Hrvatska diskografska udruga poručuje da je HUZIP (izvođačka organizacija) izgubila kredibilitet

HDU je redakcijama poslala niz dokumenata, kao i listu otvorenih pitanja HUZIP-u na koja nisu došli odgovori.

Hrvatska diskografska udruga

U dopisu Hrvatske diskografske udruge stoji: “U posljednjih godinu dana intenzivno Vas informiramo o manipulacijama koje se događaju glede novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, prvenstveno o netransparentnosti u komunikaciji i donošenju štetnih odluka od strane nadležnih institucija i izvođačkih organizacija, a vezano za digitalna prava izvođača u glazbenoj industriji.”

“Doneseni Zakon koji je stupio na snagu ne samo da nije u skladu sa europskom direktivom koja se implementirala u hrvatski pravni poredak niti vođen primjerom neke druge države članice EU, nego predstavlja totalno balkansku inačicu. Naše tvrdnje i informacije na koje smo upozoravali u prethodnom razdoblju nažalost sada se u praksi pokazuju točnima, te Vas iz tog razloga želimo informirati da je izvođačka organizacija (HUZIP) pod izlikom novog Zakona izmanipulirala prema svojim članovima – izvođačima – pravne procedure i odredbe Zakona”, stoji u nastavku dopisa i HDU-a.

Krajem svibnja i početkom lipnja ove godine HUZIP je glazbenicima slao spomenutu punomoć, a iz HDU-a su tada reagirali riječima: “Novo potpisivanje punomoći donosi sa sobom i novi obrazac koji sadrži ozbiljnu mogućnost posezanja HUZIP-a za izvođačkim naknadama od prava od korištenja snimaka na digitalnim glazbenim servisima, s osnovama sumnje u stjecanje dodatnih materijalnih sredstava za samu izvođačku organizaciju (HUZIP).”

Naime, u novi obrazac punomoći koji je HUZIP slao na potpis glazbenicima uvrštena su i ona prava izvođača koja se ne moraju ostvarivati obvezno preko HUZIP-a. Prvenstveno se to odnosi na prava koja se ostvaruju na internetu, od YouTubea, Facebooka, Instagrama i TikToka do digitalnih glazbenih servisa kao što su Spotify, Deezer, Apple Music, TIDAL i mnogi drugi. Sukladno postojećoj praksi u glazbenoj industriji u svijetu i u Hrvatskoj, izvođači imaju mogućnost individualno – slobodnom voljom i u dogovoru sa svojim diskografom – regulirati ova prava i to bi trebalo biti temeljno načelo poslovanja.

Nakon toga su iz HUZIP-a, posredno i preko HGU-a, reagirali demantijem naslovljenim nimalo biranim riječima: “Nove notorne laži i obmane Hrvatske diskografske udruge”.

U njemu su naveli sljedeće: “Hrvatska diskografska udruga je u svom obraćanju javnosti 31. svibnja 2022. ponovo izrekla notorne neistine kojima nastoji ocrniti Hrvatsku udrugu za zaštitu izvođačkih prava, a time i dalje onemogućiti glazbene izvođače da naplate svoje zaslužene naknade od korištenja na internetu koje diskografi KONSTATNO PRIKUPLJAJU ali ne isplaćuju glazbenicima. U svojoj poruci diskografi tvrde da izvođačima „U punomoći HUZIP-a nije ostavljena mogućnost izbora“ – to NIJE ISTINA.

Svi izvođači imaju zakonom zajamčeno pravo izbora kako će ostvarivati sva svoja, pa tako i tzv. digitalna prava, koje im je u tekstu punomoći, i to posebno naglašeno okvirom, HUZIP upravo i pružio. Posebno se naglašava da je cjelokupan tekst punomoći dostavljen i Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, te je u postupku ishođenja dopunskih odobrenja takav tekst u cijelosti i odobren od strane DZIV-a, kao nadležnog tijela koje je ovlašteno kontrolirati zakonitost akata i djelovanja HUZIP-a.”

HGU je potom 9. lipnja poslala niz pitanja na adresu HUZIP-a na koja još uvijek nisu došli odgovori.

Pitanja su sljedeća:

1. Kao udruga koja brine o najboljim interesima svojih članova – izvođača jeste li ih jasno i nedvosmisleno obavijestili da su među pravima koje se nalaze u novom obrascu vaše punomoći i ona prava koja se ne moraju ostvarivati kolektivno, kao što su primjerice prava koja se ostvaruju na internetskim glazbenim digitalnim servisima?

2. Jeste li svoje članove upozorili da su ta prava moguće već prenijeli na diskografe s kojima surađuju i da njima u tom slučaju ne mogu ponovo raspolagati u vašu korist?

3. Jeste li u punomoći jasno razdvojili ta prava od prava koja se moraju kolektivno ostvarivati?

4. Jeste li jasno i nedvosmisleno obavijestili svoje članove – izvođače na koji način mislite ostvarivati njihova individualna prava od internetskih glazbenih digitalnih servisa? Posebice uzevši u obzir da nemate sklopljen niti jedan ugovor s digitalnim glazbenim servisom.

5. Jeste li jasno i nedvosmisleno obavijestili svoje članove – izvođače na koji način mislite raspodjeljivati izvođačima novce prikupljenih od takvih servisa, posebno imajući u vidu različitost uloga koju pojedini izvođači imaju na određenoj snimci?

6. I naposljetku, jeste li jasno i transparentno obavijestili svoje članove – izvođače koji bi bili troškovi prikupljanja i raspodjele naknada prikupljene od prava od internetskih digitalnih servisa?

U zaključku koji potpisuje Upravni odbor HDU-a još stoji: “Žao nam je da komunicirate da širimo notorne laži i obmane pa vas ljubazno molimo da, ne samo nama, nego i svim izvođačima pa u konačnici i diskografima, koji su isto tako vaši kolege, a koji su ovakvim postupanjem dovedeni u nezavidnu poslovnu situaciju pružite ove informacije u što kraćem roku (8 dana) kako bi mogli uredno nastaviti sa svojim poslovanjem.”

U prilogu dopisa iz HDU-a nalaze se svi dokumenti, uključujući i demantij HUZIP-a, kako ne bi došlo do, navode, “medijske manipulacije”.

Podsjećamo da su odmah na početku ove godine u siječnju HDU i ZAPRAF Ustavnom sudu podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti novog Zakona o autorskom pravu, o čemu možete više saznati ovdje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X