Grammy promijenio naziv kategorije ‘World music’ u ‘Global music’ zbog konotacije kolonijalizma

Nakon diskusije s umjetnicima, etimolozima i lingvistima diljem svijeta…

Recording Academy i Grammy

Nagrade Grammy preimenovale su kategoriju Best world music album u Best global music album kako bi odstupile “od konotacija kolonijalizma”.

Akademija je odluku donijela u ponedjeljak (2. studenoga), prema Billbordu, nakon što je navodno razgovarala „s umjetnicima, etnomuzikolozima i lingvistima iz cijelog svijeta koji su utvrdili da postoji prilika za ažuriranje… prema relevantnijem, modernijem i sveobuhvatnijem terminu”.

“Kako nastavljamo prihvaćati istinski globalni način razmišljanja, ažuriramo svoj jezik tako da odražava prikladniju kategorizaciju koja želi uključiti i proslaviti trenutni opseg glazbe iz cijelog svijeta”, navodi se u izjavi Akademije.

“Promjena simbolizira odmak od konotacija kolonijalizma, folka i “Neamerikanaca” koje je nekadašnji izraz utjelovio prilagođavajući se trenutnim trendovima slušanja i kulturnoj evoluciji među različitim zajednicama koje bi mogao predstavljati.”

Odluka slijedi nakom slične odluke zbog rasne osjetljivosti u lipnju, kada su nagrade odlučile izbaciti riječ “urbano” iz vokabulara svojih nagrada. Kategorija Najboljeg urbanog suvremenog albuma ubuduće će biti poznata kao Najbolji progresivni R&B album.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X