Igor Bergam: Ponosni smo što upravo Regius Festival ima čast da prvi ‘krsti’ projekt Martinska 2019.

Šibenski festival Regius u svom devetom izdanju ulazi najambicioznije i s kvalitetnim lineupom domaćih i regionalnih glazbenih imena. Festival će se održati 12. i 13. srpnja na Rtu Martinska, novoj festivalskoj lokaciji koja će ovo ljeto ugostiti niz festivala, a Regiusu je pripala čast otvaranja sezone u Šibeniku, o čemu smo porazgovarali s organizatorom Igorom Bergamom.

Igor Bergam, organizator šibenskog festivala Regius (Foto: promo)

Za početak, kako teku pripreme na Rtu Martinska, novoj festivalskoj loakciji Regiusa?

Igor Bergam: Martinska se već neko vrijeme uređuje da bi bila spremna da ugosti čak sedam glazbenih događaja ovog ljeta. Struja, voda, WC-i, tuševi, ograde, kamp i ostala festivalska infrastruktura dovodi se u funkciji na samoj lokaciji, tako da bi ona trebala biti ful spremna za deveto izdanje Regiusa koji ju otvara 12. srpnja. Radovi se realiziraju pod pokroviteljstvom Grada Šibenika i gradske Turističke Zajednice, a nadgleda ih Pozitivan Ritam kao voditelj projekta. Imamo puno povjerenje u naše partnere i jedva čekamo da otvorimo festivalska vrata Projekta Martinska.

Postoji li trema organizatora, obzirom da Regius otvara tu lokaciju?

Igor Bergam: Za Regius ovo je treća lokacija dosad na kojoj se održava, definitivno najbolja, ali i najzahtjevnija za organizaciju. Najbolja je jer Regiusu napokon pruža ono što svaki pravi ljetni festival treba imati, a to je sunce, more, kupanje, i najvažnije pravi uređen, ograđen i osiguran kamp u gustoj borovoj šumi. Najzahtjevnija je jer iziskuje puno više posla na samom terenu za uređenje i pripremu, ali ove godine nismo prepušteni sami sebi, kao što sam već rekao, imamo super partnere u projektu, sa višegodišnjim iskustvom u organizaciji festivala na sličnim lokacijama, tako da nam je olakšan posao u tom smislu.

Regius Festival – Martinska, Šibenik

Kako je sve počelo?

Igor Bergam: Regius je počeo kao mali festival na jednom teniskom terenu na gradskoj plaži Jadrija, nakon toga se selio na prostor bivše tvornice TEF u centru Šibenika, i evo sad je na Martinskoj. Mislim da je to prirodan put za festival, da kako se širi i raste, da isto tako traži i primjerenu lokaciju prema svojim potrebama. Martinska je zaista čudesna, jer spaja kombinaciju savršene netaknute prirode i lokacije na izlazu iz predivnog šibenskog kanala, s tim duhom derutnih prostora i festivalskom povijesti koju ima. Sretni smo što smo dio projekta Martinska 2019. i ponosni što upravo mi imamo čast da je prvi „krstimo“.

Pogled na Krešimirov grad s Rta Martinska (Foto: promo)

Ove godine ste prilično ‘šareni’ u programu, u smislu da ste proširili stilsku lepezu izvođača. Koji je razlog tome?

Igor Bergam: Regius je od početaka festival koji nije žanrovski ograničen i koji je u svim svojim dosadašnjim izdanjima promovirao široku lepezu glazbenih izričaja. Uvijek je to bilo i punka, i rocka i rapa, i reggaea, ska, ali i elektroničke glazbe koja se nema prilike često čuti u Šibeniku. Ove godine, istina, Regius otvaraju i zatvaraju žestoki zvukovi metala (Cold Snap i Piknik Park), što smo zapravo ciljano napravili, jer Martinska super „podnosi“ žestoke rifove, budući da je tamo bio godinama organiziran HC punk fest Martinska Fešta. A između njih je stvarno šaroliko društvo izvođača, koji bi se u sinergiji trebali super nadopunjavati i pružiti svim posjetiteljima jedinstven doživljaj kakav nemaju prilike doživjeti, rekao bih, nigdje u Dalmaciji.

Električni Orgazam, u svojoj 39 godina dugoj povijesti nikad nije bio u Šibeniku. Na Regiusu ovo ljeto ispravljamo tu nepravdu!

Regius je ove godine specifičan i po tome što će ugostiti legendarni beogradski bend Eyesburn, koji je opet počeo s radom. Može se reći, veliki bend koji upravo preko Regiusa dolazi na veliku pozornicu u Hrvatskoj. Kako to komentirate?

Igor Bergam: Volim reći da mi svake godine radimo mala-velika čuda. Prošle godine smo npr. prvi put u Dalmaciju doveli nizozemsku koncertnu senzaciju My Baby. Ove godine smo uspjeli dobiti Eyesburn, kultni beogradski bend, koji se nakon više godina pauze opet okupio, vratio na scenu na velika vrata i ovo ljeto svira samo na par najvećih festova u regiji. Exit u Novom Sadu, Beer Fest u Crnoj Gori, FreshWave festival u Banjaluci i Regius u Šibeniku. To će im biti prvi nastup u Hrvatskoj još od zadnjeg Terranea 2013. ali i jedini ove godine za Hrvatsku. Tako da imamo stvarno ekskluzivu ove godine na Regiusu. Ali nije tu samo Eyesburn, pa i Električni Orgazam, u svojoj 39 godina dugoj povijesti nikad nije bio u Šibeniku. Na Regiusu ovo ljeto isto ispravljamo tu nepravdu!

9. Regius Festival na Rtu Martinska traje od 12. do 13. srpnja (Foto: promo)

U posljednjih godinu dana svjedočimo i rastu popularnosti mostarskog Zostera, posebno kad su koncerti u pitanju. Je li tako i na jugu Hrvatske?

Igor Bergam: Zoster je jedan od koncertno najzanimljivijih BiH bendova, i doslovno nema jakog regionalnog festivala na kojem oni nisu svirali zadnjih godina. Regius opet, ponavljam se, ispravlja nepravdu da nikad do sad nisu bili u Šibeniku. I Zoster i Eyesburn sam uživo slušao ovo proljeće na velikom zajedničkom koncertu, uz Gobline u sportskoj dvorani u Beogradu, i toliko su me oduševili svirkom da sam ih morao dovući kući.

Boje hip-hopa će na Regiusu braniti Stoka i Sajsi MC. Moram priznati, zanimljiva kombinacija…

Igor Bergam: Osobno sam odrastao na hip-hopu, i od početka Regiusa ne dopuštam da prođe i jedno izdanje bez da ima barem dva uživo nastupa rap izvođača, plus DJ program u rap điru. Sajsi MC i Stoka, dva jaka rap imena u regiji, skroz drugačiji jedno od drugog, ali sa zajedničkim nazivnikom kvalitetnog izričaja i nastupa. Sajsi MC prvi put u Šibeniku, Stoka se vraća nakon pet godina, kombinacija stare i nove škole Hrvatskog i Srbijanskog rapa. Siguran sam da će uživo nastup Sajsi MC biti jedan od najzapaženijih ove godine na Regiusu, jer žena doslovno pali i žari gdje god se pojavi u regiji.

Igor Bergam: Martinska je zaista čudesna, jer spaja kombinaciju savršene netaknute prirode i lokacije na izlazu iz predivnog šibenskog kanala

Regius ove godine nudi i čak četiri dana besplatnog kampiranja na Rtu Martinska. Kako ste se odlučili za to?

Igor Bergam: Kamp je ove godine naš, gotovo jednako jak, adut kao i glazbeni program. Zbog činjenice da ga nikad do sad, bar profesionalno gledano, nismo imali, ali i zbog toga što je Martinska u svojoj prvobitnoj funkciji i bila kamp, i idealna je lokacija za provesti par dana u miru borove šume. Zato smo ove godine svim posjetiteljima van Šibenika, a i Šibenčanima koji se žele na par dana maknuti od gužve i sparine grada, osigurali prvenstveno atraktivan boravak u super kampu u samom srcu Dalmacije, s odličnim „popratnim“ glazbenim programom, za stvarno super malo para. 120 kn je festivalska ulaznica koja uključuje i besplatan kamp.

Kojih još noviteta ima?

Igor Bergam: Ove godine novost je i dnevni program koji će počinjati već u 16 sati na Regius plaži, gdje će se puštati kulchill-mjuza, te biti organizirane radionice yoge, slacklinea i žongliranja. Prijevoz do Martinske sa Šibenske rive će biti dostupan za sve dane festivala i po danu i po noći, tako da će poseban gušt bili i dolazak na sami fest, odnosno vožnjica kroz šibensku uvalu u trajanju od 10 minuta.

Što bi još željeli istaknuti?

Igor Bergam: Pozvati sve da za 10 dana dođu u Šibenik, na deveti Regius, na novu jedinstvenu dalmatinsku festivalsku lokaciju Martinsku, i da skupe brdo lijepih doživljaja kojih će se sjećati još dugo nakon što završi festival.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X