‘Heart on My Sleeve’, AI generirana pjesma koja oponaša Drakea i Weeknda, prijavljena za Grammy

Direktor Grammyja u tome ne vidi nikakav problem.

Drake (Foto: Wikipedia) i The Weeknd (Foto: Brian Ziff / Wikipedia)

Pjesma koja sadrži AI oponašanje glasova Drakea i Weeknda u duetu naziva “Heart on My Sleeve” predana je na razmatranje za Grammy nagrade. Ni Drake ni Weeknd nisu imali ništa s tim.

Pjesma s generiranim glasovima od strane umjetne inteligencije postala je viralna u travnju, a sas traži najpoželjniju nagradu glazbene industrije za lažni duet.

Prema riječima izvršnog direktora Recording Academy Harveya Masona Jr.-a u intervjuu za The New York Times, pjesma je “ apsolutno prihvatljiv jer ju je napisao čovjek”, iako se još uvijek ne zna ime autora koji se krije iza naziva Ghostwriter,

Predstavnik Ghostwritera potvrdio je Timesu da je “Heart on My Sleeve” prijavljena za najbolju rap pjesmu i pjesmu godine, nagrade koje se dodjeljuju autorima pjesme, a ne njezinim izvođačima. U ovom slučaju, tekst je napisao Ghostwriter, unatoč računalno generiranim vokalnim izvedbama.

Ali čak i ako se pjesma smatra prihvatljivom s kreativnog stajališta, pravila Grammyja zahtijevaju da pjesme imaju “komercijalnu distribuciju”, što znači “široko dostupno izdanje snimke u cijeloj zemlji putem fizičkih trgovina, internetskih prodavača trećih strana i/ ili usluge streaminga.” Nakon što se pjesma isprva pojavila na YouTubeu i streaming servisima, nestala je jer je Universal Music poslao zahtijev  o njenom uklanjanju sa severa. Od tada su je neslužbene treće strane ponovno prenijele na internet i streaming. Uzimajući u obzir pitanja autorskih prava, komercijalna održivost, pred pjesmom “Heart on My Sleeve” je teška bitka. Prema Timesu, “predstavnik Ghostwritera rekao je da su bili svjesni zahtjeva komercijalne dostupnosti.”

Mason je pojasnio nova pravila Akademije o umjetnoj inteligenciji ranije ovog ljeta, šef Grammyja rekao je za Variety u srpnju: “Nećemo dodijeliti nominaciju ili nagradu računalu s umjetnom inteligencijom ili nekome tko je upravo potaknuo AI. To je razlika koju pokušavamo napraviti. To je ljudska nagrada koja ističe izvrsnost, vođena ljudskom kreativnošću.”

To je uslijedilo nakon što se Akademija pozabavila umjetnom inteligencijom u opsežnom novom pravilniku u kojem se, između ostalog, kaže da “djelo koje ne sadrži ljudsko autorstvo nije prihvatljivo ni u jednoj kategoriji.” Ali upotreba pomoćne umjetne inteligencije nije u potpunosti zabranjena, kao u slučaju Paula McCartneyja koji je pomoću računalne tehnologije očistio staru vokalnu pjesmu Johna Lennona u “novoj” pjesmi Beatlesa.

“Ako tri ili četiri Beatlesa pjevaju na ploči, a jedan od glasova je zvučno poboljšan umjetnom inteligencijom, to je još uvijek ljudska izvedba uživo. Stoga bi bilo prihvatljivo”, rekao je Mason.

Mason je za Variety objasnio: “Ono što smo namjeravali reći je da se materijal koji koristi umjetnu inteligenciju može poslati, ali ljudski dio skladbe, ili izvedbe, jedini je dio koji se može nagraditi ili uzeti u obzir za nagradu Grammy. Dakle, ako bi sustav ili aplikacija za modeliranje pomoću umjetne inteligencije izgradila pjesmu — ‘napisala’ tekst i melodiju — to ne bi ispunjavalo uvjete za nagradu za skladbu. Ali ako čovjek napiše pjesmu, a umjetna inteligencija se koristi za modeliranje glasa, ili stvaranje novog glasa, ili korištenje nečijeg drugog glasa, izvedba ne bi bila prihvatljiva, ali bi pisanje pjesme i stihova apsolutno ispunjavalo uvjete za nagradu.”

Glasnogovornici Drakea i Weeknda se još nisu oglasili po ovom pitanju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X