Hank Azaria se ispričava jer je posuđivao glas s indijskim naglaskom liku Apuu iz ‘Simpsona’

Hank Azaria, koji je bijelac, glumio je vlasnika prodavaonice od 1990. godine, a prvi put je izjavio da odustaje od posuđivanja glasa izmišljenom animiranom karaketeru Apuu u siječnju 2020. godine.

Apu (Izvor: Simpsoni)

Govoreći u podcastu Dax Shepherd’s Armchair Expert, gdje je gostovao prije par dana, glumac je rekao: “Dio mene osjeća da moram obići svaku pojedinu Indijku i svakog pojedinog Indijca u ovoj zemlji i osobno se ispričati.”

Lik Apua iz “Simpsona” je godinama kritiziran zbog jačanja rasnih stereotipa, a pritisak se posebno pojačao od 2017. godine, kada je indijsko-američki strip crtač i animator Hari Kondabolu snimio dokumentarac u kojem se tvrdilo da je Apu utemeljen na rasnim stereotipima.

No, Hank je u podcastu rekao da u početku nije znao hoće li prestati s posuđivanjem glasa ili ne – jer nije želio reagirati na “reakcijom trzanja koljena” i ono što bi po njegovim riječima moglo biti “17 hipstera u mikropivovari u Brooklynu”, u smislu da kritike ne dolaze od većine publike.

Glumac kaže da je “čitao, razgovarao s ljudima koji su znali puno o rasizmu, razgovarao s puno Indijaca i išao na seminare”.

“Shvatio sam da imam vezu sa sudbinom s tom stvari 31 godinu”, kazao je Hank Azaria i dodao da je karakter Apua kreiran u dobroj namjeri svih ovih godina i da je serijal bio dio “strukturnog rasizma”.

“Zaista nisam znao ništa bolje. Nisam razmišljao o tome. Bio sam nesvjestan koliko sam relativne prednosti dobio u ovoj zemlji kao bijelo dijete iz Queensa. To što su postojale dobre namjere ne znači da nije bilo stvarnih negativnih posljedica na stvar za koju sam odgovoran”, kazao je Azaria i potom se ispričao suvoditeljici podcasta, Monici Padman, koja je indijsko-američkog porijekla: “Doista se ispričavam. Znam da to niste tražili, ali važno je. Ispričavam se zbog svog udjela u tome i sudjelovanja u tome. Dio mene osjeća da moram obići svaku pojedinu Indijku i svakog pojedinog Indijca u ovoj zemlji i osobno se ispričati.”

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X