GSK Jabuka demantira izjavu gradskih vlasti da klub vode nelegalni korisnici prostora

U svom priopćenju Grad Zagreb prozvao je direrkciju kluba na zagrebačkom Jabukovcu neklegalnim korisnicima prostora, na što je Marin Viduka Stiv poslao javni demantij.

Devastirano dvorište kluba Jabuka (Foto: GSK Jabuka/Facebook)
Devastirano dvorište kluba Jabuka (Foto: GSK Jabuka/Facebook)

Demantij GSK Jabuke prenosimo u cijelosti:

Vezano na izjave gradskih vlasti, u nastavku šaljem sljedeću izjavu:

Grad Zagreb je sam sebi izdao dozvolu i ruši kulturno dobro bez dozvole i suglasnosti Hrvatskog vijeća za kulturna dobra, a gradnju provodi protupravnim oduzimanjem posjeda. Kako je to moguće?

GSK Jabuka je u posjedu terase već više od 40 godina pa se postavlja pitanje kako Grad Zagreb ili bilo tko drugi koga je ovlastio isti može na silu ući u tuđi posjet tvrdeći da za to ima sve potrebene dozvole?

Nazivaju nas nelegalnim korisnicima prostora, a ja vam predlažem da ih zamolite da vam pošalju dokaz iz kojeg se vidi da su oni vlasnici prostora. Siguran sam da vam neće imati ništa za poslati, jer Grad Zagreb nije vlasnik navedenog prostora. Samim time, Grad Zagreb i nije mogao potpisati ugovor o zakupu prostora s GK Jabuka d.o.o., kao vršiteljem ugostiteljske djelatnosti u klubu, a ne zbog pasivnosti korisnika, kako je navedeno.

GK Jabuka d.o.o. je još 2001. g. od Grada Zagreba dobio pismenu dozvolu za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Mi je posjedujemo, ali oni su je valjda zagubili. I zaključno na temu nelegalnih korisnika. Od ponovnog otvaranja kluba 2001. kojem je prisustvovao i sam gradonačelnik do danas ništa se u načinu vođenja kluba i programa u njemu nije promijenilo. Puštamo određenu vrstu glazbe i radimo programe vezane za nju.

Jabuka je najstariji i povijesno najbitniji klub u Hrvatskoj. Pozivamo Ministarstvo kulture da zaustavi devastaciju Jabuke. Nitko nam ne garantira da već sutra ili kad god to nekome od gradskih moćnika odgovara neće ponovo poslati „zaštitare“, ali ovoga puta da nam provale i u same prostorije kluba.

I za kraj, zar je bilo tako teško javiti se početkom godine kada su se radili planovi za gradnju dvorane i pozvati predstavnike kluba na razgovor kako bi se postigao dogovor i izbjegla ovakva situacija? GSK Jabuka je od svog osnivanja uvijek imao odlične odnose sa školom i drago nam je da će djeca dobiti ljepšu i bolju dvoranu.

Isto tako očekujemo da će svim građankama i građanima Grada Zagreba, kao i njihovim gostima i dalje ostati klub Jabuka i za to ćemo se boriti svim pravnim sredstvima.

Za Gsk Jabuka:
Marin Viduka Stiv

Marin Viduka Stiv
Marin Viduka Stiv

Također prenosimo i jučerašnje priopćenje Grada Zagreba povodom ovog slučaja:

Grad Zagreb ishodio je građevinsku dozvolu od dana 17. kolovoza 2016. godine, a koja je pravomoćna od 7. rujna 2016. godine. Građevinskom dozvolom predviđeno je uklanjanje stare dvorane, te izgradnja nove dvorane i dogradnja trakta škole s 6 učionica. Grad Zagreb pristupio je dana 18.11.2016. radovima na sanaciji i dogradnji Osnovne škole Jabukovac, izgrađene na čestici k.č.br. 231/1 k.o. Centar koja je društveno vlasništvo s pravom korištenja osnovne škole Jabukovac.

Prilikom izvođenja radova uklanjanja stare dvorane poklanja se osobite pažnja uklanjanju salonitnih ploča s azbestom, a iz kojeg razloga se pristupilo uklanjanju stare dvorane. Prijava izvođenja radova na uklanjanju građevine odnosno u ovom slučaju dvorane izvršena je prema Ministarstvu unutarnjih poslova, prema građevinskoj inspekciji, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Odjelu za komunalne poslove i zelenilo i Hrvatskim vodama.

Sukladno očitovanju Ureda za imovinsko pravne poslove i imovinu grada klub Jabuka smješten je na k.č.br. 233 k.o Centar, na adresi Jabukovac 28, odnosno neposredno do čestice na kojoj se izvode radovi. Ističemo kako Ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izvodi radove na uklanjanju dvorane, a koja se nalazi na čestici koja je sastavni dio zemljišta škole, dakle ne radi se na čestici na kojoj je smješten klub Jabuka.

Nelegalni korisnik kluba prilikom izvođenja radova sprječavao je izvođenje radova odnosno uklanjanje salonitnih ploča s azbestom sa dvorane, mada je nekoliko puta upozoren usmeno i pismeno kako je neophodno što hitnije ukloniti azbestne ploče radi zdravlja i sigurnosti djece, a pogotovo što su se azbestne ploče uklanjale s građevine odnosno dvorane koja s klubom nema nikakve veze.

Vezano uz navode da je nejasno kako je dobivena građevinska dozvola s obzirom na česticu na kojoj se nalazi školska dvorana, Ministarstvo kulture RH zaštitilo kao kulturno dobro ističemo kako se zgrada OŠ Jabukovac na k.č.br. 231/1 k.o. Centar nalazi na području Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba za koju je rješenjem Ministarstva kulture utvrđeno svojstvo kulturnog dobra, te se na istu primjenjuje Zakon o zaštititi i očuvanju kulturnih dobara.

Sukladno zakonskim propisima zatraženo je od Gradskog zavoda za zaštitu kulture i prirode na temelju članka 6. stavka 1. točke 9. i članka 61. b stavka 3 Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara izdavanje potvrda da je glavni projekt izrađen u skladu s posebnih uvjetima zaštite.

Dana 19.2.2016. izdana je potvrda od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture i priroda da je glavni arhitektonski projekt za rekonstrukciju zgrade OŠ Jabukovac izrađen u skladu s posebnim uvjetima koje je Zavod izdao na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Također ističemo kako je imenovan i predstavnik Zavoda koji treba pratiti i nadzirati radove na sanaciji i dogradnji OŠ Jabukovac odnosno provoditi konzervatorski nadzor.

Vezano uz navode da je terasa kluba predviđena za parkiralište kako je nelegalni korisnik kluba, izjavio ističemo kako se parkiralište nalazi na k.č.br. 231/1 dakle na čestici i mjestu na kojem se i sada nalazi parkiralište odnosno na čestici gdje se nalazi škola dakle nema nikakve veze s prostorom iza dvorane odnosno dvorištem iza kluba.

Vezano uz navode da se u zemljišnim knjigama ništa nije mijenjalo ističemo kako je to točno jer i tamo je navedeno društveno vlasništvo s pravom korištenja osnovne škole Jabukovac, te se nigdje ne spominje klub Jabuka. Također, je vrlo važna činjenica, da se nije u zemljišnim knjigama mijenjala niti površina odnosno veličina čestice na kojoj se izvode radovi sukladno građevinskoj dozvoli.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X