HDS ZAMP šalje honorare od javne posudbe na više od 1500 književnika, prevoditelja i ilustratora

Nositeljima prava na književna djela, književnicima, prevoditeljima i ilustratorima, ovih će dana biti isplaćene autorske naknade temeljem javne posudbe njihovih djela 2017. godine u 20 županijskih narodnih knjižnica širom Hrvatske.

HDS ZAMP

U odnosu na prethodne godine, kad je podatke prikupljala Nacionalna sveučilišna knjižnica, ove je godine cijeli projekt, od prikupljanja podataka do isplate, odradio HDS ZAMP. U tu svrhu u samo godinu dana razvijen je potpuno nov informatički sustav za obradu informacija koje su izravno dostavljale knjižnice. Ovaj obiman i zahtjevan posao Društvo hrvatskih književnika DHK povjerilo je stručnoj službi ZAMP-a.

“Prema uputi Ministarstva kulture, koje i za 2017. godinu u ovu svrhu na raspolaganju ima dva milijuna kuna, posebna pozornost bila je usmjerena na obradu svih posudbi. Tako je obrađeno čak 57% više posudbi nego za prethodnu godinu. Za 2016. godinu, po podacima NSK, broj obrađenih posudbi u obračunu iznosio je 3.105.384, dok za 2017. godinu, po obradi HDS ZAMP-a, broj obrađenih posudbi u obračunu iznosi 4.872.584. Time su književni autori dobili temeljitiju i točniju raspodjelu, što rezultira i povećanjem njihova broja: čak je 300 novih autora koji prethodnih godina nisu sudjelovali u obračunu”, tumače iz ZAMP-a.

Za 2017. godinu ukupno je tako u obračunu 1573 domaćih autora, a novost je i to da će ovaj tjedan svaki od njih, uz isplatu pripadajućeg iznosa, dobiti i specifikaciju s transparentnim podacima: naslovima i brojem njihovih posuđivanih djela, godinama njihova izdanja, izdavačima, ISBN-om i autorskom odrednicom.

Zbog povećanja broja obrađenih djela i autora koji ulaze u obračun, u odnosu na prethodne godine promijenila se i naknada za pojedinačnu posudbu: ona iznosi 0,56 kn za pisce, 0,28 kn za ilustratore i 0,22 kn za prevoditelje.

Svi navedeni podaci pristigli su iz županijskih knjižnica, a u slučajevima nedostatnih podataka nadopunjeni su podacima Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

„Zahvaljujemo kolegama iz NSK na otvorenoj suradnji prilikom primopredaje poslova obrade podataka. Izazov za nas je bio utoliko veći što su se aktualni obračun i raspodjela književnih honorara vodili u uvjetima otežanog poslovanja zbog korona virusa. Naši djelatnici su proteklih tjedana sav posao obavljali od kuće, neki od njih i u samoizolaciji“, komentirao je glavni direktor HDS ZAMPa, Nenad Marčec.

Rezultati obrade daju uvid u sklonosti posuđivača knjiga u javnim knjižnicama u zemlji. Konkretno, najposuđivaniji domaći romani u 2017. godini bili su: „Ciganin, ali najljepši“ i „Črna mati zemla“ Kristijana Novaka; „Nekoliko ptica i jedno nebo“ Mire Gavrana, „Mileva Einstein: teorija tuge“ Slavenke Drakulić, „Hladna fronta“ Pavla Pavličića, „Sjećanje šume“ Damira Karakaša, „Susjed“ Marine Vujčić, „Brdo“ Ivice Prtenjače, „Na osami blizu mora“ Zorana Ferića i „Vrijeme ljubavi“ Gorana Tribusona.

Deset najposuđivanijih lektira bile su: „Pripovijetke“ Dinka Šimunovića, „Smogovci“ Hrvoja Hitreca, „Divlji konj“ Božidara Prosenjaka, „Povjestice“ Augusta Šenoe, „Moj tata spava s anđelima“ Stjepana Tomaša, „Koko u Parizu“ Ivana Kušana, „Strah u ulici Lipa“ Milivoja Matošeca, „Miševi i mačke naglavačke“ Luke Paljetka, „Srebrne svirale“ Dragutina Tadijanovića i „Stanari u slonu“ Dubravka Horvatića.

Najposuđivanijih 10 stranih romana (obrađeni zbog hrvatskih prevoditelja) bili su: „Djevojka u vlaku“ Paule Hawkins, „Genijalna prijateljica“ Elene Ferrante , „Ponoćno sunce“ i „Krv na snijegu“ Joa Nesboa, „Što nas ne ubije“ Davida Lagercrantza , „Pepeljuge“ Kristine Ohlsson ,„Sin“ Joa Nesboa , „Putujem sama“ Frode Sandera Oiena, „Policija“ Joa Nesboa i „Dani zaborava“ Elene Ferrante.

Napomena: u sljedećim kategorijama autori su navedeni abecednim redom prezimena.

Najčitanijih deset domaćih autora (zbirno) u 2017. godini tako su bili: Miro Gavran, Hrvoje Hitrec, Marija Jurić-Zagorka, Ivan Kušan, Mato Lovrak, Vladimir Nazor, Pavao Pavličić, Sanja Pilić-Spindler, Sanja Polak i Božidar Prosenjak.

Deset prevoditelja najviše posuđivanih djela u njihovom prijevodu (zbirno) su: Aleksandra Barlović, Damir Biličić, Zrinka Budak, Zlatko Crnković, Mirna Čubranić, Ozren Doležal, Svetlana Grubić Samaržija, Petra Mrduljaš Doležal, Iva Ušćumlić Gretić i Vesna Valenčić.

Deset ilustratora s najvećim brojem posudbi njihovih knjiga (zbirno) su: Stjepan Bartolić, Niko Barun, Ivana Guljašević Kuman, Andreja Huseinović, Svjetlan Junaković, Dario Kukić, Ninoslav Kunc, Nevenka Macolić, Tomislav Tomić i Ljubinka Vončina.

“I ovom prilikom zahvaljujem Društvu hrvatskih književnika na povjerenju koje su nam ukazali povjeravanjem ovog posla. Svoja znanja i resurse iskoristili smo u jednakoj mjeri za književne autore, prevoditelje i ilustratore, kao i za naše članove glazbenike, nastavljajući tako dugogodišnju uspješnu suradnju između dviju udruga. Moram naglasiti da smo posebno ponosni što je ovaj obračun javne posudbe uspješno dovršen u uvjetima bez presedana, te da se nadamo da će prostori DHK, ozbiljno oštećeni nedavnim potresom u Zagrebu, uskoro ponovno biti u funkciji”, izjavio je glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec.

Sektor dokumentacije, distribucije i članstva HDS ZAMP-a poziva sve književne autore, nositelje prava i njihove nasljednike da svoje eventualne upite i dodatna pojašnjenja vezana za prava javne posudbe pošalju elektroničkom poštom na adresu [email protected]

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X