HDU skreće pozornost sudionicima glazbene industrije da ne postanu predmet manipulacije HUZIP-a

Hrvatska diskografska udruga (HDU) skreće pozornost sudionicima glazbene industrije, autorima, izvođačima, diskografima i drugim dionicima glazbenog poslovanja, da je moguće da postanu predmetom dezinformacije i poslovne manipulacije od strane Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP), objavila je HDU na svojim stranicama.

Hrvatska diskografska udruga

Obavijest naslovljenu “Jako važna obavijesti. Molimo Vas, pročitajte!” prenosimo u cijelosti:

Dio izvođača je ovih dana primio obavijest i poziv za potpisivanje nove punomoći HUZIP-u. Članovi HDU-a smatraju da taj dokument nije u potpunosti u skladu sa Zakonom.

O čemu se radi?

Novo potpisivanje punomoći donosi sa sobom i novi obrazac koji sadrži ozbiljnu mogućnost posezanja HUZIP-a za izvođačkim naknadama od prava od korištenja snimaka na digitalnim glazbenim servisima, s osnovama sumnje u stjecanje dodatnih materijalnih sredstava za samu izvođačku organizaciju (HUZIP).

Naime, u novi obrazac punomoći koji HUZIP daje na potpis uvrštena su i ona prava izvođača koja se ne moraju ostvarivati obvezno preko HUZIP-a. Prvenstveno se to odnosi na prava koja se ostvaruju na internetu, od YouTubea, Facebooka, Instagrama i TikToka do digitalnih glazbenih servisa kao što su Spotify, Deezer, Apple Music, TIDAL i mnogi drugi. Sukladno postojećoj praksi u glazbenoj industriji u svijetu i u Hrvatskoj, izvođači imaju mogućnost individualno – slobodnom voljom i u dogovoru sa svojim diskografom – regulirati ova prava i to bi trebalo biti temeljno načelo poslovanja.

U punomoći HUZIP-a nije ostavljena mogućnost izbora, što je suprotno propisanim pravilima i vodi nas u pravnu nesigurnost.

Preporuka Hrvatske diskografske udruge je da izvođači što prije kontaktiraju svoje diskografe ili se posavjetuju s odvjetnicima specijaliziranim za autorsko pravo kako bi dobili potpune i korektne informacije o svojim pravima.

Ako ste već potpisali punomoći, istu možete u bilo kojem trenutku pisanim putem otkazati u cijelosti ili djelomično (tako da se odnosi samo na neka prava). To možete učiniti preporučenom poštom ili putem emaila na službenu e-mail adresu HUZIP-a. U slučaju slanja opoziva putem maila, zatražite potvrdu primitka maila.

Hrvatska diskografska udruga

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X