‘I Bik Koji Sjedi zaplesat će oko Vatre’

‘Koncert u Zagrebu zamišljen je kao središnji dio turneje, ali prvenstvo se ne dobiva u Zagrebu, pa Vatra, kao i svaki ozbiljan nogometni klub koji računa na mjesto pri vrhu tablice, mora po bodove i u Osijek, Split, Gospić, Viroviticu, Rijeku…’, tvrdi Ivan Dečak, frontmen Vatre.

Vatra

Album „Ima li budnih?“, šesto izdanje Vatre, doživjet će svoju promociju 15. prosinca u zagrebačkoj Tvornici. Album je uglavnom hvaljen, prilično se i vrti, a koncert bi trebao dokazati jesu li dueti s Urbanom i Ljubicom Gurdulić dovoljno jaki hitovi da Vatra dogura do masovne popularnosti. Dan prije nastupa provjerite što kaže frontman Ivan Dečak.

Vatra u Tvornicu ulazi sa šestim, po mnogima najboljim albumom do sada. Kao glavni autor u bendu, kako doživljavaš nove pjesme i njihov trenutačni doseg?

Pjesme su mi još previše svježe da bih objektivno promišljao, međutim, bez lažne skromnosti, bili smo svjesni kako imamo odličan album u rukama. Svih devet pjesama na albumu su potpuno ravnopravne, niti jedna nije završila na njemu samo radi popunjavanja tajminga. Koliko će određena pjesma dobaciti na kraju uvijek ovisi o krajnjim konzumentima, ali treba biti realan i iskren, pa reći kako i kvaliteta pjesama određuje što će pojedina pjesma ili album dosegnuti.

Prva četiri albuma je producirao Denyken, zadnja dva Jura i Pavle iz Svadbasa. Koliko se bend prilagođavao takvoj promjeni glazbene filozofije, s obzirom da se već na ‘Sputniku’, a pogotovo na ‘Ima li budnih?’, osjetio drugačiji odnos prema distorziji, aranžmanima, pristupu općenito…?

Denyken je bio naš učitelj i prijatelj koji nas je u samim počecima postavio na noge i naučio mnogočemu, nastavak suradnje s  Jurom i Pavlom bio je svojevrsno napuštanje obiteljskog gnijezda u želji za istraživanjem  nepoznatog… Na svu sreću ekspedicija se pokazala više nego ispravna. Jura i Pavle sjajni su producenti, odlični ljudi i prijatelji od kojih se može naučiti puno i na koje se uvijek može računati. Smanjenje distorzija došlo je samo od sebe, tako smo se osjećali u trenucima rada na pjesmama i spomenutim albumima..

Koncert u Zagrebu svim je našim grupama najbitniji na turneji. No, Vatra je poznata kao bend koji u prosjeku ima najviše gaža godišnje. Koliko je život na cesti odredio današnji karakter i međuljudske odnose u grupi?

Koncert u Zagrebu zamišljen je kao središnji dio turneje, ali prvenstvo se ne dobiva u Zagrebu, pa Vatra, kao  i svaki ozbiljan nogometni klub koji računa na mjesto pri vrhu tablice, mora po bodove i u Osijek, Split, Gospić, Viroviticu, Rijeku i drago nam je da je tako… Život na cesti naš je način života, kao što pjesma kaže; naša je kuća putujuća…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qRqvbfQwDLE[/youtube]S toliko koncertnih utakmica u nogama, što za vas predstavlja najnoviji ulazak u Tvornicu kulture? Svirka, samo da znaš, pada na dan ubojstva Bika Koji Sjedi…

Duh Bika Koji Sjedi javio mi se u snu i rekao kako bi ove godine, na godišnjicu, volio zaplesati oko Vatre i eto nas u Tvornici… Ovo nam je drugi solo koncert u Tvornici, oni koji nas prate znaju da smo i ‘Sputnik’ promovirali u Tvornici i bilo je sjajno. Sada je klub preuređen, uvjeti za koncert su odlični i veselimo se izlasku na pozornicu pred našu publiku.

Kako ti je palo ‘samoubojstvo’ Ramireza, benda koji vam je po mnogočemu bratski?

Kao i svako ubojstvo ili samoubojstvo, nema u tome ničega lijepog. Ostaje praznina..

Aljoša Šerić i ekipa navodno su se razočarali pa dignuli ruke od svega, što je to što Vatru tjera naprijed?

Glazba je odabrala nas, a mi smo odabrali glazbu. Sve dok se mota pod našim prstima, mi nemamo pravo zaustaviti se. Razočarenja su sastavni dio igre, da nema njih, ne bismo znali što je to oduševljenje, a zbog tog osjećaja isplati se ponekad biti razočaran.

Vatra je nedavno slavila i deset godina postojanja, što vidiš kad gledaš u prošlost grupe?

Vatra je bend okrenut budućnosti, a sve što je bilo prije, bilo je dobro dok je trajalo…

Kamo i kako dalje…

U Tvornicu 15.12. za početak, za dalje ti se javimo na vrijeme!

Recenzija albuma ‘Ima li budnih?’: Distorzirana zvijer konačno pripitomljena

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X