Heavy metalci su sretniji od drugih ljudi

Prema najnovijem istraživanju objavljenom u žurnalu Self and Identity, heavy metal fanovi iz 1980-tih godina bili su značajno sretniji u mladosti i trenutno su bolje prilagođeni od današnjih studenata ali i od svojih vršnjaka koji su preferirali druge glazbene žanrove.

Heavy metal fanovi (Foto: Roberto Pavić)
Heavy metal fanovi (Foto: Roberto Pavić)

Rezultat ovog istraživanja potpuno je suprotan od brojnih provedenih 30-ak godina ranije koja su sugerirala da su metalci skupina s upitnim razvojnim potencijalom.

Ovo je ujedno i prvo istraživanje provedeno na heavy metal skupini nakon odrastanja, a autorica je Tasha Howe s Humboldt State sveučilišta u Sjedinjenim američkim državama. U istraživanju je obuhvatila heavy metal groupie djevojke iz 80-tih te glazbenike i obožavatelje koji su sada u srednjim godinama.

Istraživanje je provedeno pomoću Facebooka, na 377 ispitanika od kojih je njih 154 bilo metal fanova koji su odrastali u 80-ima, 80 njihovih vršnjaka koji su slušali drugačije glazbene žanrove kao i 153 studenta s Kalifornijskog sveučilišta.

Rezultati su pokazali da metalci jesu često prakticirali “seks, droga i rock-and-roll” način života, ali i da im je poistovjećivanje s heavy metal skupinom služilo i kao štit od negativnih vanjskih društvenih utjecaja.

Rezultati ukazuju i da su značajno bili sretniji kao djeca, a danas su bolje prilagođeni od ostalih sredovječnih vršnjaka kao i od današnjih studenata.

“Unatoč izazovima i izloženosti različitim rizicima u njihovoj mladosti pripadnici heavy metal skupine pokazali su veću razinu zadovoljstva i sreće svojom mladošću od ostalih ispitanika”, piše u istraživanju. Nadalje se navodi kako odrasli metalci ne žale zbog stvari koje su radili u mladosti. Dok su njihovi vršnjaci koji su odrastali uz drugačiju glazbu tražili psihološku pomoć više od bilo koje druge skupine ispitanika, što ukazuje da su imali znatno manje sretno djetinjstvo.

U istraživanju se navodi kako pripadnost rubnoj subkulturnoj zajednici može pomoći razvoju identiteta problematičnoj mladoj osobi.

“Podrška okoline je osnovni zaštitni faktor za problematične mlade. Fanovi i glazbenici podjednako osjećaju pripadnost u heavy metal zajednici u kojoj dijele snažne emocije s istomišljenicima”, zaključak je istraživanja.

Cijelo istraživanje naziva “Three Decades Later: The Life Experiences and Mid-Life Functioning of 1980s Heavy Metal Groupies, Musicians, and Fans”, objavljeno je u žurnalu Self and Identity i na internetu je dostupno po cijeni od 40 dolara.

Saznajte više: Heavy metal glazba kao iznenađujući indikator zdravih ekonomija

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X