Scorpions promijenili tekst pjesme ‘Wind Of Change’ jer je ‘romantizirao Rusiju’

‘Pjevati ‘Wind of Change’ kako smo je oduvijek pjevali, to više nije nešto što bih mogao zamisliti’, izjavio je pjevač Klaus Meine ovim povodom za Die Zeit.

Scorpions (Foto: Wikipedia)

U svjetlu stalnog ratnog sukoba između Rusije i Ukrajine, njemački bend Scorpions odlučio je promijeniti tekst pjesme “Wind of Change” za svoju trenutnu turneju po SAD-u i Europi, koja je započela u Las Vegasu 26. ožujka, mjesec dana nakon početka invazije.

“Pjevati ‘Wind of Change’ kao što smo je oduvijek pjevali, to nije nešto što bih više mogao zamisliti,” rekao je pjevač Klaus Meine za Die Zeit i dodao: “Jednostavno nije u redu romantizirati Rusiju stihovima poput: ‘I follow the Moskva/ Down to Gorky Park…Let your balalaika sing’“.

Sada stihovi glase: “Now listen to my heart/ It says Ukrainia/ Waiting for the wind to change,” i oni se projiciraju na ekranu iza benda tijekom koncerta.

Objavljena 1991. godine, tzv. Perestrojka power balada je najpoznatija pjesma njemačkih hard rockera, a gledatelji njemačke televizije ZDF su je 2005. godine proglasili pjesmom 20. stoljeća.

Iako je pjesma objavljena više od godinu dana nakon pada Berlinskog zida, naširoko je zapamćena kao soundtrack doba ekonomskih i društvenih promjena u bivšem Sovjetskom Savezu koje su najavile kraj hladnog rata.

Klaus Meine je rekao da je skladao riječi 3. i 4. rujna 1989., mjesec dana nakon što su Scorpions nastupili na festivalu Music Peace u Moskvi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X