HDU i ZAPRAF Ustavnom sudu podnose prijedlog za ocjenu ustavnosti novog Zakona o autorskom pravu

Ppodnošenje prijedloga za ocjenu ustavnosti novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima Ustavnom sudu Republike Hrvatske bit će i prilika za obraćanje medijima u utorak 4. siječnja 2022. godine u 10.30 sati ispred Ustavnog suda Republike Hrvatske na adresi Trg sv. Marka 4.

Ustavni sud Republike Hrvatske

Prijedlog za ocjenu ustavnosti podnijeti će predstavnici Hrvatske diskografske udruge i ZAPRAF-a sa svojim odvjetničkim timom, a prije same predaje ustavnog prijedloga biti će dane i kratke izjave za medije.

Iz HDU-a i ZAPRAF-a objašnjavaju povod: “Novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima stupio je na snagu 22. listopada 2021. godine. Hrvatska diskografska udruga i ZAPRAF su tijekom cijelog postupka donošenja novog Zakona upozoravali na štetne i protuustavne odredbe, međutim, Ministarstvo kulture i medija te Državni zavod za intelektualno vlasništvo ustrajali su na ovakvom konačnom tekstu Zakona. Ovakvim Zakonom krši se sloboda izbora i ugovaranja, a posebno sporna je odredba o retroaktivnoj primjeni Zakona koja dovodi u pitanje legalnost svih snimaka ikada snimljenih u hrvatskoj diskografiji. Takva retroaktivna primjena Zakona ne samo da je protuustavna već je i u izričitoj suprotnosti s Direktivom EU koja se u ovaj novi Zakon implementirala.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X