Grše je prvi hrvatski glazbenik na 1. mjestu Croatia Songs top liste na Billboardu

Nakon godinu dana i nešto više od dva mjeseca otkad Billboard mjeri popularnost pjesama u Hrvatskoj na listi Croatia Songs po prvi put je na prvom mjestu hrvatski izvođač.

Grše ‘Mamma Mia’

Sredinom veljače 2022. godine osvanula je top lista Croatia Songs u sekciji Hits of The World američkog Billboarda. Na prvom mjestu tada je bila slovenska pjevačica Senidah sa singlom “Behute”, dok je ostatak liste najvećim dijelom pripadao folk trap izvođačima iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Palili su se po medijima različiti društveni alarmi jer je bilo bjelodano što najviše sluša onaj dio hrvatske populacije koji glazbu konzumira većinom na Youtubeu i svim ostalim prisutnim glazbenim streaming platformama.

Na 5. mjestu je tada bila pjesma “Trebaš li me” Eni Jurišić i Matije Cveka koja je krajem prošle i početkom ove godine pokupila većinu nagrada kao domaći singl koji je obilježio hrvatski eter u 2022. godini, čime je na neki način bilo jasno da je utjecaj Croatia Songs liste definitivno bio uzet u obzir.

Grše je prvi hrvatski glazbenik koji je dospio na prvo mjesto Croatia Songs na Billboardu (Izvor: Billboard.com)

Dalmatinski traper Grše također je dosta često bio prisutan na Billboardovoj listi, dok se u redovima struke polemiziralo jesu li njegove pjesme uopće pjesme u tom naglom osvješćivanju i jednako nagloj i kvrgavoj tranziciji do shvaćanja činjenica i odgovora na ono vječno pitanje: “Što mladi vole?”

Stjecajem okolnosti, ili možda bolje reći; popularnosti, upravo je Grše nakon novog jučerašnjeg izlista Croatia Songs liste na Billboardu kao newcommer sa singlom “Mamma Mia” osvanuo na njenom vrhu, ujedno kao prvi hrvatski glazbenik kojem je to pošlo za rukom.

Grše uživo u Tvornici kulture, 4. veljače 2023. (Foto: Marko Lopac)

Koliko će to utjecati na buduću Gršinu prisutnost u radijskom eteru, teško je u ovom trenutku predvidjeti, jer to ovisi o uredničkim politikama i pored toga što je činjenično on prvi koji je od domaćih postao prvi, mjereno Billboardovim alatima.

Grše je na listi također prisutan na 7. mjestu sa singlom “Sip”, a u brojčanoj dominacija Nuccija, Jale Brata, Bube Corellija, Corone, Cobyija, Breskvica i inih folk trapera bez kojih dosad nije prošlo niti jedno novo izlistavanje Croatia Songsa, začelje drže domaći Vojko V i Hiljson Mandela, dok se od zapadnih imena na 13. mjestu još jedino drži Miley Cyrus s globalnim hitom “Flowers”.

>> Pogledajte Croatia Songs top listu na Billboardu

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X