Halka na INmusic Festivalu

Malo izvođača ostavlja takav dojam na publiku kao što to čini ansambl Halka, a mediji ih nazivaju maestralnim izvođačima, regionalnom senzacijom te novim europskim glazbenim fenomenom.

Halka (Foto: Amir Bajrić)
Halka (Foto: Amir Bajrić)

Pjevač Božo Vrećo, gitarist Dino Šukalo, basist Edvin Hadžić, klavijaturist i harmonikaš Adis Sirbubalo te perkusionist Anes Beglerbegović okupili su se 2013. godine i iste godine izdali su svoj prvi album čije su pjesme inspirirane i nastale u čast najboljim primjerima iz povijesti sevdaha. Drugi album, O ljubavi, izašao je u siječnju ove godine. Za ovogodišnje koncerte na turneji, uključujući i zagrebački rasprodani nastup, uglavnom se traži ulaznica više, a ovacijama su obasuti i u Beču i u francuskim medijima. Uz autorske pjesme, Halka svojim repertoarom odaje počast velikanima sevdaha poput Joze Penave, Radeta Jovanovića, Zekerijaha Đezića, Emine Zečaj, Nade Mamule i brojnih drugih, kao i neznanim velikanima čija su imena izgubljena u vremenu, a bez čijeg djela Halka danas ne bi bila moguća. Uz vjerodostojnu izvedbu sevdah pjesama, Halku karakterizira jedinstvena scenska interpretacija i zapanjujuće emotivan, ali snažan vokal karizmatičnoga frontmena Bože Vreće koji je u siječnju izdao i hvaljeni prvi samostalni album Moj sevdah gdje uz interpretacije tradicionalnih donosi i autorske pjesme. Nakon regionalne turneje Halka će svoju priču O ljubavi prezentirati i na OTP World Stageu ovogodišnjeg INmusic festivala.

Nastup ansambla Halka dio je višegodišnjeg ciklusa “Multikulturalizam u glazbi”. Projekt “Multikulturalizam u glazbi” nastoji kroz glazbu u kojoj se zrcali univerzalizam u raznolikosti, ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju suvremenog društva i kulture. INmusic festival ove godine slavi svoj 10. rođendan te će ga simbolično proslaviti i uz sevdalinku s kojom je ova dugogodišnja priča i započela: prvi koncert u organizaciji Multikulture (iz koje je prizašao INmusic festival) bio je koncert sevdah grupe Deartum 20. 05. 2008. Na OTP World Stageu će se također predstaviti Batida sa svojim plesnom glazbom te strastvena glazbenica i pjesnikinja Aziza Brahim.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X