Ida Nielsen & The Funkbots na 2. večeri JAZZG festivala – Partijali smo kao da je 1999.

Druge večer 14. Zagreb Jazz Festivala odvijala se u Petom kupeu u kojem je nastupila Princeova basistica sa svojim sastavom.

Ida Nielsen and The Funkbots u Petom kupeu (Foto: Vedran Metelko)

Kad nekog u životu snađu čak tri nadimka koja u sebi imaju riječi „funk“ i „bass“, onda to dovoljno govori o kvalifikacijama te osobe po pitanju ritma. Kad se tome pridoda i osobni poziv jednog Princea za učešće na njegovim albumima, posljedično i bendu, onda ste sigurni da je riječ o nekom tko ‘igra u ligi šampiona’. To je u najkraćim crtama profesionalni CV danske basistice Ide Nielsen, a zovu je još i Bas Ida, Bassida i Ida Funkhouser, koja je sa svojim sastavom The Funkbots nastupila drugu večer 14. Zagreb Jazz Festivala u Petom kupeu i tom prigodom po riječima direktora festivala Dražena Kokanovića prodala zasad najviše ulaznica kad je riječ o prostorima klupskih gabarita u Zagrebu.

Nastup Ide Nielsen & The Funkbotsa nema previše veze s „jazz“ predznakom festivala, no JAZZG je poznat po svojim stilskim otklonima i izletima u kojem se drži premise izvrsnosti gostujućih glazbenih imena. No isti taj nastup imao je puno više veze s klupskom plesnom ponudom tijekom ovog vikenda u smislu da Zagrebu ne nedostaje događaja te naravi, ali mu zna usfaliti svjetske kvalitete. Stoga su Ida Nielsen & The Funkbots tu bili pun pogodak.

Ida Nielsen and The Funkbots u Petom kupeu (Foto: Vedran Metelko)

Da ne ispadne da je te večeri festival u potpunosti izašao iz jazz narativa, „boje jazza“ branio je domaći jazz sekstet B’s FUNstallation u sastavu Zvonimir Bajević (truba, krilnica), Mario Bočić (tenor saksofon), Luka Žužić (Rhodes), Davor Doležal (Gitara), Goran Rukavina (bas gitara) i Borko Rupena (bubnjevi). Za B’s FUNstallation to je djelomična bila i prilika za predstaviti novi album „Hold On“.

Ono što izvodi ovaj sastav ugrubo bi se moglo sažeti kao kročenje melodioznošću i modernošću klasičnim jazz pristupom. Dakle, moderni jazz sastav u domeni modernih izazova u kojima se jazz ne libi ulaziti u obrasce i strukture pop pjesama. Dakako, tanka je granica između tako zacrtanog kretanja i gažerskog jazz sastava koji pazi da gostima u restoranu ne ispadne žlica iz ruke od neočekivanih zvukovnih prevrata, ali B’s FUNstallation svojim pristupom otklanja te dvojbe. Sastav je s priličnom dozom uvjerljivosti i s pozitivnim ishodom sinoć igrao na terenu pred auditorijem koji je možda i najmanje bio orijentiran prema jazzu kad je riječ o JAZZG publici.

Ida Nielsen and The Funkbots u Petom kupeu (Foto: Vedran Metelko)

Kad su na pozornicu izašli Ida Nielsen & The Funkbots klub je bio prilično pun i spreman za svirku. Ljetos je Ida Nielsen nastupila u Splitu u sklopu Splitskog festivala čija nova direkcija je u potpunosti preokrenula narativ u želji da ga modernizira i u više dana otvori različitim glazbenim utjecajima. To je ujedno bio njen prvi nastup u Hrvatskoj, ali je po svjedočanstvima tamošnjih posjetitelja sve to prošlo u neadekvatnim okolnostima obzirom na prostor i broj posjetitelja. A za funk je najvažnije da je klub pun, bez obzira na njegove gabarite. Iskra neće planuti tamo gdje je slaba koncentracija. Nastup na JAZZG-u stoga je bio nešto poput popravnog ispita za hrvatsku publiku. Sudeći po osmjehu Bas Ide, već u startu je uspješno i položen.

Večer nisu mogli pokvariti ni tehnički problemi koji su nastupili nekih dvadesetak minuta od početka koncerta. Nešto od opreme je zaštekalo. Čuo sam da se bubnjaru „nisu palili triggeri“ pa se stoga bend nakratko povukao s pozornice dok to nije bilo riješeno. Ponovni izlazak donio je novu dozu oduševljenja.

Ida Nielsen and The Funkbots u Petom kupeu (Foto: Vedran Metelko)

Kad nekog u životu snađu čak tri nadimka koja u sebi imaju riječi „funk“ i „bass“, kao što je snašlo Idu Nielsen, onda je bilo jasno da ni zagrebačka publika neće biti uskraćena za solo točke njene virtuozne slap tehniku na basu, no sam koncert ipak je dobrim dijelom bio u pop maniri. Funk ritam svakako je neizostavno tkivo u zvuku Ide Nielsen & Funkbotsa, no pop narativ bio je prevladavajući, možda najviše sličan onom iz posljednje Princeove faze u kojoj je Ida zajedno s bubnjarkom Hannom Wellton i gitaristicom Donnom Grantis bila u njegovom pratećem sastavu 3rdeyegirl.

Svirka je bila začinjena i onim tipičnim synth zvukom koji je Prince proslavio još u osamdesetima i devedesetima, pa bi se iskustvo večeri moglo sažeti u jedan zanimljiv komentar s Facebooka: „Partijali smo kao da je 1999.!“

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X