HDS ZAMP: Zalažemo se da nezavisni labeli i DIY autori, izvođači i bendovi ostanu u Noćnom glazbenom programu HTV-a

Jučerašnja tema na portalu Ravno do dna je možda nešto pokrenula…

HDS ZAMP

Dan nakon objave teme o raskidu suradnje između Hrvatske diskografske udruge (HDU) i Unisona (Hrvatski glazbeni savez koji je krovni savez glazbenih udruga) po pitanju izbora glazbenih spotova za Noćni glazbeni program drugog programa HTV-a, oglasio se HDS ZAMP na svojom službenom objavom na Twitter profilu.

Iz HDS ZAMP-a su napisali sljedeće: “Jer je sve napravljeno od danas do sutra pa je HRT odmah zaustavio sve – situacija se rješava, HDS se zalaže upravo za to, da svi ostali labeli i DIY autori-izvođači-bendovi ostanu u NGP. Uskoro više, i nadamo se, dobro!” kao odgovor glazbenom promotoru i organizatoru Anti Stamaću koji im je postavio pitanje: “Ali dio koji mi nije jasan je zašto je ugašen NGP umjesto da se u program stave spotovi onih autora i izvođača koji ne izdaju za Croatiu, Menart, Dancing Bear, Aquarius, Dallas, Hit Records i Scardonu. Ima pun internet izvođača i spotova koji nisu na ovim labelovima.”

Stamać je ustvari postavio isto pitanje koje je u tekstu Treba li pustiti suzu za dosadašnjim Noćnim glazbenim programom HRT-a? jučer postavio i Zoran Stajčić kao autor i  koji glasi: “Netko bi mogao slučajno primijetiti da je to sad možda izvrsna prilika da svi oni nezavisni glazbenici dobiju svoj prostor pod suncem, pardon, mjesecom, obzirom da je riječ o noćnom programu, i da bude koliko-toliko vidljiv njihov rad (a video spotova, hvala na pitanju, ima uistinu mnogo, što recentnih, što iz ne tako daleke prošlosti) na nacionalnoj dalekovidnici. Ima li tu ikakvih ograničenja, obzirom da njih ne zastupa odvjetničko društvo koje zastupa diskografe? Reklo bi se da nema. Bi li tu jedan Unison mogao odigrati takav potez? Mogao bi. No, nekako prešutno svi znamo da taj „bankomat“ zvan Noćni glazbeni program HRT-a nije izmišljen da bi se ti nezavisni likovi s njim koristili.”

No treba napomenuti da se situacija sad dodatno komplicira, jer HDS ZAMP ipak nije Unison koji je dobio zabranu izbora od strane HDU-a preko odvjetničkog društva. Pa bi se to za sada moglo protumačiti da HDS ZAMP tu radi neko posredništvo, u najmanju ruku.

Naime, kako su iz HDU-a jučer rekli za ovaj portal, trenutno su diskografi u pregovoru s HRT-om po pitanju preuzimanja NGP-a, a među njima nema nezavisnih i DIY autora. Podsjećamo da je Unison pravni slijednik ugašenog Instituta hrvatske glazbe odakle je i krenula inicijativa za pokretanjem NGP-a prije deset godina. Koja je uloga HDS ZAMP-a u svemu, teško je reći, gotovo jednako kao i predvidjeti kad će i hoće li NGP uopće opet krenuti u emitiranje i hoće li biti pod Unisonom ili HDU-om.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X