Hank Azaria se ispričava jer je posuđivao glas s indijskim naglaskom liku Apuu iz ‘Simpsona’

Hank Azaria, koji je bijelac, glumio je vlasnika prodavaonice od 1990. godine, a prvi put je izjavio da odustaje od posuđivanja glasa izmišljenom animiranom karaketeru Apuu u siječnju 2020. godine.

Apu (Izvor: Simpsoni)

Govoreći u podcastu Dax Shepherd’s Armchair Expert, gdje je gostovao prije par dana, glumac je rekao: “Dio mene osjeća da moram obići svaku pojedinu Indijku i svakog pojedinog Indijca u ovoj zemlji i osobno se ispričati.”

Lik Apua iz “Simpsona” je godinama kritiziran zbog jačanja rasnih stereotipa, a pritisak se posebno pojačao od 2017. godine, kada je indijsko-američki strip crtač i animator Hari Kondabolu snimio dokumentarac u kojem se tvrdilo da je Apu utemeljen na rasnim stereotipima.

No, Hank je u podcastu rekao da u početku nije znao hoće li prestati s posuđivanjem glasa ili ne – jer nije želio reagirati na “reakcijom trzanja koljena” i ono što bi po njegovim riječima moglo biti “17 hipstera u mikropivovari u Brooklynu”, u smislu da kritike ne dolaze od većine publike.

Glumac kaže da je “čitao, razgovarao s ljudima koji su znali puno o rasizmu, razgovarao s puno Indijaca i išao na seminare”.

“Shvatio sam da imam vezu sa sudbinom s tom stvari 31 godinu”, kazao je Hank Azaria i dodao da je karakter Apua kreiran u dobroj namjeri svih ovih godina i da je serijal bio dio “strukturnog rasizma”.

“Zaista nisam znao ništa bolje. Nisam razmišljao o tome. Bio sam nesvjestan koliko sam relativne prednosti dobio u ovoj zemlji kao bijelo dijete iz Queensa. To što su postojale dobre namjere ne znači da nije bilo stvarnih negativnih posljedica na stvar za koju sam odgovoran”, kazao je Azaria i potom se ispričao suvoditeljici podcasta, Monici Padman, koja je indijsko-američkog porijekla: “Doista se ispričavam. Znam da to niste tražili, ali važno je. Ispričavam se zbog svog udjela u tome i sudjelovanja u tome. Dio mene osjeća da moram obići svaku pojedinu Indijku i svakog pojedinog Indijca u ovoj zemlji i osobno se ispričati.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X