Hrvatska je među najnekulturnijim državama u EU po Eurostatu

Europska statistička agencija Eurostat objavila je rezultate uključenosti građana u kulturne aktivnosti. Za Hrvatsku su porazni.

Hrvatska u Europi (Foto: Wikipedia)
Hrvatska u Europi (Foto: Wikipedia)

Po Eurostatu je u godinu dana samo 36,6 posto hrvatskih građana posjetilo kino projekcije, kazalište, glazbena događanja, muzeje i mjesta kulturne povijesne važnosti. Od Hrvatske je u Europskoj uniji jedino gora Bugarska čijih je 28,6 građana sudjelovalo u kulturnim aktivnostima.

Kako navodi Europska komisija, kulturna participacija je esencijalna dimenzija europskog statističkog okvira za kulturu i ona je “raison d’être” kulturnih sektora. Doprinosi osobnom razvoju pojedinca kao i njegovom integriranju kao individue u europsko društvo.

Za svoje statističke podatke Eurostat je mjerio sljedeće kulturne aktivnosti: čitalačke navike (knjige, novine i časopisi), odlazak na kino projekcije, posjećivanje događanja izvedbenih umjetnosti (koncert, opere, balet, ples, kazalište), kao i posjete kulturnih ustanova (muzeji, umjetničke galerije, arheloška nalazišta i mjesta s historijskim obilježjima).

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X