HDS ZAMP se očitovao o dopisu internetskim portalima

Službeni dopis HDS ZAMP-a povodom spornih dopisa internetskim redakcijama i reakcijama koje su izazvale, posebice na portalu Ravno do dna, prenosimo u cijelosti, a posebno nam je drago što je nedoumica oko postavljanja poveznica i embed kodova konačno riješena i što se i HDS ZAMP slaže da to ne potpada pod plaćanje autorske naknade.

  •  
  •  
HDS ZAMP
HDS ZAMP

Poštovani,

ponukani reakcijama nekih medija i pojedinaca, među kojima su i članovi HDS-a, na tekstove internetskih portala, željeli bismo zainteresiranoj javnosti iznijeti sljedeće činjenice i detaljnije pojasniti tzv. „slučaj ZAMP i nezavisni portali“:

služba HDS ZAMP nije inicirala privremeno zaustavljanje niti na bilo koji način ugrozila poslovanje bilo kojeg portala kojemu se obratila prošlih dana niti ima namjeru „gušiti nezavisnu glazbenu scenu“.

Svi naslovi i rečenice u tekstovima na ovu temu koje javnost navode na takav zaključak ne odgovaraju istini. Evo i zašto:

– raznim internetskim portalima i web stranicama (između kojih su i neki koji se bave glazbom) nedavno su poslani dopisi pod imenom „Obavijest o reguliranju autorskih prava“. U dopisima je istaknuto da je služba HDS ZAMP ustanovila korištenje glazbenih djela u sadržaju tih portala te su vlasnici i urednici portala pozvani da se jave službi kako bi u zajedničkom razgovoru utvrdili postoje li uvjeti za sklapanje ugovora o kolektivnom ostvarivanju glazbenih autorskih prava.

Namjera dopisa bio je razgovor u kojemu bi se vlasnici ili urednici portala informirali i izjasnili o opsegu načina na koje njihov portal koristi glazbu. Slijedom tog razgovora zaključio bi se – ili ne, ako razloga za to nema – ugovor o autorskoj naknadi. Napominjemo da niti jednoj od spomenutih stranica nije poslan niti račun ni uplatnica, a posebno ne bilo što više od toga: poslana im je samo zamolba za javljanjem na razgovor.

Dopisi su poslani cirkularno, bez detaljne prethodne provjere sadržaja i načina priopćavanja glazbe na svakom pojedinom portalu. To je zato što je i sadržaja i mogućih načina priopćavanja glazbe mnogo: neki od njih su ugrađivanje (tzv. „embedanje“ ili „framing“) audiovizualnih djela u sadržaj članka ili recenzije, streaming na zahtjev, pozadinska glazba, webcasting, live prijenosi itd.

Neki od spomenutih načina korištenja glazbe potpadaju pod plaćanje autorske naknade. Neki, kao najčešće primjenjivano „embedanje“ s YouTubea ili Deezera, po odluci Europskog suda pravde koju poštuje i HDS ZAMP, ne potpadaju pod tu obavezu.

Dozvoljavamo da je stil dopisa bio nespretan i da je možda djelovao ultimativno: ispričavamo se svima koji su ga tako doživjeli. Tekst dopisa već je u postupku izmjene kako više ne bi izazivao krivi dojam o obavezi plaćanja naknade koja za neke portale i stranice možda i ne postoji.

Žalosti nas činjenica da je služba medijski prozvana i zbog nečega što niti u jednom trenutku nije inicirala: privremene obustave rada jednog portala. Radilo se o pogrešnoj reakcija djelatnika web-hosting servisa spomenutog portala, koju nitko nije tražio. Odmah po našim saznanjima o toj zabuni, portal je nastavio s radom. Napisi nekih portala ostavljaju dojam da je „gašenje“ i bila namjera što oštro demantiramo: u svom radu HDS ZAMP nije na bilo koji način ugrozio rad niti jednog portala, financijski niti nekim drugim pravnim instrumentima.

HDS ZAMP iznimno cijeni doprinos koji za promociju rada svih autora, pa i članova HDS-a, daju internetski portali. Bili veliki ili mali, „zavisni“ ili „nezavisni“, oni su u današnjoj medijskoj sceni rijetke oaze koje daju priliku mladim i manje komercijalnim umjetnicima različitih žanrova. Imajući to u vidu, zadnje što bismo željeli (kao, vjerujemo, i većina autora koje zastupamo) jest da se ti portali ugase. Slučajevi gašenja portala niti u prošlosti nisu imali veze s HDS ZAMP-om, nemaju danas, niti će imati u budućnosti.

Želimo dodati da pritom i HDS ZAMP aktivno i financijski podržava nezavisnu scenu: od sredstava koje se dijele putem BTL natječaja i sponzorstava, RockOff festivala i partnerstava na različitim medijskim projektima , preko medijskog prostora na web stranicama i društvenim mrežama, pa do informativnih akcija i radionica namijenjenih upravo mladim autorima kao što su „Intro“, „Iz prve ruke“ itd.

Ostaje činjenica da svi portali, neovisno o svojoj veličini i komercijalnom efektu, jesu mediji koji priopćavaju glazbu, a da je HDS ZAMP služba ovlaštena za kolektivno ostvarivanje prava glazbenika. U sklopu poslovanja ZAMP zato ima dužnost redovito pratiti i web portale. Kao most između korisnika (medija) i glazbenika, nastojimo što pravičnije zastupati interes svojih članova. No istodobno slušamo i njihove reakcije i glasove, i nemamo namjeru raditi bilo što na njihovu štetu. Kao što i u svom radu posebno podržavamo projekte mladih i još uvijek „ne-komercijalnih“ autora, želja nam je i sa svim portalima ostvariti partnerski odnos. A on se gradi na razgovoru, ne na senzacionalizmu, neutemeljenom prozivanju i podmetanjima.

Zato još jednom pozivamo sve zainteresirane na staložen razgovor u kojemu svaka strana treba iznijeti svoje stavove, i koji će donijeti najbolje rješenje za sve uključene.

Nadamo se da smo ovime razjasnili nedoumice – za više informacija, stojimo na raspolaganju.

Odjel za komunikacije HDS ZAMP-a

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X