Hrvatska diskografska udruga: Ministrica je očito preuzela ulogu zakonodavca

‘Održana tematska sjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj se ‘raspravljalo’ o odnosu izvođača i glazbenih izdavača pokazala je da je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek iskoristila Odbor kao alibi za neutemeljene i neobrazložene, već najavljene izmjene konačnog prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima’, tvrde iz HDU-a.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na 11. tematskoj sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije

Ovog utorka održana je 11. tematska sjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije kojoj su prisustvovali predstavnici glazbenih izdavača (Hrvatske diskografske udruge) te predstavnici izvođačkih organizacija (Hrvatske glazbene unije), članovi saborskog Odbora, ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Ljiljana Kuterovac, Ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek, te glazbenici Nikša Bratoš i Neven Frangeš ispred Hrvatske glazbene unije i Tonči Huljić i Jasenko Houra ispred Hrvatske diskografske udruge, a koja je održana na prijedlog ministrice Obuljen-Koržinek.

Hrvatska diskografska udruga (HDU) već je jednom reagirala rekavši kako “ministrica Obuljen Koržinek otvoreno ponižava glazbene izdavače” priloživši uz to i otvoreno pismo u kojem se izražava nezadovoljstvo ishodom, tj. zaključcima 11. tematske sjednice.

U međuvremenu su iz HDU-a izašli s još jednom objavom u kojoj tvrde: “Ministrica je očito preuzela ulogu zakonodavca jer je svojevoljno donijela odluku o tome da su potrebne dodatne izmjene u nacrtu Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, unatoč tome što nakon prvog čitanja u hrvatskom Saboru na tekst prijedloga Zakona nije bio stavljen niti jedan amandman.”

A u nastavku uz obrazloženje koje završavaju pitanjem hoće li ministrica slijediti put EU Direktive.

“Ministrica se na sastanku vrlo pristrano priklonila stajalištima predstavnika izvođačkih organizacija Hrvatske glazbene unije i HUZIP-a, ne uvažavajući niti jedan argument koji su iznijeli nositelji hrvatske glazbene industrije koji se ignoriraju mjesecima, te najavila izmjene Zakona i postojećeg glazbenog modela koji uspješno funkcionira u svijetu, ali po njezinom mišljenju, ne i u Hrvatskoj.

Upuštanje ministrice u privatne ugovorne odnose između izvođača i glazbenih izdavača zasigurno nije niti njena uloga niti uloga zakonodavca koji bi trebao biti u službi naroda, općih, a ne privatnih interesa, a naročito ne ako se time zapravo ograničavaju prava izvođača i smanjuje iznos financijske naknade koji će izvođači u konačnici primiti. To je u suprotnosti sa smjernicama koje su postavljene u EU Direktivi, a kojih se sve ostale države članice pridržavaju. Očito ministrica ni sama ne shvaća da bi bilo kakvo zadiranje države u privatne odnose prouzročilo potpuno urušavanje glazbenog sustava u Hrvatskoj.

U narednim danima vidjet ćemo hoće li ministrica ustrajati u svom naumu da pod izlikom zaštite izvođača priskrbi vodećim ljudima izvođačkih organizacija (svojoj interesnoj skupini) dodatnu moć i još jedan izvor prihoda ili će slijediti put EU Direktive, odnosno premijera Plenkovića”, stoji u priopćenju iz Hrvatske diskografske udruge.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X