HND, Platforma 112 i PEN centar traže smjenu Zlatka Hasanbegovića, Karamarko odbio

Tražimo od potpredsjednika Vlade Tomslava Karamarka da hitno predloži smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te da se ispriča javnosti zbog zabrinjavajućih poteza i stavova prema medijima u Hrvatskoj, koji u javnost unose atmosferu straha i zabrinutosti, poručili su sa zajedničke tiskovne konferencije HND, Platforma 112 i Hrvatski PEN centar.

Tiskovna konferencija u HND-u
Tiskovna konferencija u HND-u

Sve ovo što se događa danas Tomislav Karamarko najavio je još u svibnju prošle godine u intervjuu Globusu, najavivši veliku lustraciju hrvatskoga društva praćenu širokom podrškom medija, podsjetio je predsjednik HND-a Saša Leković.

“Još je skandaloznije što se malo tko nakon tih njegovih izjava skandalizirao takvim skandaloznim izjavama. Sad smo dobili ono što smo mogli i pretpostaviti. Ministar kulture Zlatko Hasanbegović po nama je samo jedan, ali vrlo važan čimbenik u provođenju takve politike koju je najavio gospodin Karamarko. Prije svega, doveo je u pitanje antifašizam kao jednu od temeljnih vrijednosti Ustava”, rekao je Leković.

Gospodin Hasanbegović, ističe Leković, nema nikakve kompetencije da vodi resor kulture, u koji spadaju i mediji. “To je čovjek koji je izjavio da Odjel za medije opterećuje rad Ministratva kulture, kojemu smetaju rasprave na Trećem programu Hrvatskoga radija, koji je najavio preraspodjelu sredstava za neprofitne medije. Dakle, to je čovjek koji iskazuje duboko nepoštivanje prema medijima, novinarima i javnosti”, kazao je Leković.

Hasanbegovićeve javne istupe pomno su pratili i u Platformi 112, istaknula je predsjednica udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka. ”Danas smo ovjde jer smo izuzetno zabrinuti za ovo što se događa u ovo malo vremena otkako je Vlada potvrđena. Usprotivili smo se imenovanju Zlatka Hasanbegovića prosvjedom na Markovu trgu i to iz dva razloga: prvo, ako želimo imati vladavimu prava, onda ministar ne može negirati osnovne postavke Ustava, a drugo, zato jer smo bili uvjeravani da će ovo biti vlada stručnjaka. Ne govorimo napamet, dobro smo proučili istupe Zlatka Hasanbegovića, nakon kojih smo morali iskazati zabrinutost”, rekla je Sarnavka.

Registar izdajnika, “ceremonija” primopredaje vlasti u Savskoj 66, skandalozan prosvjed pred Agencijom za elektroničke medije u kojemu sudjeluje potpredsjednik Sabora, napad na glumicu Ninu Violić zbog javno izgovorene riječi, sve je to dio eskalacije govora mržnje koja se dogodila u samo nekoliko dana mandata nove Vlade, upozorila je Sarnavka. “Posljednje četiri godine imali smo vlast koja je šutke tolerirala bujane govora mržnje u društvu i stoga nije nikakvo čudo da je sav taj govor eskalirao u svega 6 dana rada nove Vlade”, rekla je Sarnavka dodajući da nije slučajno da je u prvih tjedan dana nove Vlade najjači udar krenuo baš na institucije koje su vezane uz medije.

Leković je podsjetio i na jučerašnje izjave HDZ-ovog saborskog zastupnika Glasnovića, koji je rekao da su “mediji prepreka demokraciji”, a novinare optužio da su doušnici. “Po meni je to samo dio vrlo smišljene strategije da se, ne govoreći činjenice, ne govoreći ništa konkretno, pokuša ustrašiti one medije koji su kritični prema ideji da mediji budu sluge vlasti. Ja bih volio da nam gospodin Glasnović kaže odakle mu te informcije i tko su ti novinari. U tim istupima, kao i u istupima Tomislava Karamarka, nema niti jedne činjenice, to je samo huškanje”, rekao je Leković.

Predsjednica PEN centra Nadežda Čačinović ima dojam da novi vjetorvi koji pušu u Runjaninovoj pokušavju ograničiti puralitet kulturnih inicijativa, što je nedopustivo. Hrvatski PEN Centar zbog toga je pokrenuo inicijativu za smjenom ministra Hasanbegovića, koju je do sada podržalo preko 200 istaknutih kulturnih djelatnika.

“Ono što je mene u ovoj priči razveselilo je da je zbog “promašenog imenovanja” ipak netko reagirao. Postoji, naravno, mogućnost da su nas naveli na to da se uhvatimo nečeg što je samo segment širih promjena koje se događaju ili će se događati. Ali fronta je već sada doista široka i očito možemo računati na to da su ovdje neke stvari postale nemoguće”, rekla je Čačinović.

U međuvremenu stigao je i Karamarkov odgovor.

“U potpunosti odbijam prozivanja, ali i podmetanja predsjednika Hrvatskog novinarskog društva gospodina Saše Lekovića koji me poziva da smijenim ministra kulture dr. Zlatana Hasanbegovića zbog najave promjene načina sufinaciranja udruga i medija. Nitko u hrvatskoj Vladi, pa niti u Ministarstvu kulture neće paušalno ocjenjivati koja udruga ili koji mediji trebaju dobiti potporu iz proračuna i kolika će ona biti. Ova Vlada okončat će takvu dosadašnju praksu. Odluke o tome donosit će se na temelju dosadašnjeg rada medija, odnosno načina na koji su koristili dosadašnje potpore.

Ovim putem javno predlažem ministru kulture da u kriterijima za raspodjelu sredstava posebno povede računa o doprinosu udruge ili medija u demokratizaciji društva i širenju slobode javne riječi.

Republika Hrvatska bit će jaka onoliko koliko su u njoj snažni mediji koji kritički pišu o vlasti. Kritika mora biti utemeljena i zasnovana na činjenicama. Kritika ne smije biti smokvin list za govor mržnje. Mediji koji žele biti izuzeti od odgovornosti za pisanje istine ne mogu očekivati da ih se u tome podržava novcem iz proračuna. Očekujem da će se HND i gospodin Saša Leković također založiti za ovakve ili slične kriterije ili da će obrazložiti što u njima ne valja”, poručio je Karamarko na svom profilu.

(Izvor: Hnd.hr)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X