IDLES ‘TANGK’ – ljubav usred mosh pita

Sada je jasno da IDLES bilo kakva očekivanja i publike i kritike nimalo ne diraju.

IDLES ‘TANGK’

Većina najboljih punk skupina snimila je svega jedan ili najviše dva punk albuma prije nego su se glazbeno počeli razvijati u nešto (najčešće) puno bolje, značajnije i dugovječnije, bilo da se radilo o pokušaju da se uhvate u koštac sa svim mogućim žanrovima, kao u slučaju “London Callinga” i “Sandiniste” The Clasha, pretvaranju u klasičniji rock bend poput The Saintsa ili beskompromisnom eksperimentiranju Wirea.

Njihovim tragom krenuli su i bristolski IDLES čiji su albumi “Brutalism” i “Joy as an Act of Resistance” grunuli silinom napalm bombe, dokazujući pritom da čak i u današnje vrijeme ima smisla svirati punk. „Ultra Mono“ predstavljao je i svojevrsnu kulminaciju te rane faze jer je zvučao još glasnije i brutalnije, ali i pobudio sumnju da bi se ekipa Joea Talbota uskoro mogla ispucati i upaliti autopilota. Te sumnje prvo su razbucali „Crawlerom“ koji je s glazbenom poviješću nedovoljno upoznati dio kritike šokirao ne zamarajući se pretjerano klasičnim elementima pop pjesme kao što su refreni, dok su upravo objavljenim „TANGK“ vjerojatno zakucali jednaki broj upitnika, samo na drugi, skoro pa dijametralno suprotan način.

IDLES su, naime, snimili ploču koju bi u svijetu filma zvali ljubićem, pri čemu tematiku otprilike polovice pjesama prati mirnija i suptilnija muzika. Album otvara anksiozna balada „Idea“, građena na klavirskom loopu i elektronskom beatu preko kojih Talbot reminiscira mladenačke traume (‘upside down house to a broken home’). „Pop Pop Pop“ me podsjetila na „Psyence Fiction“, fenomenalan prvijenac kolaboracije Jamesa Lavellea i DJ Shadowa zvane Unkle, dok „A Gospel“ u priču uvodi i violinu, što ju je, kao uostalom i melodija vokala, učinilo bliskom Badly Drawn Boyu, posebno njegovom četrnaest godina starom izdanju „It’s What I’m Thinking Pt.1 – Photographing Snowflakes“.

„Grace“ je prilično pozornosti privukla videospotom u cijelosti prekopiranim od „Yellow“ Coldplaya u kojem Talbotove stihove pjeva deep fake dvojnik Chrisa Martina, uz naslanjanje na manje nabrijane radove LCD Soundsystema čiji je lider James Murphy prateći vokal na skladbi „Dancer“. Ta skladba, zajedno s „Gift Horse“, „Gratitude“ i najžešćom „Hall & Oates“, osigurala je da ipak ne odu predaleko od svojih korijena, a mračnija „Jungle“ možda je i najjača stvar na ovom izdanju. Završna „Monolith“ građena je oko turobnih elektronskih droneova uz skrušeni i rezignirani Joeov glas te jedan od njegovih najpoetičnijih tekstova („who needs wings when I hear you sing’).

U pressu koji je najavljivao album istaknuto je kako se riječ ‘love’ na „TANGK“ ponavlja čak 29 puta. U svijetu IDLESA ljubav je istovremeno smisao svega, kao kada Talbot pjeva o svojoj kćeri, i okidač za buđenje nekih starih, nikad prevladanih strahova i ožiljaka na duši (‘I’m no more/ignore my eyes/they’re just sore’). Urlajući ‘fuck the king/he ain’t the king’ u finalu „Gift Horsea“, pak, jasno daje do znanja da i dalje ima želju obračunati se s brojnim anomalijama svoje rodne Britanije.

Materijal su, vrijedi spomenuti, producirali gitarist grupe Mark Bowen, američki hip-hop/trap producent Kenny Beats i slavni Nigel Godrich, a angažman ovog posljednjeg doveo je do usporedbi s Radioheadom i njihovom velikom transformacijom na legendarnom „Kid A“. IDLES nisu prošli baš takvu metamorfozu, no sada je jasno da ih bilo kakva očekivanja i publike i kritike nimalo ne diraju.

Ocjena: 9/10

(Partisan, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X