Hrvatska i Srbija u naturalističkim igrama gramzivosti u novom spotu Vesne Mačković i grupe Radost!

Singl ‘Kikiriki’ u režiji redateljice Ane Opalić ujedno je i najava predstave ‘Zlatna medalja’, tj. performasa tijela u izazovu Vesne Mačković koja će uz tehničku i trenersku podršku pažljivo odabrane ekipe postavljati nekoliko egzistencijalnih pitanja na premijeri 18. lipnja (u 20:00 sati) u sklopu Festivala Perforacije u Zagrebačkom plesnom centru.

Vesna Mačković i Radost! - Kikiriki (Foto: Vanja Kordić Dević)
Vesna Mačković i Radost! – Kikiriki (Foto: Vanja Kordić Dević)

Predstava “Zlatna medalja” se kritički osvrće na komercijalni sport, navijačke nacionalističke mentalitete, ali i pogrešnost natjecanja općenito, kako paraolimpijskog tako i umjetničkog. Dakle, neke stvari koje su možda i tabu za reći. Tekst pjesme sastavljen dobrim dijelom od svima nama dobro poznatih šovinističkih i nacionalističkih parola nudi zanimljivu koliziju sa stvarnim posljedničnim stvarima poput neimaštine i iseljavanja koje dolaze kao posljedica šovenskih politika gdje god se one provodile nevezano za državne teritorije.

Upravo spot Vesne Mačković i članova grupa Radost! to i poentira, a da bi bizarnost u neku ruku bila veća u spotu se čak pojavljuje i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, naravno sasvim slučajno.

Vesna Mačković je nagrađivana hrvatska umjetnica koja se bavi eksperimentalnim kazalištem, suvremenim plesom, performansom i video umjetnošću. Dobitnica je 3. nagrade za suvremenu umjetnost [email protected] 2016. godine za video performans “Pozdrav'”snimljen sa snimateljicom Anom Opalić s kojom je odlučila zajednički ući i u ovaj projekt.

Vesna Mačković i Radost! - Kikiriki (Foto: Silvija Dogan)
Vesna Mačković i Radost! – Kikiriki (Foto: Silvija Dogan)

Vrednovanje „igara” u konceptu „kruha i igara” dovodi se u pitanje kada igre postanu nadri-igre, nad-igre i ne-igre. Kada igre postanu natjecanja, idolopoklonstvo i (samo)ubojstvo. Kada igre više nisu igre, ali nisu ni više od igara. One postaju sve manje i manje igre dok s vremenom potpuno ne nestanu iz same svoje definicije, a riječ „igre” poprimi najraznija druga(čija) značenja. U ovom performansu bit će dodijeljeno preko nekoliko zlatnih medalja i pobjedničkih pehara. Na publici je da prosudi jesu li priznanja i nagrade korektno raspodijeljeni. – izjavila je Vesna Mačković ususret premijeri koja će se održati u nedjelju 18. lipnja s početkom u 20 sati u sklopu Festivala Perforacije u Zagrebačkom plesnom centru.

Cijelu svečanu dodjelu kako i priliči pratit će poticajna navijačka glazba benda Radost!, a cijeli soundtrack predstave bit će uskoro dobavljiv na CD-u grupe Radost!.

Uz informacije o predstavi važno je znati: Festival perforacije i ova predstava dio su inicijative ‘Umjetnost dostupna svima’ prema kojoj se ulaznice samo rezerviraju, a posjetitelji pri izlasku s predstave plaćaju željeni iznos ovisno o svom životnom standardu i zadovoljstvu primljenim sadržajem. Rezervacije se šalju na e-mail s naznakom naziva predstave i broja komada: [email protected]

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X