Hugo Race & Michelangelo Russo ‘John Lee Hooker’s World Today’ – heroinski blues

Album Johna Leeja Hookera za dvadeset i prvo stoljeće? Prodano!

Hugo Race & Michelangelo Russo "John Lee Hooker’s World Today"
Hugo Race & Michelangelo Russo “John Lee Hooker’s World Today”

Hugo Race proveo je nekoliko godina u bendu Nicka Cavea i zauvijek će u perima novinara biti karakteriziran kao bivši Bad Seed, ma koliko albuma vlastite glazbe nanizao sa svojim bendom True Spirit, ili pak u posljednje vrijeme s projektom Dirtmusic s Chrisom Eckmanom, frontmenom upokojenih Walkaboutsa. No zanimljivo je da je Race osim na prvijencu Seedsa “From Her To Eternity”, sudjelovao gitarom na nekoliko pjesma s albuma obrada “Kicking Against The Pricks”. Jedna od tih pjesama bila je i divljačka obrada blues pjesme Johna Leeja Hookera, “I’m Gonna Kill That Woman”. Danas, trideset godina kasnije, Hugo se vraća tom istom Hookeru sa cijelim albumom njegovih obrada koje je snimio na jednom cijelovečernjem sessionu s Michelangelom Russom u studiju Borisa Wilsdorfa, tonca benda Einstürzende Neubauten, povodom stote obljetnice rođenja ovog istinskog velikana blues glazbe.

I kako, dakle, zvuči Hookerov svijet danas, kroz viziju Racea i Russa, stoljeće nakon njegova rođenja i nešto više od desetljeća i pol po njegovoj smrti? Pjesme su iste, ali su izvedene na moderniji avangardan način, uz izraženu zavjesu elektronike za koju je zadužen Russo, dok se Hugo kroz njih provlači gitarom i mračnim vokalom. Ima tu i podosta elemenata koji se koriste u ambijentalnoj glazbi, a monotonost blues izričaja potencirana je do razine u kojoj može inducirati hipnozu, pa i lakši oblik transa u koji se upada kljucanjem u ritmu koji bi Hooker u svojim izvedbama držao potplatom cipele.

Album otvara “Hobo Blues” koja doseže trajanje od gotovo deset minuta i tu postaje jasno da će ovaj dvojac radije uzeti više vremena i razviti zvučne kulise u pjesmama do kraja, nego kratiti minutažu kako bi pokrili više terena s većim brojem obrađenih pjesama. Štoviše, u osam pjesama ovog albuma teško je označiti granicu gdje jedna prestaje, a druga počinje, one su sve toliko slične da se doimaju kao stavke jedne te iste arhetipske blues pjesme John Lee Hookera koja traje od velikog praska do kraja svemira.

Među ostalim stavkama, izdvajaju se “Love Blues” koja je odabrana kao svojevrsni singl praćen videospotom, zatim “Serves You Right to Suffer” i “Decoration Day”, te pjesma “The World Today” po kojoj je album dobio ime, a koji je poznata po Hookerovoj verziji s legendarnim bijelim blues bendom Canned Heat. “The Motor City Is Burning”, koju su slavno obradili i MC5 na svom remek-djelu “Kick Out the Jams”, dobila je određene političke konotacije povezane s današnjim vremenom, a na nju se nadovezuju još i “Country Boy” i “When My First Wife Left Me” kao svojevrsni produžeci u istom tonu i ritmu.

“John Lee Hooker’s World Today'” album je koji će možda svojom monotonijom odbiti površnog slušatelja, ali treniranije će sigurno uživati u raznim slojevima zvuka kojima Race i Russo umjetnički premazuju tišinu. Sam efekt koji se postiže ne razlikuje se mnogo od onoga koji stvara glazba Raceovog projekta Dirtmusic s Chrisom Eckmanom. Naime, dok Dirtmusic može dobaciti slušatelja do stanja transa koristeći, primjerice, brze afričke ritmove iz Malija, ove obrade Hookera to postižu heroinskim zakljucavanjem, a poslužit će i kao odličan sountrack za vožnju kišnim noćima. Konačno, Hugo Race i Michelangelo Russo u potpunosti su uspjeli u namjeri da snime album Johna Leeja Hookera za dvadeset i prvo stoljeće.

Ocjena: 7/10

(Glitterhouse Records, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X