Hrvatska i Srbija u naturalističkim igrama gramzivosti u novom spotu Vesne Mačković i grupe Radost!

Singl ‘Kikiriki’ u režiji redateljice Ane Opalić ujedno je i najava predstave ‘Zlatna medalja’, tj. performasa tijela u izazovu Vesne Mačković koja će uz tehničku i trenersku podršku pažljivo odabrane ekipe postavljati nekoliko egzistencijalnih pitanja na premijeri 18. lipnja (u 20:00 sati) u sklopu Festivala Perforacije u Zagrebačkom plesnom centru.

Vesna Mačković i Radost! - Kikiriki (Foto: Vanja Kordić Dević)
Vesna Mačković i Radost! – Kikiriki (Foto: Vanja Kordić Dević)

Predstava “Zlatna medalja” se kritički osvrće na komercijalni sport, navijačke nacionalističke mentalitete, ali i pogrešnost natjecanja općenito, kako paraolimpijskog tako i umjetničkog. Dakle, neke stvari koje su možda i tabu za reći. Tekst pjesme sastavljen dobrim dijelom od svima nama dobro poznatih šovinističkih i nacionalističkih parola nudi zanimljivu koliziju sa stvarnim posljedničnim stvarima poput neimaštine i iseljavanja koje dolaze kao posljedica šovenskih politika gdje god se one provodile nevezano za državne teritorije.

Upravo spot Vesne Mačković i članova grupa Radost! to i poentira, a da bi bizarnost u neku ruku bila veća u spotu se čak pojavljuje i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, naravno sasvim slučajno.

Vesna Mačković je nagrađivana hrvatska umjetnica koja se bavi eksperimentalnim kazalištem, suvremenim plesom, performansom i video umjetnošću. Dobitnica je 3. nagrade za suvremenu umjetnost THT@MSU 2016. godine za video performans “Pozdrav'”snimljen sa snimateljicom Anom Opalić s kojom je odlučila zajednički ući i u ovaj projekt.

Vesna Mačković i Radost! - Kikiriki (Foto: Silvija Dogan)
Vesna Mačković i Radost! – Kikiriki (Foto: Silvija Dogan)

Vrednovanje „igara” u konceptu „kruha i igara” dovodi se u pitanje kada igre postanu nadri-igre, nad-igre i ne-igre. Kada igre postanu natjecanja, idolopoklonstvo i (samo)ubojstvo. Kada igre više nisu igre, ali nisu ni više od igara. One postaju sve manje i manje igre dok s vremenom potpuno ne nestanu iz same svoje definicije, a riječ „igre” poprimi najraznija druga(čija) značenja. U ovom performansu bit će dodijeljeno preko nekoliko zlatnih medalja i pobjedničkih pehara. Na publici je da prosudi jesu li priznanja i nagrade korektno raspodijeljeni. – izjavila je Vesna Mačković ususret premijeri koja će se održati u nedjelju 18. lipnja s početkom u 20 sati u sklopu Festivala Perforacije u Zagrebačkom plesnom centru.

Cijelu svečanu dodjelu kako i priliči pratit će poticajna navijačka glazba benda Radost!, a cijeli soundtrack predstave bit će uskoro dobavljiv na CD-u grupe Radost!.

Uz informacije o predstavi važno je znati: Festival perforacije i ova predstava dio su inicijative ‘Umjetnost dostupna svima’ prema kojoj se ulaznice samo rezerviraju, a posjetitelji pri izlasku s predstave plaćaju željeni iznos ovisno o svom životnom standardu i zadovoljstvu primljenim sadržajem. Rezervacije se šalju na e-mail s naznakom naziva predstave i broja komada: [email protected].

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X