije, omiljena je i rijetka ovdašnja vokalna figura koju su na ovim prostorima proslavili Cane, Koja i još poneki prvoborci. Repetitivna zvučna slika potrebuje slušatelja otvorena i opuštena uma – što je jedina zajednička karakteristika svih domaćih običnih obožavatelja Goribora – a takvih, vidjeli smo jučer, ipak ima. Iznenađujuće i ohrabrujuće puno.

Goribor ni instrumentima ne govore previše, no sočan post-punkerski milozvuk nije prestajao puniti dvoranu niti sekunde. Neprimjetni prelasci od disca do bluesa s konstantnom težinom koja je izlazila iz zvučnika, onaj su bitan detalj koji ovaj potencijalno zamoran bend čini izuzetno koncertno atraktivnim. Njihova neumitna depresija nije jednolična niti samoj sebi svrhom, ona se tijekom sat i pol koncerta rastegne preko nebrojenih gitarističkih nijansi do ruba eksplozije, koja se jučer dogodila na „Uzalud se budiš“, pjemom koja je zatvorila prvi dio nastupa.

Aleksandar Stojković gotovo i ne komunicira s publikom, uglavnom je i ne gleda, međutim rasprava traje cijelo vrijeme. Okrenut iz profila, „St“ neumorno iznosi svoje ogoljeno viđenje stvarnosti, a osamsto sugovornika šutke prihvaća argumente. Razgovor je jednosmjeran, poruka poslana, prigovori se ne prihvaćaju.

Prigovora nije ni bilo. Središnja zagrebačka promocija duplog albuma „Evo je banja“ potvrdila je da se Goribor profilirao u omiljeni zagrebački bend, odakle god da dolaze. Od Goribora se, dakako, ubuduće očekuje i puno više, no s obzirom na njihovu dosadašnju praksu, još ćemo se dugo morati zadovoljavati s ovim aktualnim duplim albumom. Pripremite se stoga na dugogodišnje uživanje u „Je banju“…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X