Hrvatska diskografska udruga i Hrvatsko društvo skladatelja se priključili našem Apelu radijskim postajama

Jest da HDU nigdje u svom Apelu ne spominje Ravno do dna, no bitno je da se ideja proširila, jer je njihov apel na svojim stranicama prenio i HDS. Uostalom, uvjerite se u tekstu ispod.

Apel HDU-a

HDS (Hrvatsko društvo skladatelja) je uz dijeljenje Apela radijskim i televizijskim postajama Hrvatske diskografske udruge (HDU), na svojoj službenoj Facebook stranici napisao: “HDU – Hrvatska diskografska udruga uputila je svim radijskim i televizijskim postajama apel za povećanim emitiranjem domaće glazbe – različitih žanrova. Svako takvo emitiranje ubrzat će oporavak glazbene scene, pa podržimo zajedno domaću glazbu i #slušajmohrvatsko #slušajdomaće #hrvatska #glazba #ostanidoma”.

Objava apela HDU-a na Facebook stranici HDS-a (Izvor: Facebook)

Apel Hrvatske diskografske udruge prenosimo u cijelosti:

“Koronavirus se širi svijetom i kriza ozbiljno pogađa javni, kulturni i društveni život. Glazbeni sektor već je teško pogođen. Važne zdravstvene i sigurnosne mjera nadležnih institucija dovode do mnogobrojnih otkazivanja glazbenih događanja poput koncerata, radionica, konferencija, festivala, glazbene produkcije i još mnogo toga. Ekonomske i socijalne posljedice ovih otkazivanja negativno će utjecati na uspješan glazbeni krajolik u Republici Hrvatskoj koji se sastoji od mnogo malih i srednjih poduzeća i širokog spektra samozaposlenih glazbenika koji bi se mogli suočiti s ozbiljnim prijetnjama njihovom postojanju i opstanku.

Trenutačni razvoj događaja ima znatne negativne posljedice za čitavu glazbenu industriju – prije svega za autore, glazbenike, izdavače, organizatore događanja i sl., ali ništa manje ne utječe ni na distributere i druge pružatelje usluga s kojima je glazbena industrija povezana.

Nadalje, financijski nedostaci koji se sada pojavljuju vodit će nedostatku mogućnosti ulaganja u buduće projekte, a time nastaju i dugoročne negativne posljedice.

Stoga Vas, kao najprirodnije i najdugoročnije partnere glazbenoj industriji, ispred Hrvatske diskografske udruge te brojnih autora i izvođača s kojima surađujemo ljubazno pozivamo da u narednom razdoblju sukladno svojim mogućnostima i programskim smjernicama povećate emitiranje domaće glazbe različitih žanrova.

Ujedno vam skrećemo pozornost i na jedinstvenu priliku da dodatno upoznate hrvatsku glazbu u njenom punom opsegu, bogatstvu i raznolikosti. Odabirom domaće glazbe novac dugoročno ostaje u Hrvatskoj, a učinci ulaganja u takvu glazbu osjetiti će se u cijelom društvu.

Ovim putem skrećemo pozornost i da preko Hrvatske diskografske udruge možete pristupiti bazi snimaka cjelokupne hrvatske diskografije (preko 100 000 snimaka), kao i preuzeti sve nove snimke koje će nastati u budućnosti.

Svako emitiranje na radijskoj ili televizijskoj postaji ubrzati će oporavak domaće glazbene scene.

Podržimo zajedno domaću glazbu, slušajmo hrvatsko!

Za sve eventualne upite slobodno nam se obratite na [email protected]

Unaprijed zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti.”

Mi s Ravno do dna svakako se zahvaljujemo i HDU-u i HDS-u na naporima i tome što su prepoznali veliki problem, ponajviše domaće nezavisne scene i njenih aktera u ovim teškim trenucima kad su svi oni u nemogućnosti uživo nastupati pred publikom.

Također ni najmanje im ne zamjeramo što nas se nisu sjetili spomenuti oko Apela. U to ime im šaljemo topli redakcijski pozdrav uz legendarnu izjavu fiktivnog filmskog lika Ilije Čvorovića: “Ako se sete na Dan bezbednosti, sete se, ako se ne sete, nikom ništa.”

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X