HAVC izdao priopćenje povodom najnovijih napada dijela udruga proizašlih iz Domovinskog rata

Danas održana izvanredna tiskovna konferencija u Europskom domu, koju je sazvala Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a kojoj je prethodila javna objava otvorenog pisma gospođe Zorice Gregurić u svojstvu koordinatorice ispred Udruge vukovarskih branitelja Grada Zagreba, u kojoj se na eklatantan način proziva HAVC kao javna ustanova, članica Upravnog odbora HAVC-a dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, a potom i ostala ustrojena tijela ustanove, predstavlja tešku povredu prava osobnosti svih osobno prozvanih dionika, dok samo prozivanje za počinjenje kaznenih djela predstavlja biće kaznenog djela iz čl. 304 Kaznenog zakona – piše u službenom dopisu Hrvatskog audiovizualnog centra, koji u nastavku prenosimo u potpunosti.

HAVC
HAVC

Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji, popraćenoj jednosatnim live streamingom, izneseno je na račun članice Upravnog odbora HAVC-a gđe Nine Obuljen Koržinek niz neutemeljenih instruiranih optužbi i klevetničkih objava koje odbacuju stvarne činjenice, bilo one vezane uz realne događaje, bilo uz sustav, propise i zakone.

HAVC je samo tijekom 2016. godine u sudskim postupcima, povodom kleveta koje su dijelom ponovljene i na danas održanoj konferenciji, zaprimio tri presude u svoju korist u kojima se taksativno odbacuje svaki do sada objavljen navod o možebitnim nezakonitostima u postupanju HAVC-a, počev od 2012.g. do danas.

Stoga iznimno zabrinjava potreba i direktna namjera da se jedini mogući dokumenti kojima raspolažu pravosudni organi te nadležno Ministarstvo kulture, a koje su na nezakonit način pribavili danas prisutni govornici na konferenciji, tumače ciljano i instruirano protivno njihovom izvornom sadržaju.

HAVC kao javna institucija krajne je ozbiljno primio današnje optužbe sudionika tiskovne konferencije te je na adrese Državnog odvjetništva i Ravnateljstva policije iznova proslijedio iste te dokumente na koje su sudionici tiskovne konferencije pozivali, s apelom za zaštitu rada institucije koja je pod očitom opsadom.

Do sada neviđena hajka na jednu državnu instituciju iznova zaslužuje opetovano pojašnjenje slučaja “15-minuta Masakr u Dvoru” gdje je utvrđeno direktno kršenje odredbi Ugovora o financiranju od strane hrvatskog producenta, kao i filma “Criss the Swiss” koji je u fazi produkcije te predstavlja intimistički osvrt redateljice na temu smrti bratića, švicarskog novinara koji je poginuo u Republici Hrvatskoj, a ne antihrvatsko agitiranje, kako priželjkuju današnji govornici.

Obmanjivanje javnosti je svoj epilog doživljelo u jeku kadroviranja nove Vlade te po vlastitom priznanju današnjih govornika predstavlja direktni napad na članicu Upravnog odbora HAVC-a gđu Ninu Obuljen Koržinek.

Poziva se stoga Ministarstvo kulture da prekine šutnju o prozvanim temama te objavi priopćenje za medije sa dokazima kojima se trguje u javnosti, na način neprihvatljiv jednoj pravnoj državi.

Gospođa Zorica Gregurić sustavno ne vidi rezultate i vrlo značajne uspjehe koje na međunarodnoj i domaćoj sceni bilježi hrvatski film. Priznanja koje dobijaju hrvatski filmovi, osvajaju između ostalog za svoju zemlju i u njezino ime. Hrvatskim građanima naš sustav kinematografije također donosi novac, poslovnu reputaciju i turističku korist – ovo potonje kroz nedavno ukinuti sustav poticaja. U sustavu europskog programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA i u sustavu Eurimagesa pripadamo najučnikovitijim članicama po povlačenju sredstava.

Područje kulture u Republici Hrvatskoj danas je značajno urušeno, u organizacijskom, financijskom i reputacijskom smislu. Nije tajna kako je to velikim dijelom posljedica nesnalaženja i uopće neuspješnog eksperimenta s proteklom Vladom, koja se oslanjala na strasti, nalik ovima koje pokazuje gospođa Gregurić svojim pismom i tiskovnim konferencijama poput ove danas održane u Europskom domu. Za hrvatski film i našu zemlju u cjelini bitno je vratiti oskvrnuto dostojanstvo stručnih osoba. Pitanja imenovanja i smjena prepustimo stručnoj i pravnoj prosudbi onih koji za takva djelovanja imaju autoritet, mandat i ovlasti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X