‘The Artist’ – apsolutni pobjednik konvencionalne inventivnosti

Osvojio je kritičare, pomeo svaku dodjelu nagrada i osvojio najprestižnija priznanja, zaradio hrpu love, podigao malo prašine, razljutio dio kino publike, a nedavno je eto proglašen i najboljim filmom prošle godine na najvažnijoj od svih dodjela filmskih nagrada. No je li ‘The Artist’ uistinu najbolji film prošle godine?

'The Artist'

Svoju premijeru film “The Artist” je doživio na filmskom festivalu u Cannesu u svibnju prošle godine, pomaknut iz programa izvan konkurencije u program filmova u konkurenciji za Palme d’Or tjedan dana prije festivala. Jean Dujardin osvojio je nagradu za najboljeg glumca, a sve ostalo je povijest. Film je osvojio 3 nagrade Golden Globe: originalna glazba, film (komedija/mjuzikl) i glavni glumac u komediji/mjuziklu (Dujardin); od 12 nominacija za BAFTA nagrade, potvrdio ih je 7 (između ostalog onu za najbolji film, redatelja, scenarij i glumca), od 10 nominacija za nagradu Oscar, osvojio je 5 Oscara – one najprestižnije: najbolji film i najbolji redatelj (Michel Hazanavicius), a Dujardin postaje prvi Francuz koji osvaja (i tek četvrti nominiran u toj kategoriji) Oscara u kategoriji najboljeg glavnog glumca. Neobična stvar dogodila se međutim na dodjeli nagrade César, najvažnije francuske filmske nagrade, gdje ga je nakon svih priznanja dobivenih diljem svijeta, na domaćem terenu porazio Omar Sy za svoju ulogu u francuskom hitu Intouchables, filmu kojeg je pogledalo 19 milijuna ljudi, trećem najgledanijem filmu u Francuskoj ikad, a o kojem se izvan Francuske ne zna gotovo – ništa.

Film “The Artist” u kina je krenuo nekoliko dana nakon osvajanja pet Oscara, iako je prvotno najavljeno kako ga u kinima nećemo gledati, jer prema riječima kinodistributera  – crno-bijeli nijemi film danas ne može biti isplativ. No prevarili su se. Nagrade su postala njegova najbolja reklama i evo filma u kinima, a s njim i kontarefekata koji često znaju doći s velikim i razvikanim naslovima. Padaju mi na pamet dva filma kojima se dogodila slična stvar – “Titanic” i “Slumdog Millionaire”, dva iznadprosječna ostvarenja, koja su postigla ogromne uspjehe i u financijskom smislu i kod kritike, a kojima su pretjerana reklama u medijima i mnoštvo osvojenih nagrada navukli u konačnici zasićenje kod publike. Zašto “The Artist” nije baš toliko dobar film sada je važnija tema od one zašto jest.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OK7pfLlsUQM[/youtube]

Izvan bilo kojeg konteksta nagrada i priznanja, “The Artist” je izniman film koji je krenuo u svijet kao maleni film inspiriranog redatelja koji je odlučio napraviti svoj hommage nijemim filmovima 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, iz ideje koja se razvijala desetak godina. Pronašao je za to idealnog, karizmatičnog glumca – Dujardinovo lice toliko je intenzivno i ekspresivno, da mu zaista ne trebaju riječi; ali je povrh svega imao dobru priču. U kontekstu pak svih osvojenih nagrada, teško je zapravo pričati o filmu koji je sve to zaslužio, jer ruku na srce, bilo je barem desetak filmova koji su ta priznanja zaslužili više. Ono što se posebno voli nagraditi (na Oscarima pogotovo) je jedna vrsta konvencionalne inventivnosti i tu je “The Artist” pobijedio svu svoju konkurenciju. Budite hrabri, eksperimentirajte, ali ne izlazite iz okvira. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X