‘I Bik Koji Sjedi zaplesat će oko Vatre’

‘Koncert u Zagrebu zamišljen je kao središnji dio turneje, ali prvenstvo se ne dobiva u Zagrebu, pa Vatra, kao i svaki ozbiljan nogometni klub koji računa na mjesto pri vrhu tablice, mora po bodove i u Osijek, Split, Gospić, Viroviticu, Rijeku…’, tvrdi Ivan Dečak, frontmen Vatre.

Vatra

Album „Ima li budnih?“, šesto izdanje Vatre, doživjet će svoju promociju 15. prosinca u zagrebačkoj Tvornici. Album je uglavnom hvaljen, prilično se i vrti, a koncert bi trebao dokazati jesu li dueti s Urbanom i Ljubicom Gurdulić dovoljno jaki hitovi da Vatra dogura do masovne popularnosti. Dan prije nastupa provjerite što kaže frontman Ivan Dečak.

Vatra u Tvornicu ulazi sa šestim, po mnogima najboljim albumom do sada. Kao glavni autor u bendu, kako doživljavaš nove pjesme i njihov trenutačni doseg?

Pjesme su mi još previše svježe da bih objektivno promišljao, međutim, bez lažne skromnosti, bili smo svjesni kako imamo odličan album u rukama. Svih devet pjesama na albumu su potpuno ravnopravne, niti jedna nije završila na njemu samo radi popunjavanja tajminga. Koliko će određena pjesma dobaciti na kraju uvijek ovisi o krajnjim konzumentima, ali treba biti realan i iskren, pa reći kako i kvaliteta pjesama određuje što će pojedina pjesma ili album dosegnuti.

Prva četiri albuma je producirao Denyken, zadnja dva Jura i Pavle iz Svadbasa. Koliko se bend prilagođavao takvoj promjeni glazbene filozofije, s obzirom da se već na ‘Sputniku’, a pogotovo na ‘Ima li budnih?’, osjetio drugačiji odnos prema distorziji, aranžmanima, pristupu općenito…?

Denyken je bio naš učitelj i prijatelj koji nas je u samim počecima postavio na noge i naučio mnogočemu, nastavak suradnje s  Jurom i Pavlom bio je svojevrsno napuštanje obiteljskog gnijezda u želji za istraživanjem  nepoznatog… Na svu sreću ekspedicija se pokazala više nego ispravna. Jura i Pavle sjajni su producenti, odlični ljudi i prijatelji od kojih se može naučiti puno i na koje se uvijek može računati. Smanjenje distorzija došlo je samo od sebe, tako smo se osjećali u trenucima rada na pjesmama i spomenutim albumima..

Koncert u Zagrebu svim je našim grupama najbitniji na turneji. No, Vatra je poznata kao bend koji u prosjeku ima najviše gaža godišnje. Koliko je život na cesti odredio današnji karakter i međuljudske odnose u grupi?

Koncert u Zagrebu zamišljen je kao središnji dio turneje, ali prvenstvo se ne dobiva u Zagrebu, pa Vatra, kao  i svaki ozbiljan nogometni klub koji računa na mjesto pri vrhu tablice, mora po bodove i u Osijek, Split, Gospić, Viroviticu, Rijeku i drago nam je da je tako… Život na cesti naš je način života, kao što pjesma kaže; naša je kuća putujuća…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qRqvbfQwDLE[/youtube]S toliko koncertnih utakmica u nogama, što za vas predstavlja najnoviji ulazak u Tvornicu kulture? Svirka, samo da znaš, pada na dan ubojstva Bika Koji Sjedi…

Duh Bika Koji Sjedi javio mi se u snu i rekao kako bi ove godine, na godišnjicu, volio zaplesati oko Vatre i eto nas u Tvornici… Ovo nam je drugi solo koncert u Tvornici, oni koji nas prate znaju da smo i ‘Sputnik’ promovirali u Tvornici i bilo je sjajno. Sada je klub preuređen, uvjeti za koncert su odlični i veselimo se izlasku na pozornicu pred našu publiku.

Kako ti je palo ‘samoubojstvo’ Ramireza, benda koji vam je po mnogočemu bratski?

Kao i svako ubojstvo ili samoubojstvo, nema u tome ničega lijepog. Ostaje praznina..

Aljoša Šerić i ekipa navodno su se razočarali pa dignuli ruke od svega, što je to što Vatru tjera naprijed?

Glazba je odabrala nas, a mi smo odabrali glazbu. Sve dok se mota pod našim prstima, mi nemamo pravo zaustaviti se. Razočarenja su sastavni dio igre, da nema njih, ne bismo znali što je to oduševljenje, a zbog tog osjećaja isplati se ponekad biti razočaran.

Vatra je nedavno slavila i deset godina postojanja, što vidiš kad gledaš u prošlost grupe?

Vatra je bend okrenut budućnosti, a sve što je bilo prije, bilo je dobro dok je trajalo…

Kamo i kako dalje…

U Tvornicu 15.12. za početak, za dalje ti se javimo na vrijeme!

Recenzija albuma ‘Ima li budnih?’: Distorzirana zvijer konačno pripitomljena

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X