Grace Jones na Šalati – vanvremenska diva

Nastup Grace Jones na otvaranju Dimensions Festivala 2017 u pulskoj Areni bio je zbilja savršen. Kad u memoriji ostane zabilježen takav gig ljestvica očekivanja može biti previsoko postavljena, ali za najveći dio posjetitelja rasprodanog koncerta na Šalati ovo je ipak prvi bliski susret s legendarnom 76-godišnjom pjevačicom i njihove su impresije drugačije.

Grace Jones na Šalati (foto: Vedran Metelko)

Ovdje nije samo umjetnica u poznim godinama, nego je i publika uglavnom starija od prosjeka na drugim koncertnim masovkama, pa u gledalištu nema one euforije kakvu je u pulsku Arenu donijela gomila mladih i ludih engleskih partijanera, no već nakon grandioznog uvoda s „Nightclubbing“ postaje jasno da je Grace Jones uspjela zadržati vrhunsku formu i na čudesan način zaustaviti biološki sat.

Grace Jones na Šalati (foto: Vedran Metelko)

To će odmah potvrditi novom pjesmom „The Key“, besprijekorno uklopljenom među evergrine iz 1980-ih na kojima gradi koncertni repertoar. Sljedeća je „Private life“, briljantna obrada The Pretendersa s epohalnog četvrtog albuma „Warm Leatherette“ (1980.) koji je je svojedobno označio pravi početak strelovitog uspona njene karijere jer je na ranijim izdanjima prolazila samo kao gay disco ikona iz njujorškog Studija 54. Nakon „Warm Leatherette“ izbacila je albume „Nightclubbing“ (1981.) i „Living My Life“ (1982.) pa se u razdoblju od nepune tri godine sklopila nenadmašna novovalna trilogija na kojoj je radila s producentom Chrisom Blackwellom i virtuoznim muzičarima iz njegovog karipskog studija Compass Point (Sly Dunbar, Robbie Shakespeare, Mikey Chung, Uziah Thompson, Wally Badarou, Barry Raynolds).

Iz tog paketa je na Šalati izvukla „Demolition Man“, „My Jamaican Guy“, „I’ve Seen That Face Before (Libertango)“„Love Is The Drug“ i „Pull Up to the Bumper“. Za kraj je sasvim očekivano ostavila „Slave to the Rhythm“, nadopunjenu fascinantnom sedmominutnom hula-hop koreografijom, ali je prije toga neočekivano reducirala izbor materijala s albuma „Williams Blood“ (2008.). S njega je u set listi zadržala samo naslovnu pjesmu, što sigurno nije najbolji potez jer joj je upravo taj album omogućio trijumfalni koncertni come back pokrenut prije petnaestak godina.

Grace Jones na Šalati (foto: Vedran Metelko)

U Puli je to sjajno prikazala s „This Is“ i „Hurricane“ koje su na Šalati izostavljene. Umjesto njih je upala a capela izvedba „Amazing Grace“ , poprilično suvišna u ovakvoj koncepciji. S druge strane, ekstravagantna modna revija s promjenom kostima poslije svake pjesme imala bi puno jači efekt da je u produkciju koncerta bio uključen video zid. Bez njega je samo publika iz prvih redova imala kompletnu sliku, a tko je stajao podalje od stejdža nije baš najbolje vidio što je sve Grace Jones izvukla iz ormara i koliko se potrudila oko kostimografije.

Sve ostalo opet je bilo skoro savršeno izvedeno. Njen glas je jednako moćan kao prije, prateći bend vrhunski postavljen, a pjesme vanvremenske. To osobito dolazi do izražaja u „My Jamaican Guy“, „Pull Up to the Bumper“ koje zvuče kao da je nastale jučer, a ne prije četiri desetljeća. Nove koncertne verzije još su malo produžene pa u 80-ak minuta koncerta stane svega 11 pjesama, a umjesto traženog bisa dobili smo samo duboki naklon, ali nitko se zbog toga nije previše bunio.

Grace Jones na Šalati (foto: Vedran Metelko)

Grace Jones je na Šalati ispunila sva očekivanja. Njena unikatna mješavina disco funka i dub reggea stvorena davnih dana u trokutu New York – Kingston – Paris još uvijek ima snagu s kojom se izvođači recentnih pop hitova teško mogu mjeriti. Naravno, U njenim godinama nikako se ne može isključiti mogućnost da je ovo zapravo bila oproštajna turneja. Ako jest, pamtit će se kao odlazak u velikom stilu.

Saznajte više:

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X